Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bira se nova vlast

Hrvati strahuju od novog inženjeringa na izborima u BiH

Dragan Čović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
10.10.2014.
u 09:30

Srbi i Bošnjaci
 – Među Bošnjacima i Srbima vodit će se u nedjelju velika borba za liderstvo

Približno 3,3 milijuna građana Bosne i Hercegovine s pravom glasa birat će u nedjelju novi saziv tročlanog predsjedništva države, kao i zastupnike u državnom, dva entitetska i 10 županijskih parlamenata.

Građani Republike Srpske birat će i predsjednika i dva dopredsjednika tog entiteta.

Neizvjesnost

Iako je država u ozbiljnoj institucionalnoj i ekonomskoj krizi, opterećena neriješenim etničkim odnosima i potpunom blokadom euroatlantskih integracija, predizborna kampanja nije bila tako žestoka, a za razliku od nekih prethodnih izbora, izostale su i medijske afere vezane za pojedine stranke ili kandidate. Najviše je neizvjesnosti na bošnjačkoj političkoj sceni, gdje četiri prilično izjednačene stranke (prema predizbornim anketama) nastoje ostvariti prevagu.

Ankete najveće šanse daju Demokratskoj fronti (DF) Željka Komšića i SDA Bakira Izetbegovića. Upravo je Izetbegović i najizgledniji kandidat za još jedan mandat bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ali mu za vrat puše DF-ov Emir Suljagić, a posebno medijski magnat Fahrudin Radončić, čija stranka, Savez za bolju budućnost (SBB), po svim istraživanjima ima prilično veliku potporu među biračima. Četvrta bošnjačka stranka je SDP, ali zbog katastrofalnih rezultata na vlasti u protekle četiri godine njima se daju najmanje šanse za uspjeh.

Upitnici kod Dodika

Na hrvatskoj političkoj sceni dominira koalicija predvođena HDZ-om BiH s Draganom Čovićem na čelu, koja bi mogla dobiti više od dvije trećine hrvatskih glasova. Međutim, u ovom političkom savezu strahuju da bi Bošnjaci ponovno mogli iskoristiti svoju brojčanu nadmoć i ciljanim prelijevanjem glasova utjecati na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Postoji i mogućnost da izbornim inženjeringom u Federaciji BiH Bošnjaci Hrvate ponovno istisnu iz formiranja vlasti nakon izbora, ali većina neovisnih analitičara upozorava kako bi to samo produbilo krizu u zemlji.

Među Srbima je jedina dvojba koja će od dvije koalicije, vladajuća Dodikova ili oporbena SDS-ova, ostvariti prevagu na parlamentarnim izborima. Pobjeda Milorada Dodika kao kandidata za predsjednika RS-a ne bi trebala doći u pitanje, ali njegova stranka, SNSD, ne prati tu popularnost pa je upitno hoće li zadržati vlast pred ujedinjenom oporbom koju predvodi rehabilitirani SDS. Presudnu ulogu u formiranju vlasti u RS-u mogla bi imati koalicija Domovina koja okuplja većinu bošnjačkih i dio hrvatskih stranaka u tom entitetu.

>>Bošnjaci iz RH, pozovite sunarodnjake u BiH: Ne birajte uime Hrvata!

>>Hoće li Bošnjaci preusmjeriti na Hrvate 100 tisuća birača?

Komentara 4

DU
Deleted user
09:38 10.10.2014.

Ukoliko muslimani i ovaj puta posegnu za izbornom manipulacijom onda BiH kao drzava stvarno vise nema smisla. Znaci jedini izbor bi bio ili treci entitet ili disolucija drzave.

BA
bakulušić
12:05 10.10.2014.

Kakvu žetvu očekivati tamo gdje je krivo posijano? Kakve rezultate očekivati u zemlji u kojoj je sve naopako postavljeno? Zemlja, u kojoj Srbi, prema popisu iz 1991. čine 31% stanovništva dobiju 50% teritorija. Zemlja, u kojoj postoje tri naroda a dva entiteta i u kojoj se unaprijed zna tko je višak i koga treba u potpunosti eliminirati što je u srpskom dijelu uspješno i napravljeno a u drugom dijelu se uspješno na tome radi. Zemlja, u kojoj strani upravitelj poništava zakone logike i matematike. Zemlja, izgubljena u vremenu i prostoru. Zemlja u kojoj se sve zna a ništa nije predvidivo. Kakve izborne i druge rezultate očekivati? Jadne i nikakve. Bez obzira kakvi će rezultati biti, ništa se neće promijeniti. BiH i dalje ostaje izgubljena zemlja Bosna.

SP
spremni0
11:15 10.10.2014.

stvarno je sramota što rade ti muslimani, a tisuće su tu bile kao izbjeglice...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije