Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potresne fotografije

Eskalacija nasilja u Čileu: Prosvjednici Molotovljevim koktelima zapalili dvije policajke

Foto: Reuters
1/5
06.11.2019.
u 17:03

Ministar unutarnjih poslova Gonzalo Blumel obišao je žrtve, a napad je nazvao "čistim nasiljem koje nema nikakve veze s legitimnim zahtjevima prosvjednika"

Glavni grad Čilea, ali i druge velike gradove u ovoj zemlji već dva tjedana potresaju veliki neredi čiji je okidač bilo podizanje cijena karata u metrou, ali na meti prosvjednika naknadno su se našli i visoki troškovi života, nejednakost te zdravstvo i obrazovanje koji su gotovo potpuno privatizirani. Eskalacija nasilja primorala je čileansku Vladu da proglasi izvanredno stanje, a nemirima se zasad ne nazire kraj. Štoviše, u ponedjeljak je Reutersov fotograf zabilježio potresne fotografije koje najbolje prikazuju val nasilja koji je zahvatio tu zemlju.

Dok se policija obračunavala s nasilnim prosvjednicima vodenim topovima i suzavcima, u blizini stanice metroa Baquedano prosvjednici su uzvratili Molotovljevim koktelima te su tako zapalili i dvije policajke. Žrtve su 20-godišnja Abigail Catalina Aburto Cardenas i 25-godišnja María José Hernández Torres, obje pripadnice specijalne policije u gradu Santiagu. Policija je izvijestila da su obje žrtve hospitalizirane i nalaze se u teškom stanju.

Ministar unutarnjih poslova Gonzalo Blumel obišao je žrtve, a napad je nazvao "čistim nasiljem koje nema nikakve veze s legitimnim zahtjevima prosvjednika".

- Bila je to nasilna, kukavička agresija protiv dvije policajke koje su štitile sigurnost naših sugrađana - kazao je.

Dosad je u prosvjedima koji bijesne Čileom ozlijeđeno 800 policajaca te 1650 prosvjednika, ali Henry Romero, također jedan od Reutersovih fotografa koji se našao na mjestu događaja svjedoči kako se od zadnjeg incidenta sukob policije i prosvjednika dodatno zaoštrio.

- Od tog trenutka situacija se intenzivirala, policija je počela koristiti još više suzavca i gumenih metaka. Nastala je jaka buka”, svjedoči.

 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Asterix
Asterix
17:41 06.11.2019.

Ološ uvijek ispliva na površinu.

MC
Mcro
17:32 06.11.2019.

Ma naravno tu su bile da štite sugrađane, a ne političare...serator

PL
@ploto@
20:11 06.11.2019.

Potresno je što je neoliberalni korporativnin fašizam napravio Čileu i svim državama Latinske Amerike.Gamad od MMF-a i Svjetske Banke,uništava budućnost stotina milijuna ljuda radi lihvarenja i pljačke i to rade cijelo stoljeće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije