Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeftinija opcija

Epidemiolog otkrio detalje: Provest će jedinstveni eksperiment da izbjegnu potpuno zatvaranje

Foto: PIXSELL
1/6
04.11.2020.
u 22:40

Samo prošlog vikenda testirane su 3,625.332 osobe, među kojima je bilo 1,6 posto pozitivnih, odnosno 38.359

Glavni slovački epidemiolog Ján Mikas na čelu je Agencije za javno zdravstvo Slovačke od 2016., a uža struka mu je virologija i mikrobiologija, interna i javno zdravstvo. Agencija kojoj je na čelu uključena je u jedinstven eksperiment, kako ga zove Mikas, koji je poduzet kako bi se obuzdalo širenje virusa SARS-CoV-2. Slovačka je odlučila testirati gotovo cjelokupno stanovništvo, s iznimkom mlađih od 10 godina i starijih od 65 godina.

Četiri petine od 5,5 milijuna stanovnika prošlog i ovog vikenda na dobrovoljnoj će osnovi dati uzorak i čekati rezultate brzih antigenskih testova. Oni s pozitivnim testom moraju u izolaciju, a kazne za njezino kršenje iznose 1650 eura. Logistički zahtjevnu operaciju vodi Ministarstvo obrane, a u nju je uključeno 40 tisuća medicinskih djelatnika, uz podršku vojske, policije, administrativnih radnika i volontera raspoređenih na 5000 punktova diljem zemlje. Naručeno je 13 milijuna testova po četiri eura po komadu. Mala cijena za zdravlje i ekonomiju jer jedan dan potpunog lockdowna stoji između 80 i 100 milijuna eura, kazao je premijer Igor Matovič. O tome što se želi postići masovnim testiranjem, za Večernji list govori glavni slovački epidemiolog Mikas.

Tko je inicirao ideju o masovnom testiranju gotovo cijele populacije? Epidemiolozi ili vlada?

Plan o testiranju donijela je vlada, a objavio ga je premijer 17. listopada ove godine.

Koji su epidemiološki razlozi za to? Što vam točno znači broj identificiranih s COVID-19?

Situaciju se u Slovačkoj pogoršava. Ako se ništa ne učini, zdravstveni bi sustav mogao kolabirati. Masovno testiranje može se shvatiti kao jeftinija alternativa potpunom zatvaranju (lockdownu). Postotak pozitivnih broj je koji se treba analizirati u kontekstu drugih epidemioloških podataka. Iz ovih podataka koje imamo već vidimo da se situacije jako razlikuju od regije do regije – identificirali smo regije koje su najteže pogođene i gdje će se testiranje ponoviti ovog vikenda.

VIDEO Dragan Primorac objasnio načine testiranja na koronavirus: 'To je preduvjet za dobivanje realnih brojeva inficiranih'

Je li onda ovo alternativa mjerama zatvaranja?

Kako sada izgleda, nije nam preostalo mnogo drugih opcija. Čak i ako lockdown bude potreban, očekujemo da bude kraći i blaži jer smo izolirali veliki broj pozitivnih.

Koliko ste ljudi dosad testirali? Jesu li rezultati – jedan posto zaraženih – očekivani?

Samo prošlog vikenda testirane su 3,625.332 osobe, među kojima je identificirano 1,6 posto pozitivnih, odnosno 38.359. Bilo je teško predviđati ishod i rezultate prije testiranja, no na sreću, slovački su građani iskoristili ovu priliku do maksimuma.

Zašto se testiranje provodi dva vikenda? Hoće li se ponovno testirati isti ljudi?

Antigenski testovi koje koristimo u masovnom testiranju manje su pouzdani od PCR testova i mogu identificirati najzaraženije među pozitivnima. Ponavljanjem nakon jednog tjedna ulovit ćemo mnoge koji su ispali lažno negativni u prvom krugu testiranja. Testove ćemo stoga ponoviti i ovog vikenda, ali samo u regijama s visokom incidencijom zaraze.

Kakve je uopće epidemiološka situacije trenutačno u Slovačkoj i koliko se ovaj val razlikuje od proljetnog?

Situacija se pogoršava, a broj pozitivnih slučajeva neusporedivo je veći nego u prvom valu. U travnju nam je rekord bio oko 100 slučajeva dnevno, dok smo 29. listopada imali 3363 pozitivna slučaja u jednom danu.

Očekujete li da će druge države pokazati zanimanje za rezultate vašeg testiranja i kako bi im oni mogli koristiti?

Prerano je za odgovor, ali da, mnoge su države pokazale zanimanje za ovaj eksperiment, primjerice Češka.

Koje su mjere za ograničavanje širenja zaraze trenutačno na snazi u Slovačkoj?

Restorani smiju posluživati samo na otvorenom, zatvoreni su fitness-centri, kina, kazališta, bazeni. U javnosti je dopušteno okupljanje najviše šest osoba, za one koji nemaju negativni certifikat, odnosno dokaz da nisu zaraženi, vrijedi policijski sat.

Za što je sve potrebno imati potvrdu da nemate COVID?

Takvu potvrdu moraju imati zaposlenici za odlazak na posao, za odlazak u kupnju, u što ne ulazi nabava osnovnih namirnica, za odlazak u šetnju te za pohađanje nastave, što vrijedi i za djecu stariju od 10 godina.

Komentara 60

Avatar JPlesi
JPlesi
01:58 05.11.2020.

jednostavno više ne znaju kako ljudima uvaljati cjepiva pa napuhavanjem iz dana u dan sve više redaju brojke...no na karaju će ipak odluka biti da se svaki građanin cjepi i mora uzeti cjepivo...meni kao prvo ne pada na pamet da ha uzimam ili da idem uopće doktoru jer nema potrebe....no sila i ucjena koju rade polako i postepeno i na kraju če dovesti da ćemo zakonom biti na to prisiljeni je opet drugo nešto....svi znamo ako se primjenjuje sila kuda to vodi i što se dešava onda...imamo primjer pregršt demonstracija po svijetu i nereda ….treba li još kaj govoriti ili i dalje nije jasno mnogima kaj se dela...

Avatar nosac
nosac
22:55 04.11.2020.

naši nema šanse da ovo organiziraju pa oni u 5 mjeseci ne mogu srediti sustav da se poklapaju brojke stožera i županija

DU
Duslikr
23:09 04.11.2020.

Otpirite sa svojom Covideoligijom i cjepivima. Ne želimo, kao ni vas i vaše mjere!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije