Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grad zatvara gradilište garaže u Varšavskoj?

– Ne želim ništa komentirati. Žalbeni postupak vodi Ministarstvo koje će kao i do sada izdati priopćenje – rekao je Miroslav Vajagić, član uprave Hoto grupe.
22. veljače 2010. u 19:57 48 komentara 8 prikaza
varšavska
Foto: Pixsell

ZAGREB - Iako se Ministarstvo graditeljstva još nije očitovalo o žalbama stanara Varšavske ulice u Zagrebu, Večernji neslužbeno doznaje da će one biti prihvaćene!

Hoto bez komentara

Podsjetimo, desetak stanara žalilo se Ministarstvu na Rješenje o zauzimanju javno-prometne površine, odnosno na rješenje za postavljanje gradilišta koje je 22. siječnja izdao Gradski ured za graditeljstvo. Iako su stanari u svojim žalbama naveli nekoliko razloga zbog kojih se protive dozvoli za postavljanje gradilišta za rampu u Varšavskoj ulici, od vrlo pouzdanog izvora doznali smo da će Ministarstvo prihvatiti žalbe zbog dijela koji se tiče sigurnosti.

Naime, prema njihovu mišljenju, Gradski ured za graditeljstvo donio je rješenje koje predviđa preuzak koridor za prolazak specijalnih vozila, odnosno koridor nije dovoljno širok za, primjerice, siguran prolazak vatrogasnih kamiona. Potvrdu informacije zatražili smo jučer od Davora Jelavića, pročelnika za graditeljstvo, koji nas je preusmjerio na gradskog činovnika do kojeg nismo uspjeli doći.

– Ne želim ništa komentirati. Žalbeni postupak vodi Ministarstvo koje će kao i do sada izdati priopćenje – rekao je Miroslav Vajagić, član uprave Hoto grupe. Međutim, vijest da će Ministarstvo prihvatiti žalbe stigla je do aktivista koji se protive pretvaranju dijela pješačke zone u Varšavskoj u ulaz i izlaz iz podzemne garaže Horvatinčićeva poslovno stambenog kompleksa Cvjetno.

Tek odgoda konfrontacije

– I mi imamo neslužbenu informaciju da će Ministarstvo graditeljstva prihvatiti žalbe stanara – rekao je Teodor Celakoski iz Prava na grad. Tvrdi, međutim, da je to “samo odgađanje konačne konfrontacije građana i Grada na nekoliko tjedana”. Toliko vremena, naime, treba Uredu za graditeljstvo da ukloni nedostatke i izda novo rješenje, te da istekne rok za žalbe stanara na to novo rješenje.

Početak radova ipak neizbježan?

Iako im informacija da će Ministarstvo graditeljstva prihvatiti žalbe stanara ide na ruku, aktivisti iz Prava na grad i Zelene akcije ne likuju.

Boje se da je to ipak samo odgoda neminovnog – početka izgradnje rampe u Varšavskoj ulici. Pravo na takvo razmišljanje daje im i reakcija Ministarstva graditeljstva na njihovu posljednju akciju kada su 17. veljače tijelima okružili zgradu Ministarstva, a ministrici Marini Matulović Dropulić urudžbirali 569 podnesaka građana.

Njima su zatražili inspekcijski nadzor i ukidanje Detaljnog plana uređenja Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva. Samo dva dana kasnije Ministarstvo graditeljstva izdalo je priopćenje u kojem stoji da “nema osnova za pokretanje postupka, kojim bi na prijedlog urbanističkog inspektora ministar donio odluku o obustavi od primjene Odluke o donošenju detaljnog plana uređenja Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva”. Stoga aktivisti Prava na grad i Zelene akcije iz tjedna u tjedan u Policijskoj upravi obnavljaju sedmodnevne dozvole za javno okupljanje u Varšavskoj.

– Uveli smo stalna dežurstva kako bismo bili spremni na reakciju počne li se postavljati gradilište u pješačkoj zoni – kaže Celakoski. Tako je danas rano ujutro, oko pola pet, njih dvadesetak sjelo na klupice u Varšavskoj. Vrijeme su kratili čitajući knjige i novine.

RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

  • franjo.tahi:

    Svi ti kmetovi koji prosvjeduju protiv gradnje ovog projekta neka začepe gubice jer ako imaju što za reći neka prvo zaposle te radnike kojii rade na ovom gradilištu !!! Gonite se u svoje vegeterijanske brloge a možete i u borbu ... prikaži još! za prava homića i ostalih bolesnika!!! Kapital će vas zgaziti,a to ste uporno htjeli,bando vegeterijanska!!!

  • franjo.tahi:

    Daj Bože da HDZ ostane na vlasti još godinama,bar će biti kmetova u izobilju!!!

  • Ugo Kajvez:

    Ahahahahaha .. ako je istina ...... eto ti Horvatinčić p......u jedan NA !!!!!!!!!!!!!!!! ..... hahahaha .....