Naslovnica Vijesti Hrvatska

Glas Koncila: Mamografija je štetna!

Liječnici: Popularizirati prestanak prevencije te zloćudne bolesti nedopustivo je i može imati opasne posljedice za zdravlje, ali i život žena.
11. prosinca 2009. u 21:55 93 komentara 3781 prikaza
mamografija
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

– Osim što ne pridonosi smanjenju smrtnosti od te bolesti mamografija povećava rizik za nastanak raka dojke i kardiovaskularnih bolesti – piše u članku koji je objavio Glas Koncila referirajući se na (USPSTF) radnu skupinu koju je za promjene smjernica u liječenju ovlastilo američko ministarstvo zdravstva.

Prevencija je nasilje
Prema “naputku” te skupine, žene u dobi od 40 do 49 godina trebaju odustati i prestati s mamografskim pregledima kao i one starije od 74 godine. Pregled ovi stručnjaci “dopuštaju” samo ženama u menopauzi koje ga “smiju” obavljati svake dvije godine ili onima koje su genetski sklone razvoju te zloćudne bolesti.

– Mamografija je rendgensko snimanje koje rabi visokoenergetske x zrake u dozama i do tisuću puta većim od onih koje se koriste pri snimanju pluća, a mogu potaknuti nastanak raka dojke ili komplikacije u srčanožilnom sustavu žena – ističu u Glasu Koncila.

Nove preporuke o “izbjegavanju” mamografskih pregleda, tvrde u tekstu, proizlaze iz činjenice da mamografija ne samo da ne pridonosi ranom otkrivanju i smanjenju smrtnosti u žena od raka dojke nego i povećava rizik za njegov razvoj. Dapače, piše u napisu, svaku ženu snimanje čini nesigurnom, a mamografija je “dijagnostičko nasilje” nad ženama i njihov svakodnevan život pretvara u patološku potragu za bolešću.

Bez stručnog mišljenja
Stručnjaci iz Hrvatske lige protiv raka šokirani su ovim tvrdnjama, osobito kad u Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli 2300 žena, a umre ih oko 800.

– Objavljivanje takvih podataka za Hrvatsku je bespredmetno i nedopustivo jer u Nacionalnom programu pregledi dojki mamografijom započinju tek nakon 50. godine života – tvrdi dr. Ilona Sušac, tajnica Lige za borbu protiv raka i liječnica koja se isključivo bavi liječenjem bolesti dojke.

Tvorac tog teksta, tvrdi dr. Sušac, očito nije konzultirao struku prije objave, pa ne zna da se u nas mamografija preporučuje ženama iznad 50 godina svake dvije, a uz uvjet da se u međuvremenu redovito ultrazvučno kontroliraju i da su zdrave, tek svake tri do četiri godine.

– Uspoređivati zračenje mamografa sa snimkom pluća također je besmislica jer ga svaka dojka različito “upija”, a količina ovisi o gustoći tkiva. Pluća spadaju u tzv. rijetko tkivo pa upijaju najmanje zračenja od svih organa u tijelu – istakla je dr. Sušac i dodala kako se mamografijom sa 70 posto sigurnosti može otkriti rak u vrlo ranim fazama, a tada je u 90 posto slučajeva izlječiv.

To smatra i dr. Erden Radončić, ginekolog koji o pravodobnoj prevenciji raka dojke mora voditi računa u pacijentica koje zbog potpomognute oplodnje primaju hormonsku terapiju.

– Volio bih da se tvorac toga teksta potpisao! Moderni mamografi otpuštaju zračenje do 5 rada, što se može usporediti sa zračenjima koja su prirodno u okolišu – istaknuo je dr. Radončić.

Popularizirati prestanak prevencije te zloćudne bolesti, smatra dr. Ilona Sušac, nedopustivo i može imati posljedice po zdravlje, a ako se rak na vrijeme ne otkrije, i za život žena.

Začudo, od dr. Nade Kraljević, predsjedn

Začudo, od dr. Nade Kraljević, predsjednice udruge Europa Donna (europske koalicije protiv raka dojke) koja se bavi podizanjem svijesti u žena o potrebi prevencije i ranog otkrivanja ove zloćudne bolesti, nismo dobili komentar na tvrdnje o štetnosti mamografije.

Dr. Kraljević rekla je da ne može govoriti o temi u koju se ne razumije jer nije onkolog već fizijatar. Uputila nas je na dr. Ilonu Sušac i druge vrsne liječnike onkologe te odbila ženama koje svakodnevno podržavaju akcije njezine udruge reći svoj stav.

Adventska šopingmanija
Adventska šopingmanija
Vodič kroz najoriginalnije božićne darove za koje nećete morati izdvojiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar kresh_35
  kresh_35:

  povijest crkve su permanentne zablude i isprike ovo je jos jedna koja je na tragu

 • -obrisani-:

  \"Mamografija pod upitnikom\", takav je naslov u Glasu Koncila, a ne kako VL laže. Članak završava: \"Stoga je važno da i žene u Hrvatskoj imaju informaciju o najnovijim stručnim stajalištima koja potvrđuju višegodišnje znanstvene sumnje u vrijednost i sigurnost mamografije. ... prikaži još! S pravom na takvu informaciju, lakše će donijeti slobodnu odluku u svoju korist.\" da LIJEPA ostane NAŠA, moj glas ide TUĐMANU još samo 69 dana mesića pozdrav vaš zmijicamala

 • brkica2:

  Mislim da će liječnici uskoro na lomaču.....