Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema ozlijeđenih

Istječe radioaktivna tekućina u nuklearnoj centrali u Japanu

Japan nukelarka
Foto: Reuters
03.06.2016.
u 07:24

Količina tekućine koja sadrži kobalt 60, radioaktivni izotop, procjenjuje se na 750 litara

Istjecanje radioaktivne tekućine uočeno je u četvrtak u postrojenjima nuklearne centrale Tokai br. 2, sjeveroistočno od Tokija, priopćio je njezin operater dodajući da ništa nije isteklo van.

"U četvrtak oko 14.55 sati (7.55 sati po srednjoeuropskome vremenu) uočili smo tekućinu koja se nakupila u suterenu postrojenja za preradu radioaktivnog otpada iz centrale te u gornjem dijelu prostorije s cisternom", priopćio je Japan Atomic Power Company (JAPC).

Količina tekućine koja sadrži kobalt 60, radioaktivni izotop, procjenjuje se na 750 litara, dodaje operater.

Mjerenjem radioaktivnosti utvrđena je razina od 1700 bekerela po četvornom centimetru, ili oko 40 puta više od dopuštene razine za tekućinu na tome mjestu. Kompanija je zbog toga morala ograničiti pristup tome mjestu i izvijestiti o izgredu.

Nitko od radnika nije stradao, navodi JAPC.

Centrala Tokai br. 2 u prefekturi Ibaraki, oko 150 km sjeveroistočno od Tokija, obustavila je rad u svibnju 2011. zbog redovitog održavanja koje u načelu traje 3 mjeseca.

No nakon toga nije proradila zbog uvođenja novih, strožih propisa u vezi s prirodnim katastrofama i drugim rizicima, nakon katastrofe u Fukushimi u ožujku 2011.

Bez certifikata o tehničkoj ispravnosti koju izdaje regulatorno tijelo za nuklearni sektor, nijedan se reaktor ne može uključiti.

Trenutačno od 42 nuklearna reaktora koliko ih je ostalo u Japanu, rade samo dva (Sendai 1 i 2). Prije nesreće u Fukushimi bilo ih je 54, ali je šest reaktora oštećene centrale Fukushime Daiichi onesposobljeno a još šest će se ugasiti.

>>Bivši japanski premijer: 'Izbjegli smo nuklearnu kataklizmu u posljednji tren'

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar nekakav
nekakav
10:07 03.06.2016.

eh, da je japancima nešto u rangu černobila... bili bi presretni. ovak, sa silnim zataškavanjem i umanjivanjem razmjera katastrofe, nesreće, postaju stvarno jadni. u pacifik je isteklo tolko vode sa visokom radijacijom, da će pravi razmjeri biti vidljivi tek za za desetak godina. al divota jedna od medija, nitko ne dovodi u pitanje očito slabe sigurnosne standarde u tim zapadnim postrojenjima. i posebno vrludanje nakon nesreće. za razliku od černobila, gdje je radioaktivni oblak istresao teret nad puno zemalja, u ovom slučaju sav otrov je završio u moru. i to u zemlji koju oplakuju jedne od najjačih morskih struja na planeti. pa sad, jeste sigurni da dio te radijacije nije već u našim inćunima?

GV
golub Vaso
10:56 03.06.2016.

u fukushimi svaki dan istjece u ocean nekoliko tona pa se o tome ne prica

RO
robertbruckner
20:06 04.06.2016.

Sada ce da ju izvoze talibanima i IS, i ovima mudjahedinima azilantima koji spavaju u europi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije