Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ivković: Zbog inata ministra Jakovine HPK će postati udruga

Vlada je danas u Sabor uputila konačni prijedlog zakona o PSS-u, koji postaje specijalizirana javna ustanova u sastavu Ministarstva poljoprivrede
29. ožujka 2012. u 17:12 3 komentara 10 prikaza
Frane Ivković
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Osim što ostaju bez obveznih članarina, između 8 i 10 milijuna kuna godišnje, koje su se poljoprivrednicima naplaćivale iz državnih potpora, Hrvatska poljoprivredna komora definitivno ostaje i bez Poljoprivredno-savjetodavne službe (PSS-a), koja je bila u njezinu sastavu. Vlada je, naime, danas u Sabor uputila konačni prijedlog zakona o PSS-u, koji postaje specijalizirana javna ustanova u sastavu Ministarstva poljoprivrede.

Frane Ivković, predsjednik HPK, kaže kako on sve to tumači inatom ministra koji smatra da je Komora stranačko tijelo HSS-a, ali nije. Dekretom ‘preko noći’, kojim su iznenađeni i njihovi kolege iz EU, HPK će, tvrdi on, na kraju postati tek obična udruga u kojoj dobrovoljnu članarinu neće plaćati ni deset posto članova. Za usporedbu, francuska poljoprivredna komora godišnje raspolaže sa 650 milijuna kuna, od kojih polovicu dobiva iz proračuna, 24 posto iz EU, 15 posto iz donacija, a dio zaradi i sama.

Slično je i u Njemačkoj, dok u Sloveniji pri poljoprivrednoj komori postoji niz institucija od kmetijskih zavoda, laboratorija i ispitnih stanica koje rade na dobrobit poljoprivrednika, tvrdi Ivković. Podsjetimo, zakonom koji su također poslali na saborsko izglasavanje, Vlada je poručila kako 'prisvajanje' 0,5 posto seljačkih poticaja nije u skladu s praksom EU te će članstvo i članarine u HPK ubuduće biti dobrovoljni.

Poljoprivrednu savjetodavnu službu (PSS) država je dotirala s oko 40 milijuna kuna, a kao jedan od glavnih razloga za njezino izdvajanje iz HPK navodi kako je svojim djelovanjem u sastavu Komore izgubila samostalnost u provođenju zadaća definiranih nacionalnim zakonodavstvom, odnosno da je "svaštarenjem" za HPK, za koju su obavljali i poslove izvan svog djelokruga, umanjena njihova raspoloživost za obavljanje stručnih poslova i savjetodavne pomoći poljoprivrednicima, kao primarne zadaće.

Sada bi tako, samo za poštarinu oko 90 tisuća "dobrovoljnih" uplatnica adresiranih na 90 tisuća poljoprivrednika u sustavu poticaja Komori trebalo 1,2 milijuna kuna, koje će se teško smoći od dobrovoljnih članarina. Svi veći "igrači" koji su dosad punili blagajnu, Agrokor, Žito... već uplaćuju obvezne komorske doprinose u HGK ili HOK, koji nisu dovedeni u pitanje.

Matija Brlošić, glavni kandidat za novog predsjednika HPK, koji bi se trebao birati na Skupštini 2. travnja, nedavno je pak za Večernji list kazao kako on pak o PSS-u nema dobro mišljenje te da bi Komori bilo bolje bez tih 246 djelatnika od kojih su se rijetki iskazali, dok svaki od 700 slovenskih "donese" najmanje 1 mil. eura iz fondova EU na selo.

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • pemec:

    od te savjetodavne službe barem dosad niej bilo nikakve koristi, kad zatražiš neku informacije ne da ne znaju savjetovati već ne znaju ni reči gdje potražiti savjet!

  • suncobran:

    grebatore Ivkoviču šta se tiće komore nama seljacima apsolutno netreba jer ja osobno nemam nikakve koristi od vas jedino što mi oduzimate dio kolača koji je stečen mojim žuljevima a ne vašima sa današnjim danom osobno mi nije sjela ni ... prikaži još! kuna poticaja ali nisam čuo vaš prijedlog da preko komore dobijemo repromaterijal za sjetvu na zadužnicu u visini koliko trebamo dobiti poticaja a ne što se sijedili sa pojedincima za stolom i dozvoljeli da se pomakne rok za isplatu do konca 6.mjeseca što znaći da ni za lanjsku jesensku sijetvu nije isplačena ni kuna dakle mi kreditiramo nekoga skoro godinu dana ali vi uredno dobijete naše članarine.A kao udruga što namjeravate to je druga firma koja dobija kruh bez motike sve udruge treba prestati financirati iz državnog proračuna pa neka se same financiraju radom a ne glupošču

  • pasara:

    Ma jeli moguce da u toj Hrvatskoj poljoprivrednoj komori ima 246 zaposlenih ili je greska ili me neko zaj,oprostite,zafrkava.Pa mene mama ucila da vjerujem samo onome sto je bar istini slicno.