Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OČEKUJEMO SOLIDARNOST'

HUP pozdravlja odluku Samobora o ukidanju poreza na potrošnju

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
13.01.2021.
u 16:24

Članice HUP-a predviđaju da će potpore biti nužne i ključne za prvu polovinu 2021.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravlja odluku Grada Samobora koji je ukinuo porez na potrošnju, kao i odluke drugih gradova koji su postupili na jednak ili sličan način i rasteretili svoje poduzetnike, poput Koprivnice, Čakovca i Bjelovara.

Grad Samobor, naime, u srijedu je objavio da od 1. siječnja ukida porez na potrošnju kako bi se olakšalo ugostiteljima pogođenima posljedicama epidemioloških mjera. Porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića prodanih u ugostiteljskim objektima na području grada Samobora obveznici su plaćali po stopi od tri posto na prodajnu cijenu pića, čime se u gradski proračun godišnje slijevalo milijun kuna.

HUP u priopćenju od srijede podsjeća da su se u prosincu obratili Hrvatskoj zajednici županija i Udruzi gradova apelirajući na sve regionalne i lokalne zajednice da preuzmu dio tereta te rasterete gospodarstvenike i otpišu ili odgode sva lokalna davanja za poduzetnike kojima je uslijed negativnog utjecaja ugroženo poslovanje i koji su dovedeni na rub opstanka.

Članice HUP-a predviđaju da će potpore biti nužne i ključne za prvu polovinu 2021. i stoga još jednom apeliraju da jedinice lokalne i regionalne samouprave u djelokrugu svojih nadležnosti osiguraju ublažavanje posljedica udara na poduzeća i obrte.

HUP apelira na nastavak fiskalnog i parafiskalnog rasterećenja koje se odnosi na obustavu ili smanjenje plaćanje zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu lokalne samouprave.

Apeliraju i na obustavu obračuna odvoza komunalnog otpada, obustave ili smanjenja komunalnih naknada i doprinosa, potpore za poticanje poduzetništva i uspostavljanje fonda za financijsku pomoć poduzetnicima, obustavu poreza na korištenje javnih površina, očuvanje subvencija dječjim vrtićima, uključivanje OPG i malih poljoprivrednika u lokalne "on-line“ tržnice, smanjenje naknada vijećnicima, dužnosnicima i ostalim članovima upravnih i nadzornih tijela u gradskim ustanovama i tvrtkama, ukidanje prireza te obročne otplate po obvezama u bilo kojoj osnovi.

Traže i obustava ovrha i prisilne naplate za gradske prihode, uspostavu kreditnih linija uz uspostave garancijskih fondova, pakete potpora za posebno pogođene skupine gospodarskih subjekata, povrat naknada u visini spomeničke rente i poreza na potrošnju i smanjenje boravišnih pristojbi.

"Očekujemo da u ovoj nezapamćenoj krizi sve lokalne i regionalne jedinice samouprave pokažu svoju solidarnost i odreknu se dijela svojih prihoda kako bi pomogli očuvati krizom ionako uvelike nagriženo gospodarstvo na nogama", poručili su iz HUP-a.

Komentara 1

ST
stefj
16:39 13.01.2021.

Budući da se birtije neće otvoriti do ljeta, to znači da se Samobor nije odrekao ničega u prvoj polovici 2021... Ali lijepo je za čuti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije