Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrijski mediji o aferi:

“Istraga protiv bivših šefova Hypa zbog lažnih poslova u Hrvatskoj”

Hypo banka
Arhiva VL
15.12.2009.
u 19:08

“Kurier” navodi da su Hypo banku na Balkan uveli bivši guverner Koruške pokojni Jörg Haider i njegov suradnik Wolfgang Kulterer.

Austrijski mediji danas su pisali kako su u raščišćavanju poslovanja Hypo banke na površinu isplivali novi detalji o sumnjivim poslovima u jugoistočnoj Europi. Pod naslovom “Hypo-krimi postaje slučaj za državno odvjetništvo”, bečki “Kronen Zeitung” piše da će državna tužiteljstva u Klagenfurtu i Münchenu imati pune ruke posla s raščišćavanjem Hypovih rizičnih investicija na Balkanu.

Jahte, auti, nestali krediti

“Kurier” pod naslovom “Jahte, automobili, nestali krediti” prenosi potvrdu glasnogovornika austrijskoga državnog odvjetništva Helmuta Jamniga o pokretanju istrage protiv odgovornih čelnika Hypa.

Navodi da su banku na Balkan uveli bivši guverner Koruške pokojni Jörg Haider i njegov suradnik i član uprave Hypo grupe Wolfgang Kulterer, koji je u međuvremenu u Austriji osuđen zbog lažiranja bankovnog proračuna. “Kurier” piše i da treba istražiti zašto je tvrtka kći Hypo banke Hrvatski konzalting holding, teška 1,5 milijardu eura, prodana za samo 160 milijuna eura.

Pod naslovom “Dubiozni političari, general i kovčeg s draguljima” piše da je Hypo banka u Klagenfurtu financirala najveći dio hrvatskih projekata Vladimira Zagorca. Ističu se više nego sumnjiva ulaganja u poslove sa Zagorčevim nekretninama, čije je projekte u Rovinju, Puli, Dubrovniku i na Hvaru Hypo banka kreditirala sa 260 milijuna eura te upitno ulaganje 70 milijuna eura u luksuzni Kempinski hotel s hrvatske strane granice u Savudriji.

Austrijski list u cijeloj priči o rizičnim investicijama spominje Wolfganga Kulterera ne samo kao bivšeg predsjednika uprave Hypo grupe nego ga dovodi i u vezu s tajanstvenim “crnim kovčegom” koji je on zbog čuvanja poslovne tajne preuzeo nakon napada na šefa trezora koruške banke.

- Špekulacije o tome da su se u tom kovčegu nalazili ukradeni dijamanti bivšeg generala Zagorca nisu prestale - piše “Kurier”. “Österreich” piše da će protiv bivših šefova Hypa Wolfganga Kulterera i Tila Berlinsa biti pokrenuta istraga zbog “dubioznih novčanih tokova i lažnih poslova koje je Hypo vodio i s mafijaškim krugovima u Hrvatskoj”.

“Bankarstvo je rizično”

Kulterer, koji nije dostupan austrijskom pravosuđu jer živi i radi u Londonu kao bankar specijaliziran za ulaganja, kazao je za ORF da su “bankarski poslovi uvijek vezani uz rizik” te da se ne osjeća krivim za slom Hypo banke.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
19:26 15.12.2009.

Ovo je drugi članak danas,a sada nema Sanadera !!!! Gdje se izgubio ?

DV
dvorskaluda
19:48 15.12.2009.

Bandićeva omiljena banka - preko njih kupio stan, preko njih zadužio Zagreb i \'olding, preko njih posluje i njegov jaran Kikaš i njihove firme koje glase na imena djece, netijaka, prijateljica.......

KO
kokos
08:36 16.12.2009.

kažu da u demokraciji narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije