Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska na prvom mjestu u svijetu po elektrifikaciji

Po globalnoj konkurentnosti Hrvatska je u poretku 140 zemalja na 68. poziciji
18. listopada 2018. u 08:23 0 komentara 330 prikaza
Hrvatska prva u svijetu po elektrifikaciji
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Nova metodologija mjerenja globalne konkurentnosti Hrvatsku je u poretku 140 zemalja podigla na 68. poziciju, dok smo lani između 137 zemalja bili 74. Sad se više upotrebljavaju statistički pokazatelji u odnosu na subjektivnu percepciju, no da se nova metodologija primjenjivala i lani, imali bismo istu ocjenu, no za dvije pozicije lošiji rang: spustili bi nas Srbija i Gruzija.

Rick Santorum zdravstveni turizam Američki investitori 'zagrizli' za razvoj hrvatskog zdravstvenog turizma

Podaci su to Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2018. – 2019. koje je, kao partner Svjetskog gospodarskog foruma prezentiralo Nacionalno vijeće za konkurentnost. Istraživanjem je obuhvaćeno 99 posto svjetskog BDP-a i 94 posto populacije. Najkonkurentniji je SAD, a slijede Singapur, Njemačka, Švicarska, Japan, Nizozemska, Hong Kong. Hrvatska je najbolje rangirana po infrastrukturi (36.), a prvi smo u svijetu po elektrifikaciji. Jaka nam je strana i zdravlje (51.) te kapacitet inovacija (63.). Kad se gleda udaljenost od idealnog stanja, najbolji smo u području zdravstva (86. od 100.), infrastrukturi (77. od 100) i makroekonomskoj stabilnosti (69. od 100.). Slabe su nam točke makroekonomska stabilnost (106.), tržišta rada (96.), veličina tržišta (78.) i institucije (76.).

Masline NATJECANJE Hrvati ponovno izabrani za najbolje berače maslina

Izvješće pokazuje i da se, ukidanjem administrativnih procedura, stvaranjem ozračja pravne sigurnosti i smanjenjem davanja poduzetnika, može unaprijediti poslovna i ulagačka klima.

– Vrijeme naglih tehnoloških promjena predstavlja za naše društvo izazov, ali i veliku priliku za skokovit i ubrzan razvitak. Na svim činiteljima u društvu je odgovornost za aktivno uključivanje u razvitak – poručio je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.