Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Eksplozija na antivladinu protestu u Tajlandu ubila jednu i ranila 22 osobe

20.11.2008.
u 08:01

Jedna je osoba poginula, a 22 su ranjene u eksploziji koja se dogodila u četvrtak ujutro u sjedištu vlade u Bangkoku, koju su prije tri mjeseca zauzeli oporbeni prosvjednici, objavile su službe sigurnosti.

Eksplozija granate prekinula je nacionalnu žalost koja je proglašena u povodu pogreba kraljeve starije sestre.

Eksplozivna naprava je eksplodirala u četvrtak rano ujutro po mjesnom vremenu u kompleksu u kojem se nalaze uredi tajlandskog premijera koje okupiraju prosvjednici protiv vlade iz Saveza naroda za demokraciju (PAD).

Zgrada je zauzeta od 26. kolovoza, ali vlasti ne žele uporabom sile deložirati PAD, koji tvrdi da brani monarhiju.

Dvadeset i tri prosvjednika ranjena su u eksploziji, a jedna osoba je podlegla ozljedama. Zasad nije poznato tko je odgovoran za napad.

Prosvjednici tvrde da neće napustiti sjedište vlade sve dok Somchai Wongsawat ne podnese ostavku na mjesto premijera. Otkad su prosvjednici zauzeli njezinu zgradu, tajlandska vlada je svoje sjedište preselila u drugi dio glavnog grada.

Tajland je duboko podijeljen između pobornika i protivnika bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, moćnog poslovnog čovjeka svrgnutog 2006. koji je pobjegao u inozemstvo.

U listopadu je u odsutnosti osuđen na dvije godine zatvora zbog sukoba interesa i nalazi se u Dubaiju.

Njegovi pristaše su se nakon parlamentarnih izbora 2007. vratili na vlast, ali PAD tvrdi da će svrgnuti premijera povezanog s Thaksinom.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije