Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ekskluzivno: Objavljujemo UN-ov spis koji razotkriva zločin u Dvoru

Večernjak je u posjedu dokumenta koji otkriva tko je počinio masakr nad starcima 8. kolovoza 1995.
02. ožujka 2012. u 10:00 452 komentara 4010 prikaza
dvor na uni (1)

Jesu li pripadnici Armije BiH ubili devet hendikepiranih civila u popodnevnim satima 8. kolovoza 1995. godine u Osnovnoj školi Dvor? To se pitanje nameće iz izvještaja koji su pripadnici UNCRO-a tijekom akcije Oluja s terena slali u središnjicu UN-ovih mirovnih snaga u Zagrebu, a koje je Večernji list dobio u posjed.

Živi ljudski štit

U izvještaju na engleskom jeziku, poslanom dan nakon masakra u Dvoru, pod napomenom “Djelovanja protiv civila u sektoru Sjever”, piše sljedeće:

“Članovi danskog bataljuna vidjeli su egzekuciju pet hendikepiranih i starijih ljudi, što je djelo, kako vjerujemo, 5. korpusa Armije BiH. Petsto metara od UN-ove promatračnice NU-13 uočeno je i da su vojnici 5. korpusa ubili iz vatrenog oružja dvije žene i jedno dijete.

Brojni su izvještaji iz Dvora koji upozoravaju na korištenje civila kao ljudskog štita. Dojavljen je jedan slučaj da su vojnici, izgleda pripadnici 5. korpusa Armije BiH, vezali srpske civile užetom i koristili ih kao živi štit u borbi izvan samoga mjesta”.

Dio ovog izvještaja objavio je i naš poznati gastronomski stručnjak Veljko Barbieri, dragovoljac Domovinskog rata, a sada bojnik u mirovini. On se tijekom Oluje kao časnik za odnose s UN-om zatekao i na području Dvora. Svoja je ratna iskustva 1996. godine pretočio u knjigu “Tko je sa mnom palio kukuruz? (Pakrački dnevnik)” u kojem se citiraju izvještaji UN-a tijekom akcije Oluja.

– Izvješće UN-a dobio sam tajnim putem i potpuno je vjerodostojno. Riječ je o službenom izvješću danskog bataljuna smještenog u Dvoru na Uni iz kojeg je vidljivo da nije bilo nikakvih problema na tom području s Hrvatskom vojskom. Koliko su danski UN-ovci imali povjerenja u nas govori i podatak da su upravo nas zamolili da pronađemo četvoricu njihovih vojnika koje su kao taoce tijekom Oluje koristili vojnici tzv. Krajine – rekao nam je Veljko Barbieri.

Ti izvještaji nisu bili poznati Vijeću sigurnosti UN-a u tjednima nakon Oluje, pa su za te zločine optužene hrvatske snage. No, nakon nekoliko mjeseci i službena UN-ova izvješća o događajima u sektoru Sjever upotpunjena su ovim dokumentom u kojemu se ističe vjerojatnost, na temelju svjedočenja danskih vojnika, da je Armija BiH odgovorna za masakr u Dvoru. I u nekim srpskim medijima još u rujnu 1995. godine optuženi su muslimanski vojnici za zločine nad Srbima tijekom Oluje.

Poznate videosnimke

Naime, poznato je da su pripadnici 505. bužimske brigade počinili zločine nad srpskim civilima i vojnim zarobljenicima prilikom napredovanja iz pravca Bužima prema cesti Glina – Dvor. Poznate su također i videosnimke egzekucije zarobljenika na napuštenim UN-ovim kontrolnim točkama kraj sela Kotarana, istočno od Dvora, i kod bosanske granice.

Armija BiH tada je prešla granicu i nastupala prema cesti Glina – Dvor, a hrvatski MUP i dalje traga za najmanje 39 civila koji su tijekom Oluje nestali u selima Komora, Kotarani te Gornji i Donji Žirovac, gdje su napredovali vojnici Bužimske brigade. Iako ista snimka pokazuje i hrvatsku jedinicu Crne mambe pri premetačini izbjegličke kolone, i za koje se govori da su počinili zločine, na snimkama nema traga tome da su hrvatski vojnici počinili ubojstva, a kako je riječ o snimci iz srpskih izvora teško je vjerovati da takvi prizori, da zaista i postoje, ne bi bili uključeni u snimku.

Da nije riječ o hrvatskim vojnicima tvrdi i pukovnik Ivica Pandža Orkan. Kaže da je uz devet hendikepiranih osoba u Dvoru tad ubijen i bračni par Ivelić, hrvatske nacionalnosti, a da mu se, na temelju ovih dana objavljene snimke vojnika blizu škole u Dvoru na dan masakra čini da je riječ o profesionalnoj jedinici.

– U Dvoru su tih dana bili i pripadnici Legijinih Crvenih beretki, što se jako dobro zna – kazuje Orkan.

Što su Danci vidjeli“Članov

Što su Danci vidjeli
“Članovi danskog bataljuna vidjeli su egzekuciju pet hendikepiranih i starijih ljudi, što je djelo, kako vjerujemo, 5. korpusa Armije BiH. Uočeno je i da su vojnici 5. korpusa ubili iz vatrenog oružja dvije žene i dijete (...) Dojavljen je slučaj da su vojnici, izgleda 5. korpusa, vezali srpske civile užetom i koristili ih kao živi štit u borbi izvan samoga mjesta”, stoji među ostalim u dokumentu koji jedini objavljujemo.

Prozvani časnik HV-a Ciprić: Samo ljudsk

Prozvani časnik HV-a Ciprić: Samo ljudsko smeće može ubiti osobu u kolicima

Zgražam se nad tim zločinom! Ubiti civila i, k tomu, invalida, to može samo ljudsko smeće. Moja etika to ne dopušta. Ni ja, ni jedan moj vojnik nismo to učinili, nema šanse... Ne krijući ogorčenje, ovim riječima progovara Matija Ciprić, umirovljeni časnik HV-a, kojeg je ovih dana Savo Štrbac označio odgovornim za zločin nad devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti te hrvatskog bračnog para, počinjen neposredno poslije Oluje na području Dvora na Uni. Naime, prema svjedočenju vojnika danskog bataljuna, u popodnevnim je satima 8. kolovoza 1995. stigla skupina vojnika naoružanih kalašnjikovima i ručnim bombama i sve ih pobila u 15 minuta, tik do baze UNPROFOR-a. No, kako je jučer Matija Ciprić ispričao novinarima Večernjeg lista, u trenutku zločina hrvatska je vojska bila na ulazu u Dvor, na položaju udaljenom otprilike kilometar od škole gdje se dogodio zločin.

– Mi smo se 8. kolovoza povukli otamo na temelju zapovijedi pa jamčim da kod škole nije bio nitko od mojih ljudi, koje sam ja obučavao i odveo na frontu. Što se mene osobno tiče, te civile nisam vidio ni dok su bili živi, niti sam nakon što su pobijeni vidio njihova tijela. Otišao sam dalje na nove zadatke – govori Matija Ciprić, čiji je ratni put počeo u Zboru narodne garde, a nastavio se u Tigrovima. Bio je zapovjednik vojarne Borongaj, a u mirovinu je otišao kao zapovjednik izviđačko-diverzantske postrojbe.

– Da sam ubio čovjeka u invalidskim kolicima, ne bih noću mogao spavati ni sekunde. Dolazim iz katoličke obitelji, vjernik sam. Ne bih mogao ubiti civila, isto tako ni zarobljenog vojnika, nego sam ih predavao pravdi jer nisam sudac nego vojnik. Slažem se da taj zločin u Dvoru treba istražiti i onoga tko je to učinio, treba doživotno kazniti da ne vidi slobode, ali nema teoretske šanse da je to učinila Hrvatska vojska – rekao je Ciprić koji vjeruje da su invalide pobili srpski specijalci, ne znajući da su “njihovi”. Iako vjeruje da su, kako kaže, istina, vjera i poštenje na njegovoj strani, ovih je dana Ciprić angažirao odvjetnika Krešimira Vilajtovića, koji je ovako komentirao slučaj:

– U pitanju je već viđeno podmetanje udruge Veritas i Save Štrbca, ali uvjeren sam da to neće proći olako. No, zabrinjava to što se neke hrvatske institucije prema sudionicima Domovinskog rata neprimjereno odnose. Jer, ako je DORH ustupio predmet srpskom tužiteljstvu, kako bi se oni bavili našim državljaninom Ciprićem, onda je to izvan pameti. (rr/VLM)

sprovod za 30 ljudi
Svijet se danas oprašta od princa Philipa: Kraljica naredila da se braća Harry i William razdvoje
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • Blizard:

    Zbog srbijanski halucinacija ,potrebno je zakon o nistetnosti sprovoditi u potpunosti !

  • ajam:

    Da li se znaju imena ovih koji su ubijali zarobljenike. Sluze li oni nekome za ponos? Trebaju li isti biti biti i danas sticeni. (\"ubij i toga\".......odvratno, nesnosljivo, bolesno, nedopustivo......)

  • -obrisani-:

    šindler ma voju ste nam uvalili...kako čeda može ćosav biti....nema šanse a i po nosu mi liči na vašega...vinara...ko superhik