Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravi čovjek u krizi

Heroj sa Suska: Ribar spasio petero brodolomaca

ribar
Filip Brala/PIXSELL
30.10.2011.
u 15:29

Dali su mi točnu poziciju broda i ja sam već za petnaestak minuta bio na mjestu događaja. Nije mi problem jer dobro poznajem sve lokacije, tu sam rođen, kazao je Vlado Lončar

Devetmetarski gliser “Aneri” na kojem je bilo pet članova posade potonuo je u noći na nedjelju dvije i pol nautičke milje sjeverozapadno od otoka Suska. Brzom akcijom Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru i lošinjske pomorske policije nakon sat vremena posada je spašena. Ključnu je ulogu odigrao Vlado Lončar (61), ribar sa Suska, koji je svojim gliserom prvi stigao na mjesto nesreće. Lončar je među otočanima poznat kao pravi čovjek za krizne situacije, uvijek je tu kada treba gliserom do Lošinja prevesti bolesne ili pomoći u nevolji.

- Negdje sat iza ponoći probudio me mobitel, znao sam da je nekakvo zlo. Nazvali su me iz policije i objasnili da se potopila nekakva barka i pitali mogu li pomoći. Ma naravno, ja uvijek uskačem, to svi znaju. Dali su mi točnu poziciju broda i ja sam već za petnaestak minuta bio na mjestu događaja. Nije mi problem jer dobro poznajem sve lokacije, tu sam rođen. Kad sam zaustavio gliser, u mrklom sam mraku, na otprilike 50-ak metara udaljenosti čuo povike ljudi i odmah signalizirao policiji. Čim su stigli, digli su ih na policijski gliser, rekli im da skinu odjeću sa sebe i ogrnu se dekama. Malo su se pothladili, ali srećom, sve je dobro završilo - ispričao je Lončar.

Članovi posade glisera, vlasnika Slobodana Cara (64) iz Pule, bili su u ribolovu. Nakon prodora vode, ispalili su signalnu raketu, a nakon 15 minuta od poziva u pomoć veza se prekinula. Gliser je potonuo na dubinu od 40 metara sa 100 litara dizel goriva, a posada je završila u moru, gdje je do trenutka spašavanja provela oko sat vremena. Prema izjavi vlasnika broda, u trenutku prodora vode posada je spavala, a jedan od njih koji je dežurao vidio je da je naplavljena strojarnica. Iako su pokušali izbaciti vodu, gliser je počeo tonuti, a njima je preostalo zgrabiti bokobrane jer nisu mogli do pojaseva za spašavanje. Lončar kaže da je gliser ranije uočio jer je cijeli dan bio na moru.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Nikad robom
Nikad robom
17:24 30.10.2011.

nisam baš skužio zašto je ovaj barba heroj - došao je do ovih plivača i čekao da dođe policija i da ih izvuku iz mora. i u čemu je tu njegovo herojstvo??? pa ribari non-stop plove po mraku...

LU
Ludisvit
18:07 30.10.2011.

Lijepo, ali zasto je gliser potonuo na mjestu gdje je dubina 100m?

LU
Lujo123
16:11 30.10.2011.

Bravo barba Lonćar - ima još ljudi, ima! Čestitke i svako dobro barba!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije