Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slatina

Gradski oci igrali su se menadžera i ostavili rupu u proračunu

\'podravina -240310-slatina  - nova poduzetnicka zona \'trnovaca\' izgradjena po svim europskim standardima godinu dana ceka kupce snimio dsantosi \'
Dragutin Šantoši
24.03.2010.
u 17:15

Zaduženost veća od 30 milijuna kuna i lanjski minus od devet milijuna kuna bili su povod oporbi da zatraži moralnu odgovornost vladajućih stranaka.

Iako su slatinski vijećnici većinom glasova vladajuće koalicije HDZ-HSLS-HSS prihvatili godišnji obračun proračuna za prošlu godinu, brojke koje pokazuju da su u gradsku blagajnu lani ušla 32 milijuna kuna prihoda, a iz nje izašla 41,3 milijuna kuna rashoda, nisu prošle bez burne rasprave.

Zona bez ulagača

– Grad Slatina je u katastrofalnoj situaciji, a rekla bih da je ona gora od Grčke. Godine 2005., odnosno 2006. godine, došlo je do smjene gradske vlasti jer je gubitak bio jedan milijun kuna, a zaduženost kreditom 12 milijuna kuna. Tada su ukupni izvorni prihodi bili 23,6 milijuna kuna. Prošle godine vlastiti gradski prihodi iznosili su 25,5 milijuna kuna, zaduženost je više od 30 milijuna kuna, a gubitak grada je 9,1 milijun kuna. Zašto netko ne kaže da se zaigrao menadžerstvom u krivom smjeru i da su problemi nadišli sposobnosti gradonačelnika i gradske uprave? – prozvala je Ksenija Plantak (SDP).

Ustvrdila je da je novac išao u neproizvodne investicije, koje nisu otvarale radna mjesta, pa Slatina danas nema gospodarski potencijal, a tek će se vidjeti kako će se ti dugovi vraćati.
– Umjesto "mladih lavova", sada imamo "male Sanadere", koji trebaju moralno odgovarati za ovakvo stanje u proračunu – dometnula je.

Slatinu je recesija pogodila na taj način što se investirani milijuni u Industrijsku zonu Trnovača do sada nisu vratili zbog slabog zanimanja ulagača za taj poslovni kompleks.

– Da nismo ušli u brojne projekte, danas bismo imali "superproračun", a prodajom parcela u zoni riješit ćemo ubrzo tu razliku. Nastavit ćemo započete projekte i ne želim ni razmišljati o tome da se sa započetim radovima prestane – odvratio je gradonačelnik Ivan Roštaš (HDZ), odbacujući bilo kakvu odgovornost za nastalu situaciju.

Uskoro o strategiji

Objasnio je da je najveći dio kredita utrošen za komunalnu infrastrukturu, gradnju škola i sufinanciranje izgradnje škola.

Predsjednik Gradskog vijeća Robertino Repić (HDZ) najavio je da će se uskoro održati sastanak na temu strategije razvoja Slatine i pozvao sve građane da u tome pomognu gradskoj vlasti.

Ključne riječi

Komentara 1

PH
pijani heroj
01:32 25.03.2010.

igrala se djecica svojom igrackom zalosno sto u gradicu tom i jedni i drugi zali boze truda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije