Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURIZAM NA SELU Ohrabrili se Moravčani i krenuli

Istrijani otkrili i zavoljeli pitoreskni Gorski kotar

06.05.2009.
u 17:13

- Da je barem doček Nove godine svakog prvog u mjesecu, posla bi bilo kao u priči, kaže Đorđe Potkonjak iz Moravica nedaleko od Vrbovskog u Gorskom kotaru.

Pioniri turizma
On se s obitelji, suprugom Zorom, sinom Aleksandrom i snahom Danijelom bavi seoskim turizmom, koji posljednjih godina sve više uzima maha u Gorskom kotaru, no u Moravicama Potkonjaci su začetnici toga posla. Morali su odlučiti - ili naslijeđenu rodnu kuću prodati ili je obnoviti i okušati se u seoskom turizmu, veli Đ. Potkonjak. Odlučio se za to drugo i - nije požalio.

Hrabro se otisnuo u turističke vode 2005. godine. Prvi gosti došli su na doček Nove godine iz Poreča i otad se stalno vraćaju, priča Đ. Potkonjak o počecima koji su obilježili i ono što je slijedilo. Svi koji u Gorskom kotaru žele provesti nekoliko dana zimi biraju doček, kao da je samo tada kod nas lijepo, kaže, dodajući da mu je dvosobni apartman za dvije obitelji ili šest osoba, koji iznajmljuje rezerviran u to doba godinu unaprijed. Prava jagma, pa im je taj dio godine najdraži.

Najviše Istrana
Objašnjava kako je zimi veće zanimanje turista, dok je ljeti prava rijetkost dobiti gosta. Potkonjacima gosti najviše dolaze iz Istre i, gotovo u pravilu, tko dođe jedanput, iznova se vraća. U Moravicama je samo 10-ak iznjmljivača, a od turističke ponude u mjestu koje tek promišlja turizam baš ničega nema.

Sreća je, veli Đorđe Potkonjak, što je sve blizu, na 20-ak kilometara je ponuda raftinga, jahanja, skijanja, planinarenja, tenisa,... pa naši gosti uživaju u miru, tišini i nedirnutoj prirodi. S druge strane, dodaje, mi im u kući nudimo sve, baš im ništa ne fali, ne trebaju donijeti čak ni papuče. Obitelj Potkonjak na sve je mislila.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije