Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVONSKI BROD

Huliganima zasmetala petmetarska roda, pa su joj 'očerupali' rep

Skulptura rode u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
29.12.2013.
u 19:20

Vandali su iz zemlje počupali velik dio posađenog raslinja i razbacali ga unaokolo, izgazili svježe prekopane gredice...

Pod okriljem noći nepoznati počinitelji oštetili su trodimenzionalnu figuru petmetarske rode autora Dražena Grozdanovića, koju je Turistička zajednica Grada Slavonskog Broda u sklopu ekološkog projekta "Cvjetna dobrodošlica" početkom listopada ove godine postavila na travnatoj površini uz raskrižje Svačićeve i Vukovarske ulice nedaleko od autobusnog i željezničkog kolodvora.

Veliku skulpturu rode od čeličnih cijevi i staklene vune izradili su članovi udruge "Sv. Antun" iz Batrine, a nakon što su je predali Turističkoj zajednici trebala je postati svojevrsna gradska turistička atrakcija. Projektom "Cvjetne dobrodošlice" travnjak uz skulpturu oplemenjen je cvjetnim nasadima, proljetnicama, živom ogradom od šimšira, ligustruma i grmovima hibiskusa. Sadnice ruža posadio je "Komunalac", a rezultat projekta trebao bi biti vidljiv na proljeće kada sve posađeno procvjeta i pokaže se u punom sjaju. Projekt je financiran sredstvima Hrvatske turističke zajednice i stajao je nešto više od 25 tisuća kuna. Na žalost, dogodilo se upravo ono što su neki već kod postavljanja skulpture predviđali da bi se vrlo lako moglo dogoditi. Vandali su iz zemlje počupali velik dio posađenog raslinja i razbacali ga unaokolo, izgazili svježe prekopane gredice i malene tek ponikle biljke, a velikoj rodi dobrano "očerupali" rep, te znatno oštetili dio trupa u ravnini koju su sa zemlje mogli dokučiti.

Inače, čupanje repa skulpturi rode nije usamljena "aktivnost" noćnih huligana. Nerijetko su na meti i spomenici kulture. Tako je prošle godine s postolja na šetališta uz Savu ukraden veliki brončani reljef "Cravatten Statt". Taj vrijedan kulturni spomenik djelo je akademskog kipara Petra Ujevića, a Grad Slavonski Brod postavio ga je 2008. godine na velikom betonskom postolju u parku tik uz ljetnu pozornicu "Malog gradskog kupališta". Reljef je predstavljao repliku povijesnog zemljovida iz 17. stoljeća koji se i danas čuva u Državnom ratnom arhivu u Beču, a na kojem je upravo središte Broda označeno kao „Cravatten statt“, odnosno "Grad kravate", a Hrvatska njezina domovina. Na žalost sudbina reljefa i dalje je nepoznata. Vrijedan reljef još uvijek nije pronađen i vraćen na svoje mjesto, a počinitelji kažnjeni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije