Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
THE CROATIAN SIX

Hrvate je lažno optužila Udba, a australske su vlasti to dobro znale!

\'nekic_nnn_unu_170112\'
Foto: \'\'
1/4
19.01.2012.
u 13:00

Od Vrhovnog suda New South Walesa bit će zatražena revizija slučaja iz 1979. godine

Nakon više od 30 godina, šestorica Hrvata osuđena u Australiji 1981. na 15 godina zatvora pod optužbom za terorizam, mogla bi biti oslobođena krivnje! Zahvaljujući australskim novinarima, prije svega Hamishu McDonaldu iz The Sydney Morning Heralda, otkriveni su novi dokazi koji potvrđuju ono što su osuđenici u tzv. slučaju The Croatian Six, Maksimilijan Maks Bebić, Mile Nekić, Ilija i Josip Kokotović, Anton Zvirotić i Vjekoslav Brajković, tvrdili na suđenju – da im je sve smjestila Udba!

Ubačen tajni agent

– Postoje novi dokazi da je Udba stajala iza Vice Virkeza koji je svjedočio protiv šestorke i da su za to znale australske vlasti – ekskluzivno nam je otkrio McDonald koji tri desetljeća star slučaj istražuje posljednje četiri godine. Naime, prema novim dokazima, Vice Virkez, iza čijeg se identiteta krio pokojni Udbin agent Vitomir Mišinović, lažno je svjedočio protiv šestorke optužujući je za planiranje terorističkih napada na građevinske objekte. Točnije, planiranje miniranja zgrada. Tako je, primjerice, na tri stranice složena optužnica protiv Mile Nekića, koji se jedini od šestorke vratio u Hrvatsku, temeljena na dva štapina dinamita pronađena u ladici Nekićeva stola tijekom pretrage stana, a koja mu je podmetnuo Vice Virkez! Cijeli je slučaj zapravo bio osveta Udbe i komunističkog sustava nakon kaosa koji je 1972. u Jugoslaviji izazvala Bugojanska skupina, grupa hrvatskih emigranata koja je ilegalno upala u zemlju s namjerom da podigne oružani ustanak. Akcija je pokrenuta iz Australije pa se Udba namjerila na australske Hrvate.

– Slučaja su se prihvatila i dvojica odvjetnika koja su i branila šestorku na sudu, David Buchanan i Ian McClinctock, koji su na 39 stranica pripremili žalbu Vrhovnom sudu New South Walesa. Pripreme dokumentacije, kojom se traži revizija slučaja, prihvatio se treći odvjetnik Sebastian de Brennan, a sva trojica posao će obaviti pro bono. Nadam se da će naš zajednički napor dokazivanja njihove nevinosti rezultirati oslobađajućom presudom i možda određenom kompenzacijom za provedenih 10 godina u zatvoru – navodi McDonald.

Manipuliranje svjedocima

Inače, šestorka je uhićena 1979., da bi iduće dvije godine trajao najduži i najskuplji proces u Australiji. Svi su, iako lažno optuženi, odslužili cjelokupnu kaznu od 10 godina (prema australskom zakonu, kao i Haagu, osuđenik je dužan odslužiti 2/3 zatvorske kazne, nap. a.)

– Puno im hvala na pokušaju da se dođe do istine. Muka mi je od svega, ne mogu ni razmišljati o tome, ali nadam se da će istina napokon izaći na vidjelo – kaže Mile Nekić koji danas živi u Osijeku, u koji je došao u rujnu 1991. i priključio se obrani države od srpske agresije radeći u vojno-obavještajnoj službi kao savjetnik za izviđačko-diverzantske poslove. U mirovinu je otišao kao časnik HV-a s činom satnika.

– Teško je kad vas optuže nevina. Jadni ste, nemoćni. Nisu imali čvrste dokaze pa su manipulirali svjedocima. Prošlo ih je oko 150 kroz sudnicu! Čak su doveli profesora povijesti koji je poroti objašnjavao o ustaškom pokretu od 1941. do 1945., kako smo ubijali Srbe, valjda da stvori jači dojam što smo kadri učiniti. Demonstrirali su i "naš" plan miniranja zgrada. Stavili jaku svjetiljku koja bi sijevnula kad pritisnu gumb – prisjetio se Mile.

Terorizam, dodaje, nikad nije bio svjetonazor mlade generacije Hrvata koji su u Australiju došli 70-ih godina. Smatrali su da isticanje ustaštva i Pavelića samo šteti ideji stvaranja slobodne Hrvatske te su javno osuđivali NDH. Međutim, to nije odgovaralo Udbi.

– Organizirali smo štrajkove glađu, potpisivanje peticije za uznike Hrvatskog proljeća. Sve je bilo u okviru zakona, ako su Australci bacali jaja na političare, mi smo bacali po jugoslavenskim predstavnicima. Oružje nismo imali. Istina je tek da sam zapalio jugoslavensku zastavu i za to platio globu od 40 dolara – kaže i dodaje da se smijao te 1981., ali plakao prije nekoliko godina kada ga je jedan hrvatski tjednik nazvao "ustaškim Warholom".

Komentara 154

GA
Gen.an
23:03 19.01.2012.

kome to jos nije jasno sto je sve Udba podmetala Hrvatima. Nazalost imamo opet politicare u Hrvatskoj koji vise vjeruju cetnicima nego branitejlima ..

OB
-obrisani-
16:48 19.01.2012.

.....kao n. pr. ivan - zvonimir - domagoj - krešimir - sutlić - šprajc - latin.......

HA
Harpoon
20:12 19.01.2012.

Naš dobri stari provjereni i vječiti udbaš zasigurno nema pojma o tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije