Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAŠTETILO NAŠEM UGLEDU

Hrvatska uputila prosvjednu notu Austriji zbog skidanja grba u Bleiburgu: 'Stoljećima je bio dio heraldike Habsburške monarhije'

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL/Patrik Macek/PIXSELL
1/5
05.05.2022.
u 19:23

Vezano uz pitanje komemoracije u Bleiburgu, ona neupitno mora biti posvećena isključivo sjećanju na poginule u okviru mise zadušnice kada se odaje počast tisućama civilnih žrtava.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je danas prosvjednu notu Republici Austriji zbog uklanjanja povijesnog hrvatskog grba sa spomen kamena Počasnog bleiburškog voda.

Grb se nalazi na privatnom posjedu austrijske udruge Počasni bleiburški vod, a razlozi i obrazloženje njegovog uklanjanja od strane Općinske uprave Völkermarkta neprihvatljivi su za Republiku Hrvatsku kako s povijesnog tako i s društvenog i političkog gledišta, priopćili su sa Zrinjevca..

Vezano uz pitanje komemoracije u Bleiburgu, ona neupitno mora biti posvećena isključivo sjećanju na poginule u okviru mise zadušnice kada se odaje počast tisućama civilnih žrtava. Počasni bleiburški vod uklonio je sporni natpis kako bi se izbjeglo nepoželjno povezivanje natpisa i grba na spomeniku.

U noti je istaknuto kako je sam grb stoljećima bio sastavni dio heraldike Habsburške Monarhije i kao takav često je istican na raznim povijesnim građevinama i u raznim povijesnim spisima, stoga nema i ne može imati protuustavne konotacije. 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ukazalo je, također, kako je proglašenje povijesnog hrvatskog grba fašističkim simbolom nepotrebno naštetilo ugledu Republike Hrvatske kao i ugledu Hrvata koji žive i rade u Austriji te stvorilo dojam da Hrvatska danas koristi protuustavne simbole. Takvo tumačenje Hrvatska najoštrije odbacuje, ističu iz MVEP-a.

VIDEO: Žena čiji je slučaj potresao Hrvatsku: Doktor me pitao 'Biste li ubili dijete s tumorom koje ima 2 godine?'

Komentara 91

Avatar Dragovit
Dragovit
21:29 05.05.2022.

To je bedastoća austrijskih vlasti. Na zgradi akademske gimnazije u Beču, Beethovenplatz 1 nalazi se takav hrvatski grb s prvim bijelim poljem. I po vojnim muzejima u Beču također. Upravo su Habsburgovci počeli takav grb koristiti kao zemaljski grb Kraljevine Hrvatske. Ako je to kako kažu fašistički grb onda neku porazbijaju sve takve grbove po Beču. Isto tako i po Budimpešti. Imat će toga dosta porazbijati. Stavljati prvo bijelo ili crveno polje u bilo koje ideološke kontekste je glupost. U jednom tisku ustava SFRJ iz 1974. nalazi se između ostalih grbova i zastava saveznih socijalističkih republika i grb SRH koji uz sva obilježja socijalističke heraldike sadrži i štit na kojem je prvo polje bijele boje. Sve je to dostupno danas i na internetu.

JP
josip.pivar11
20:50 05.05.2022.

Da nam neće možda skinuti i grb s krova crkve sv. Marka? Možemo?

MA
marmelada
20:50 05.05.2022.

Nije problem u Austrijancima , problem je u nama samima . Djeca nam još uvijek uče povijest koju su pisali i pišu politički komesari iz bivšeg sistema,povijest koja se ne zasniva povijesnim činjenicama i znanstvenom istraživanju. Pa i domovinski ratt su nam uspjeli oskrvnuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije