Naslovnica Vijesti Hrvatska

I banke i osiguravatelji žele financirati fond za spas gospodarstva

Drugi veliki projekt, nastavila je J. Kosor, na kojem ta dva ministarstva rade jest osnaživanje Hrvatske banke za obnovu i razvoj kako bi se gospodarstvenicima omogućio dodatni novac za premošćivanje problema s nelikvidnošću.
23. prosinca 2009. u 16:01 14 komentara 1 prikaza
vlada
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Banke i osiguravajuća društva zainteresirana su za sudjelovanje, odnosno financiranje fondova za gospodarsku suradnju na kojima trenutačno rade Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija, poručila je danas sa sjednice Vlade premijerka Jadranka Kosor. Drugi veliki projekt, nastavila je J. Kosor, na kojem ta dva ministarstva rade jest osnaživanje Hrvatske banke za obnovu i razvoj kako bi se gospodarstvenicima omogućio dobivanje dodatnog novca za premošćivanje problema s nelikvidnošću.

– Prve konture ovih dvaju projekata imat ćemo idući tjedan, ali neću davati nikakva obećanja – rekla je premijerka Kosor. Fondovi za potporu gospodarstvenicima, odnosno pomoć tvrtkama koje su u poteškoćama, ali imaju potencijala, dodala je premijerka, osmišljavaju se u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca.

Kap vode na dlanu
– S tim ćemo projektima ući u 2010. godinu, oni zahtijevaju mnogo napora i znanja. Ova će informacija doći kao kap vode na dlanu onima kojima je sada teško – dodala je premijerka i poručila da će stup Vladina rada u idućoj godini biti očuvanje radnih mjesta te osnaživanje gospodarstva.

Prve neslužbene informacije o, kako su ga mediji prozvali, interventnom fondu govorile su da bi taj fond raspolagao s deset milijardi kuna. Dosad je bila nepoznanica odakle bi Vlada uopće namaknula taj novac s obzirom na trenutačnu financijsku situaciju, a premijerkina izjava o zainteresiranim bankama i osiguravajućim društvima tek je malo razbistrila tu nepoznanicu. Vlada je odlučila odgoditi i rok za privatizaciju brodogradilišta te je rok za raspisivanje natječaja za prodaju šest brodogradilišta najkasnije do 15. veljače 2010. godine.

 Ministar gospodarstva Đuro Popijač rekao je da su nakon intenzivnih kontakata s Europskom komisijom dobili priliku da u nekoliko sljedećih tjedana dogovore još neka pitanja o tom natječaju. Također, ovaj će put natječaj za prodaju škverova umjesto 30 trajati 60 dana. Premijerka je, pak, zamolila sve ministre da dodatno pomognu kako bi ovaj put pripremili bolji natječaj, budući da je posljednji neslavno završio.

Veći natalitet
Premijerka je danas objavila i podatke prema kojima su u prvih deset mjeseci rođena 704 djeteta više nego u istom razdoblju lani, odnosno 2009. ih je rođeno 37.403, a 2008. 36.699. Iduće godine očekuje se oko 44.500 novorođenčadi čime bi se približili demografski izdašnoj 1999. godini nakon koje je broj rođenih strmoglavo pao. Također, po prvi puta u rujnu ove godine rođeno je više ljudi nego što ih je umrlo, točnije na svijet je došlo 4233 beba, a umrlo je 4167 ljudi. Premijerki se posebno svidjelo to što je ove godine rodiljni dopust koristilo sto posto više očeva nego lani. Tako je 2008. godine 589 očeva umjesto svojih partnerica bilo na rodiljnom, a ove godine njih 1224.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je p

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je preraspodijelila 208 milijuna proračunskih kuna. Dio tog novca otići će i za isplatu božićnica, a preostali će se novac upotrijebiti za projekte u ministarstvima. Vlada je dala i državna jamstva HAC-u za kredit od 100 milijuna eura u Hypo banci koji će to poduzeće iskoristiti za refinanciranje svojih obveza. Podravka je pak dobila koncesiju na 30 godina za prodaju prirodne izvorske vode.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • Mladen Miletić:

    I banke i osiguravatelji žele financirati fond za spas gospodarstva, ali su svjesni da je to nemoguče i da u ovoj državi to nema smisla niti šanse ! Vlada čim vidi da netko ima imalo novaca uvede Harač samo da ... prikaži još! bi sebe zadovoljila, PREKRŠITI UGOVORE NEMA ZA NJUH PROBLEMA ,,,...

  • -obrisani-:

    Ma ameri imaju jedan dobar vic o tome: Jel bi ste vi kupili polovni auto od likova sa gornje slike? Teško.

  • webber17:

    Hrvatska ide prema naprijed i to je očigledno.... Premijerka mora biti odlikovana za svoj rad...