Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMRO FIDEL CASTRO

Havana utihnula, stanovnici tuguju: 'Svi smo zanijemili. Bio je to vrlo tužan trenutak'

Cuba, fidel castro
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
26.11.2016.
u 19:10

Za sedamdeset posto stanovnika Kuba, a ima ih 11 milijuna, Fidel Castro jedini je lider.

Kubanci će se vjerojatno zauvijek sjećati dana kada je objavljeno da je umro Fidel Castro. Glazba je utihnula u cijeloj Havani, a stanovnici pohrlili da probude svoje najbliže i obavijeste ih o nemiloj vijesti.  

Ulice su se ispraznile nakon što je aktualni predsjednik Raul Castro, Fidelov mlađi brat, na državnoj televiziji u petak oko ponoći objavio vijest o Fidelovoj smrti. 

"Svi smo zanijemili. Bio je to vrlo tužan trenutak", kaže Yaimara Gomez, koja je u tom trenutku bila u hotelu, na radnome mjestu. 

Raul Castro nije objavio pojedinosti o bratovoj smrti. Pretpostavlja se da je umro u svom domu u Havani gdje je živio otkad je odstupio s vlasti 2006. zbog zdravstvenih problema. 

Zaposlenik u autopraonici Marco Antonio Diez (20) bio je na tulumu kad je glazba odjedanput prestala svirati. 

"Otišao sam kući, probudio ukućane i kazao im da je Fidel umro. Moja majka bila je šokirana", ispričao je za AFP.

Kao da smo izgubili oca

Dok se vijest o Fidelovoj smrti širila Kubom, na ulicama Miamija, američkoga grada s najviše Kubanaca koji žive ondje u egzilu, slavilo se i plesalo. 

No u Havani se tugovalo

"Izgubiti Fidela je kao da sam izgubio oca - vođu, čovjeka koji je bio svjetionik naše revolucije", kazao je pekar Michael Rodriguez (42). Vijest ga je zatekla u pekarnici. Čuo ju je na radiju. 

Nikad ga nećemo zaboraviti

Castra mnogi nisu podnosili jer se s njegovim stajalištima nisu slagali, no s druge strane, brojni su ga voljeli jer im je omogućio besplatnu zdravstvenu skrb i besplatno obrazovanje

Za sedamdeset posto stanovnika Kuba, a ima ih 11 milijuna, Fidel Castro jedini je lider

"Rođena sam za vrijeme revolucije i uistinu sam tužna", kaže smetlarica Micaela Consuegra (55). "Bio je jedinstven, čovjek s vrlinama i manama. Velik je to gubitak. Bio je čovjek koji se nikada neće zaboraviti... bez obzira na to je li riječ o njegovim prijateljima ili neprijateljima", rekla je. 

"Teško je povjerovati da je Fidel otišao", rekla je pedesetšestogodišnja domaćica Blanca Cabrera, dodavši da se sjeća zadnjega Castrova javnog govora, održanog na kongresu Komunističke partije početkom godine. Kao da je tada predosjetio da mu se bliži kraj.

"Uskoro ću otići poput svih ostalih", rekao je Castro na kongresu u travnju. "Kao da se spremao za ovaj trenutak", kaže Cabrera. "No bit će s nama i u godinama koje dolaze. To će nam ublažiti bol". 

>> Umro Fidel Castro

>> Hollande: Fidel je velika ličnost 20. stoljeća; Američka zastupnica: Novi početak za posljednji komunistički bastion

Komentara 12

AP
apolon
20:21 26.11.2016.

Hoce li netko iz Hine u ime objektivnosti i demokratskog uzusa napisati clanak o milijunima Kubanaca koji su danas....slavili ???

AP
apolon
20:14 26.11.2016.

Vidljivo je da Hina odaje pocast El komandantu koji je stvorio divnu zemlju iz koje su Kubanci masovno bjezali camcima sve do obale USA i koji danas umjesto tuge....slave.!?

RT
ribaric.tomislav
21:46 26.11.2016.

diktatori

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije