Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski legionari u Staljingradu za Pavelića, a u Srbiji za Tita

Marko Mesić je 30. siječnja 1943. sovjetskoj pješačkoj diviziji generala Vasiljeva predao ostatke pukovnije i zajedno s oko 700 preživjelih časnika, dočasnika i domobrana otišao u sovjetsko zarobljeništvo.
02. siječnja 2011. u 22:30 343 komentara 6636 prikaza
legija (1)
Foto: Hrvatski povijesni muzej
Pogledajte galeriju 1/4

Australski izdavač Leaping Horseman Books iz Sydneya, specijaliziran za knjige o Staljingradu i Istočnom bojištu u Drugom svjetskom ratu, upravo je objavio najnoviju knjigu „Croatian Legion: The 369th Reinforced (Croatian) Infantry Regiment on the Eastern Front, 1941-1943“, u prijevodu „Hrvatska legija: 369. pojačana (hrvatska) pješačka pukovnija na Istočnom bojištu, 1941.-1943.”.

Najteži dio bojišnice

Autori su Hrvat Amir Obhođaš i Australac Jason D. Mark, a knjiga je dosad najsveobuhvatnije djelo o jednoj od najpoznatijih postrojbi oružanih snaga NDH.

Kako napominje Obhođaš, više je razloga zašto se vodstvo NDH odlučilo za slanje dobrovoljačkih postrojbi u rat protiv SSSR-a, ali najvažniji je bio taj što su se na taj način željeli jače vezati uz Njemačku i time se osloboditi nelagodnog savezništva s Italijom. Naime, Italija je Rimskim ugovorima ograničila razvoj oružanih snaga NDH te su u vodstvu NDH htjeli izbjeći restrikcije nametnute ovim ugovorima jačim osloncem na njemačkog saveznika. Prilika za takvo što ukazala se nakon njemačkog napada na SSSR. Pod izlikom slanja dobrovoljačkih postrojbi na Istočno bojište oružane snage NDH imale su priliku bliže surađivati s njemačkim oružanim snagama i pod okriljem doknadnih bojni obučiti veći broj dočasnika i časnika po njemačkom uzoru.

Da se Hrvatska legija sastoji od dobrovoljaca odlučeno je u dogovoru s njemačkom stranom jer oružane snage NDH u to vrijeme organizacijski još nisu bile sposobne za slanje vlastitih postrojbi. Odaziv dobrovoljaca bio je velik i unatoč protestima talijanske strane uskoro je ustrojena pješačka pukovnija ojačana jednim topničkim odjelom kao kopnena komponenta Hrvatske legije pod nazivom 369. pojačana (hrvatska) pješačka pukovnija. Nepuna tri tjedna nakon upućenog poziva dobrovoljcima pukovnija je ustrojena i upućena na obuku Döllersheim u okolici Beča.

Obuka je bila kratkotrajna i već krajem kolovoza legionari su upućeni na Istočno bojište. Do nekadašnje granice između Rumunjske i SSSR-a prijevoz se vršio željeznicom, nakon čega je uslijedila duga hodnja do same bojišnice.

Početkom listopada 1941. pukovnija ulazi u sastav 100. lake pješačke divizije (100. leichte Infanterie-Division). U borbama za Staljingrad pukovnija je sa 100. lakom pješačkom divizijom bila razmještena na jedan od najtežih odsjeka, na bojišnicu oko brda Mamajev Kurgan i prema radničkom naselju Crveni listopad. Zapovjednik topničkog odjela potpukovnik Marko Mesić postao je u zadnjim danima i njezin posljednji zapovjednik.

Filmski scenarij

Mesić je 30. siječnja 1943. sovjetskoj pješačkoj diviziji generala Vasiljeva predao ostatke pukovnije i zajedno s oko 700 preživjelih časnika, dočasnika i domobrana otišao u sovjetsko zarobljeništvo.

I tu počinje priča za filmski scenarij. Tijekom 1944. u Rusiji je formirana 1. jugoslavenska brigada u koju su ušli najvećim dijelom preživjeli zarobljeni hrvatski legionari te pripadnici Lakog prijevoznog zdruga koji su formirali Talijani i koji su također činili Hrvati. Zapovjednik brigade postao je isti onaj Marko Mesić! Svi su se oni odlučili ovaj put boriti za Tita jer je to bio bijeg iz gotovo sigurne smrti u ruskim zarobljeničkim logorima. Brigada je poslije pripojena 4. jugoslavenskoj armiji te su njezini pripadnici zatim prebačeni u Srbiju na bojište.

Ostao bez nogu

Mesić je nakon rata umirovljen kao pukovnik Jugoslavenske armije i živio je mirno u Zagrebu do Rezolucije Informbiroa 1948., kada je postao sumnjiv zbog svoje ruske prošlosti. Tijekom privođenja i odvođenja u Beograd 1950. Mesić je pod nerazjašnjenim okolnostima pao pod vlak na zagrebačkom Glavnom kolodvoru te je izgubio obje noge. Njegov brat smatrao je da je Mesić htio pobjeći iz jugoslavenskog ropstva. Mesića su nakon te nesreće ostavili na miru te je u Zagrebu nastavio živjeti s bratom do svoje smrti početkom 1982. godine.

Uz tekst 290 fotografija i 50 mapa Pri

Uz tekst 290 fotografija i 50 mapa

Pri pisanju ovoga rada autori su se koristili izvornim arhivskim gradivom, ponajprije pukovnijskom pismohranom, koja uključuje ratne dnevnike, dnevne zapovijedi, izvješća i prijedloge za odlikovanja. Ova pismohrana sačuvana je zahvaljujući narednicima Ervinu Juriću i Petru Ljubiću koji su je iznijeli sa sobom u jednom od posljednjih letova iz opkoljenog Staljingrada, što predstavlja jedinstveni slučaj jer su pismohrane ostalih postrojbi iz sastava 6. armije bile uništene ili ih je zarobila Crvena armija. Djelovanje pukovnije i zbivanja oko nje na taj su način mogli biti rekonstruirani do najmanjih pojedinosti i donijeti nova saznanja o borbama na Istočnom bojištu, koja su bitna ne samo za hrvatsku povijest već i za svjetsku jer ishod ovog sukoba odlučio je poslijeratno uređenje Europe i svijeta.

Ovi izvornici nadopunjeni su gradivom iz njemačkih i ruskih arhiva, a korišten je i veliki broj znanstvenih i publicističkih radova, čime je djelovanje pukovnije stavljeno u širi kontekst zbivanja na Istočnom bojištu. Tekst je popraćen sa 290 detaljno opisanih fotografija i 50 mapa, što je pridonijelo lakšem razumijevanju i praćenju teksta.

Hrvatski prijevod knjige stiže već ove g

Hrvatski prijevod knjige stiže već ove godine

Amir Obhođaš je 1998. završio studij geografije i povijesti u Zagrebu. Tijekom studija sudjelovao je u Domovinskom ratu kao pripadnik 144. brigade Hrvatske vojske. Od 1999. radi u Hrvatskom državnom arhivu, u kojem je danas načelnik Mikroteke i fototeke. Godine 2010. stekao je zvanje magistra znanosti iz humanističkih znanosti, polje povijest, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je obranio magistarski rad na temu „Kopnene postrojbe NDH na Istočnom bojištu 1941.-1943. godine“.

Jason D. Mark vlasnik je i direktor Leaping Horseman Books. Hrvatsko izdanje ove knjige izaći će tijekom ove godine u izdanju „Večernji edicije“.

eOsobna
MOBILNI IDENTITET
Znate li što je točno elektronički potpis i tko ga u Hrvatskoj može koristiti: 'Ovo olakšava život'
Eurizon Asset Management Croatia
EURIZONOV KUTAK O TRŽIŠTU
Kada će se zaustaviti inflacija i što će biti s cijenama? Evo u što sada treba ulagati novac
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • buljibaba:

  Svantevid Ante nije ništa prodao,poklonio je.

 • malicvrcak:

  03.01.2011. u 17:24h jollyroger je napisao/la: Glupi komentara od jos glupljih srba kao malicvrcak. prebacuju nama sta su oni radili,u svakom ratu pobijegnu pa cekaju sta ce bit a kasnije pisanje o \"Pobedama\" i srpskom junastvu. Siptare na kosovu niste ... prikaži još! mogli dobit bijedo srpska. Svaki put kad ste napali HR ili ste zavrsili u logorima ili na traktorima. ------- Kad je jedan (ni ime neću da spomenem kao nepomjaniku) od Pavelićevih uzdanica u toku noći sam svojeručno poklao nekoliko stotina Srba došao je do jednog starca koji mu je rekao :\" Samo ti sinko radi svoj posao\". Šta misliš štra je ta raspomamljena zver u svom ludilu uradila. Na tom primeru se zorno očituje Srpska hrabrost i pretrčavanje i ustaška vojnička čast (fuj). NATO U BLATO 0,6s pred.

 • -obrisani-:

  vinotok točnije svekupno je oko 900 jama totalno u koje su \"antifašisti\" zatrpali žrtve boljševičkog ludila krvoloka i masovnog zločinca i tiranina Broza.