Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada odlučila

Ivković: Zbog inata ministra Jakovine HPK će postati udruga

Frane Ivković
Žarko Bašić/PIXSELL
29.03.2012.
u 17:12

Vlada je danas u Sabor uputila konačni prijedlog zakona o PSS-u, koji postaje specijalizirana javna ustanova u sastavu Ministarstva poljoprivrede

Osim što ostaju bez obveznih članarina, između 8 i 10 milijuna kuna godišnje, koje su se poljoprivrednicima naplaćivale iz državnih potpora, Hrvatska poljoprivredna komora definitivno ostaje i bez Poljoprivredno-savjetodavne službe (PSS-a), koja je bila u njezinu sastavu. Vlada je, naime, danas u Sabor uputila konačni prijedlog zakona o PSS-u, koji postaje specijalizirana javna ustanova u sastavu Ministarstva poljoprivrede.

Frane Ivković, predsjednik HPK, kaže kako on sve to tumači inatom ministra koji smatra da je Komora stranačko tijelo HSS-a, ali nije. Dekretom ‘preko noći’, kojim su iznenađeni i njihovi kolege iz EU, HPK će, tvrdi on, na kraju postati tek obična udruga u kojoj dobrovoljnu članarinu neće plaćati ni deset posto članova. Za usporedbu, francuska poljoprivredna komora godišnje raspolaže sa 650 milijuna kuna, od kojih polovicu dobiva iz proračuna, 24 posto iz EU, 15 posto iz donacija, a dio zaradi i sama.

Slično je i u Njemačkoj, dok u Sloveniji pri poljoprivrednoj komori postoji niz institucija od kmetijskih zavoda, laboratorija i ispitnih stanica koje rade na dobrobit poljoprivrednika, tvrdi Ivković. Podsjetimo, zakonom koji su također poslali na saborsko izglasavanje, Vlada je poručila kako 'prisvajanje' 0,5 posto seljačkih poticaja nije u skladu s praksom EU te će članstvo i članarine u HPK ubuduće biti dobrovoljni.

Poljoprivrednu savjetodavnu službu (PSS) država je dotirala s oko 40 milijuna kuna, a kao jedan od glavnih razloga za njezino izdvajanje iz HPK navodi kako je svojim djelovanjem u sastavu Komore izgubila samostalnost u provođenju zadaća definiranih nacionalnim zakonodavstvom, odnosno da je "svaštarenjem" za HPK, za koju su obavljali i poslove izvan svog djelokruga, umanjena njihova raspoloživost za obavljanje stručnih poslova i savjetodavne pomoći poljoprivrednicima, kao primarne zadaće.

Sada bi tako, samo za poštarinu oko 90 tisuća "dobrovoljnih" uplatnica adresiranih na 90 tisuća poljoprivrednika u sustavu poticaja Komori trebalo 1,2 milijuna kuna, koje će se teško smoći od dobrovoljnih članarina. Svi veći "igrači" koji su dosad punili blagajnu, Agrokor, Žito... već uplaćuju obvezne komorske doprinose u HGK ili HOK, koji nisu dovedeni u pitanje.

Matija Brlošić, glavni kandidat za novog predsjednika HPK, koji bi se trebao birati na Skupštini 2. travnja, nedavno je pak za Večernji list kazao kako on pak o PSS-u nema dobro mišljenje te da bi Komori bilo bolje bez tih 246 djelatnika od kojih su se rijetki iskazali, dok svaki od 700 slovenskih "donese" najmanje 1 mil. eura iz fondova EU na selo.

Komentara 3

PE
pemec
20:54 29.03.2012.

od te savjetodavne službe barem dosad niej bilo nikakve koristi, kad zatražiš neku informacije ne da ne znaju savjetovati već ne znaju ni reči gdje potražiti savjet!

SU
suncobran
19:25 30.03.2012.

grebatore Ivkoviču šta se tiće komore nama seljacima apsolutno netreba jer ja osobno nemam nikakve koristi od vas jedino što mi oduzimate dio kolača koji je stečen mojim žuljevima a ne vašima sa današnjim danom osobno mi nije sjela ni kuna poticaja ali nisam čuo vaš prijedlog da preko komore dobijemo repromaterijal za sjetvu na zadužnicu u visini koliko trebamo dobiti poticaja a ne što se sijedili sa pojedincima za stolom i dozvoljeli da se pomakne rok za isplatu do konca 6.mjeseca što znaći da ni za lanjsku jesensku sijetvu nije isplačena ni kuna dakle mi kreditiramo nekoga skoro godinu dana ali vi uredno dobijete naše članarine.A kao udruga što namjeravate to je druga firma koja dobija kruh bez motike sve udruge treba prestati financirati iz državnog proračuna pa neka se same financiraju radom a ne glupošču

PA
pasara
20:38 29.03.2012.

Ma jeli moguce da u toj Hrvatskoj poljoprivrednoj komori ima 246 zaposlenih ili je greska ili me neko zaj,oprostite,zafrkava.Pa mene mama ucila da vjerujem samo onome sto je bar istini slicno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije