Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kad kažem Hrvatska - kažem oružje

HS 2000 - tako omiljeni pištolj svakog kriminalca

20.06.2009.
u 17:39

Hrvatski samokres ili popularnije HS 2000, poluautomatski pištolj hrvatske proizvodnje, ne samo da je službeno naoružanje hrvatskih “plavaca” te nekoliko svjetskih policija, već je i vrlo popularan među osobama s druge strane zakona.

Naime, upravo je tim pištoljem 2004. godine u Amsterdamu ubijen kontroverzni redatelj Theo van Gogh. Njega je ubio muslimanski ekstremist marokanskog podrijetla Muhamed B. (26), ispalivši u njega 20 hitaca. Pritom su bili ranjeni policajac i nekoliko prolaznika, a tijekom istrage koja je provedena, nizozemska policija bila je sigurna da je pištolj nabavljen na crnom tržištu.

I u rukama Baska
Takva sigurnost proizlazila je iz činjenice da je nekoliko godina ranije, 2001., nizozemska policija zaplijenila 46 pištolja HS 2000, te da je taj pištolj često korišten u obračunima nizozemskog podzemlja. I ne samo nizozemskog, korišten je u obračunima londonskih kriminalnih skupina pa je, primjerice, iz njegove prijašnje, mlađe verzije - HS 1995, u Londonu koncem 90-ih ubijen i jedan policajac.

Iz HS 2000 u Španjolskoj je ubijen i Manuel Gimanez Abad, predsjednik Aragonske populističke stranke, a sumnjalo se da su ga ubili pripadnici ETE, baskijske separatističke organizacije.

Taj je pištolj toliko omiljen među kriminalcima svih fela da se krao iz vojnih i policijskih skladišta diljem Europe.

U Hrvatskoj je najveća krađa zabilježena 2003., kada je iz splitske vojarne Draćevac nestao 231 takav pištolj s pripadajućom opremom. Jedan od tih ukradenih pištolja kasnije je korišten u pljački u Švedskoj. Istragom je ustanovljeno da su pištolje iz splitske vojarne ukrali pripadnici Oružanih snaga, koji su kasnije izbačeni iz vojske. Tijekom 2004. više takvih pištolja ukradeno je i iz skladišta britanske 350. vojno-obavještajne satnije.

Oružje vojnog porijekla
Po nekim procjenama, na ilegalnom tržištu diljem Europe nekoliko je tisuća takvih pištolja, a cijena im se kreće oko 1.000 eura. Kriminalcima su omiljeni zbog preciznosti, lakog rukovanja i - čistoće.

Naime, s obzirom na to da je riječ o oružju vojnog podrijetla, malo je vjerojatno da su njime počinjena nekakva kaznena djela.


U SAD-u Springfield Armory XD

HS Produkt je potpisao ugovor s jednom od najpoznatijih tvrtki za proizvodnju kratkog i dugog pješačkog naoružanja Springfield Armory. Od tada se na američkom tržištu pojavljuje pod nazivom SA-XD, gdje kratica XD označava da se radi o pištolju za službene svrhe, koji može izdržati najekstremnije uvjete. Svoju kvalitetu potvrdio je i dobivanjem titule pištolja 2002.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije