Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

DSS osuđuje zabranu Festivala ojkača u Petrinji

Ukazuju i kako je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina jasno propisano pravo svih nacionalnih zajednica pa tako i Srba na kulturnu autonomiju
28. kolovoza 2018. u 16:51 17 komentara 641 prikaza
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

- Nakon višednevnih pritisaka, desničarske grupacije u Petrinji i okolici uspjele su u svom naumu da spriječe ostvarivanje prava srpske zajednice na kulturnu autonomiju održavanjem 3. „Festivala ojkače“ u Petrinji. Ovaj primjer jasno ilustrira stupanj ostvarivanja prava srpske zajednice diljem Republike Hrvatske koji nije daleko od toga da se može kvalificirati kao obespravljenost, stoji u priopćenju Demokratskog saveza Srba koji su se oglasili ovim povodom.

Josip Broz Tito Dr. Zdenko Radelić Hrvati i Srbi: Podrška Jugoslaviji u narodu nije bila razmjerna ratnom uspjehu

Ukazuju i kako je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina jasno propisano pravo svih nacionalnih zajednica pa tako i Srba na kulturnu autonomiju - održavanjem, razvojem i iskazivanjem vlastite kulture te pravo očuvanja i zaštite svojih kulturnih dobara i tradicije. Kažu da i kao svako pravo koje se odnosi na Srbe tako i ovo ima svoje cenzore u raznim desničarskim grupacijama koje misle da su jače od pravne države i u stanju su da nameću zabrane i ograničenja kada im nešto nije po volji.

- Tako su zabranili pravo Srba na svoj jezik i pismo u Vukovaru, spriječili uklanjanje ploče s fašističkim obilježjima iz javne upotrebe (ploča kod Novske), uzeli si za pravo da propisuju koje manifestacije i događaji nisu dobrodošli u javnom prostoru. Indirektno, u stvari,  oni demoniziraju pripadnike srpske zajednice i otežavaju njihov svakodnevni život, ističu iz DSS-a.

policija POKUŠAJ NAPADA Pratili policajca, prijetili mu i gotovo ga prignječili autom

Navode i da najoštrije osuđuju napade i pruža punu podršku pododboru SKD „Prosvjete“ u Petrinji i predsjednici Mari Vilus uz poruku da istraju u borbi za očuvanje kulturne baštine Srba na prostoru Banije. Isto tako Vladi RH su poručili da pročitaju Ustav i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina te da pruže zaštitu pripadnicima srpske zajednice od svake djelatnosti koja ugrožava ostvarivanje njihovih prava i sloboda, kako je u ovim aktima zapisano.

Srpskim zastupnicima u Saboru RH poručili su pak da razmisle isplati li se osiguravati većinu Vladi koja svojim (ne)činjenjem doprinosi ukidanju prava srpske zajednice.

>> Pogledajte video kada je novinarka pred zgradu Vlade bacila kantu punu izmeta

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • bljak007:

    Podilaženje agresorskoj manjini.

  • spica:

    najbolje da im podijelimo naoružanje jer tako se najbolje oka i može uživati u glazbu.pa najjači festivali su upravo bili ti iz 91 na i doček seselja u Petrinja

  • bakulušić:

    Branimire, a gdje je pečat? Na pečatu piše tko je zabranio. Ako nema pečata, nema ni zabrane.A to onda znači da netko prodaje lažne vijesti s ciljem da nanese štetu Republici Hrvatskoj. Dakle???