Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Glas Koncila: Mamografija je štetna!

Liječnici: Popularizirati prestanak prevencije te zloćudne bolesti nedopustivo je i može imati opasne posljedice za zdravlje, ali i život žena.
11. prosinca 2009. u 21:55 93 komentara 4171 prikaza
mamografija
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

– Osim što ne pridonosi smanjenju smrtnosti od te bolesti mamografija povećava rizik za nastanak raka dojke i kardiovaskularnih bolesti – piše u članku koji je objavio Glas Koncila referirajući se na (USPSTF) radnu skupinu koju je za promjene smjernica u liječenju ovlastilo američko ministarstvo zdravstva.

Prevencija je nasilje
Prema “naputku” te skupine, žene u dobi od 40 do 49 godina trebaju odustati i prestati s mamografskim pregledima kao i one starije od 74 godine. Pregled ovi stručnjaci “dopuštaju” samo ženama u menopauzi koje ga “smiju” obavljati svake dvije godine ili onima koje su genetski sklone razvoju te zloćudne bolesti.

– Mamografija je rendgensko snimanje koje rabi visokoenergetske x zrake u dozama i do tisuću puta većim od onih koje se koriste pri snimanju pluća, a mogu potaknuti nastanak raka dojke ili komplikacije u srčanožilnom sustavu žena – ističu u Glasu Koncila.

Nove preporuke o “izbjegavanju” mamografskih pregleda, tvrde u tekstu, proizlaze iz činjenice da mamografija ne samo da ne pridonosi ranom otkrivanju i smanjenju smrtnosti u žena od raka dojke nego i povećava rizik za njegov razvoj. Dapače, piše u napisu, svaku ženu snimanje čini nesigurnom, a mamografija je “dijagnostičko nasilje” nad ženama i njihov svakodnevan život pretvara u patološku potragu za bolešću.

Bez stručnog mišljenja
Stručnjaci iz Hrvatske lige protiv raka šokirani su ovim tvrdnjama, osobito kad u Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli 2300 žena, a umre ih oko 800.

– Objavljivanje takvih podataka za Hrvatsku je bespredmetno i nedopustivo jer u Nacionalnom programu pregledi dojki mamografijom započinju tek nakon 50. godine života – tvrdi dr. Ilona Sušac, tajnica Lige za borbu protiv raka i liječnica koja se isključivo bavi liječenjem bolesti dojke.

Tvorac tog teksta, tvrdi dr. Sušac, očito nije konzultirao struku prije objave, pa ne zna da se u nas mamografija preporučuje ženama iznad 50 godina svake dvije, a uz uvjet da se u međuvremenu redovito ultrazvučno kontroliraju i da su zdrave, tek svake tri do četiri godine.

– Uspoređivati zračenje mamografa sa snimkom pluća također je besmislica jer ga svaka dojka različito “upija”, a količina ovisi o gustoći tkiva. Pluća spadaju u tzv. rijetko tkivo pa upijaju najmanje zračenja od svih organa u tijelu – istakla je dr. Sušac i dodala kako se mamografijom sa 70 posto sigurnosti može otkriti rak u vrlo ranim fazama, a tada je u 90 posto slučajeva izlječiv.

To smatra i dr. Erden Radončić, ginekolog koji o pravodobnoj prevenciji raka dojke mora voditi računa u pacijentica koje zbog potpomognute oplodnje primaju hormonsku terapiju.

– Volio bih da se tvorac toga teksta potpisao! Moderni mamografi otpuštaju zračenje do 5 rada, što se može usporediti sa zračenjima koja su prirodno u okolišu – istaknuo je dr. Radončić.

Popularizirati prestanak prevencije te zloćudne bolesti, smatra dr. Ilona Sušac, nedopustivo i može imati posljedice po zdravlje, a ako se rak na vrijeme ne otkrije, i za život žena.

Začudo, od dr. Nade Kraljević, predsjedn

Začudo, od dr. Nade Kraljević, predsjednice udruge Europa Donna (europske koalicije protiv raka dojke) koja se bavi podizanjem svijesti u žena o potrebi prevencije i ranog otkrivanja ove zloćudne bolesti, nismo dobili komentar na tvrdnje o štetnosti mamografije.

Dr. Kraljević rekla je da ne može govoriti o temi u koju se ne razumije jer nije onkolog već fizijatar. Uputila nas je na dr. Ilonu Sušac i druge vrsne liječnike onkologe te odbila ženama koje svakodnevno podržavaju akcije njezine udruge reći svoj stav.

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Avatar kresh_35
  kresh_35:

  povijest crkve su permanentne zablude i isprike ovo je jos jedna koja je na tragu

 • -obrisani-:

  \"Mamografija pod upitnikom\", takav je naslov u Glasu Koncila, a ne kako VL laže. Članak završava: \"Stoga je važno da i žene u Hrvatskoj imaju informaciju o najnovijim stručnim stajalištima koja potvrđuju višegodišnje znanstvene sumnje u vrijednost i sigurnost mamografije. ... prikaži još! S pravom na takvu informaciju, lakše će donijeti slobodnu odluku u svoju korist.\" da LIJEPA ostane NAŠA, moj glas ide TUĐMANU još samo 69 dana mesića pozdrav vaš zmijicamala

 • brkica2:

  Mislim da će liječnici uskoro na lomaču.....