Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.12.2015. u 17:15

Valja nam priznati da su branitelji izrazito ranjiva društvena skupina i tako ih tretirati

Prvi put od 90-ih u javnosti je studija o suicidu hrvatskih branitelja koju danas objavljujemo na stranicama Večernjeg lista. Etički dvojbena, ova hipersenzibilna tema na kojoj su se mnogi mediji senzacionalističkim izvještavanjem okliznuli pa i pridonijeli porastu suicida, 25 godina nakon početka Domovinskog rata ipak ne smije biti prešućena. Ona pokazuje da broj suicida u odnosu na civilnu populaciju alarmantno raste, osobito posljednje tri godine, te da se najviše samoubojstava događa u grupama najtežih vojnih invalida, onih kojima je država "dala" najviše, što upućuje na to da materijalno obeštećenje nije ono što njima treba.

Autori studije pažljivo su birali trenutak kada će je publicirati, stoga ona, nimalo slučajno, nije objavljena u predizborno vrijeme. Kako politički igrokaz kojemu svjedočimo nikako nisu mogli predvidjeti, a rokovi objave odavno su istekli, studija je pred hrvatskom javnošću danas, no golema pogreška bila bi iskoristiti ovako alarmantne rezultate u dnevnopolitičke svrhe. Premda su etikete poput crnokošuljaša i barbara koje su stizale iz stranke na vlasti nedvojbeno rušile samopoštovanje branitelja, valja imati na umu da stigmatizacija ove populacije datira još od 90-ih. Još od prijevremena umirovljenja do danas, neovisno o opciji na vlasti, koje su počesto upravo njih koristili za prikupljanje jeftinih političkih bodova. Energiju koji bi utrošili na prepucavanja, neka vlast i oporba već danas pretvore u napor da se odnos društva prema braniteljima hitno mijenja.

Valja odmah zaustaviti omalovažavanja, prozivanja i političku instrumentalizaciju te priznati da su branitelji izrazito ranjiva društvena skupina te ih tako tretirati. Valja mobilizirati svaku institucionalnu, ali i izvaninstitucionalnu skrb, poduzeti niz akcija prema senzibiliziranju javnosti za probleme s kojima se suočavaju branitelji i njihove obitelji. Jer prešućivanje, ignoriranje ili podcjenjivanje ove teme neizbježno će dovesti do novih tragedija, a tada krivce valja potražiti među nama samima.

>> Šator nisu razmontirali ni vlast ni oporba, nego – MOST

>> Preminuo Darko Pajičić, branitelj ozlijeđen prilikom razbijanja ćirilične ploče

Komentara 48

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:42 14.12.2015.

Slava svim Braniteljima, hvala vam što ste davali živote i dijelove tijela za nas i našu djecu! Pozdrav svim Hrvatima od Iloka do Prevlake!

DU
Deleted user
17:33 14.12.2015.

A zato je Predrag Matic kao svijetli primjer vratio svoj postotak PTSPT invalidnine......nakon sto je primio ministarsku placu......covjek se prepao da ga ne "snadje samoubojstvo"...e ....Sjecate se njegova prvog kuku-rika na pocetku mandata kukuriku klana.

BA
bakulušić
19:33 14.12.2015.

Dobili su sve bitke a izgubili rat i sad ih razvlače od Haaga do medijskih portala. Svaka šuga po njima radi ono što konceptualni umjetnik Labrović radi po zagrebačkim zidovima. I sad je vučina pasja sprdačina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije