Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrg upozorio

'Državnu zemlju u zakup dobivaju veliki sustavi, a ne obiteljska gospodarstva'

Branko Hrg
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
05.12.2014.
u 15:21

Najnoviji primjer za to je Općina Lipovljani gdje je ovih dana ugovor o zakupu 78 hektara državnih oranica na 50 godina dobilo pet većih tvrtki i nijedno malo poljoprivredno gospodarstvo

Zakon o poljoprivrednom zemljištu je loš. Državnu zemlju u zakup dobivaju veliki sustavi, dok lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva ostaju bez nje – upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare čelnik HSS-a Branko Hrg. Najnoviji primjer za to je Općina Lipovljani gdje je ovih dana ugovor o zakupu 78 hektara državnih oranica na 50 godina dobilo pet većih tvrtki i nijedno malo poljoprivredno gospodarstvo, što neminovno vodi gašenju poljoprivredne proizvodnje na ruralnim prostorima, kazao je Hrg.

Tvrdi kako u prilog tome govori i inicijativa nove ravnateljice Agencije za poljoprivredno zemljište za izmjenom zakona o čemu je prošlog tjedna raspravljao saborski Odbor za poljoprivredu pa HSS od Agencije traži da odmah obustavi sve natječaje koji su započeti po lošem zakonu te da se provede hitan postupak izmjena i dopuna po kojima će se bodovati i dosadašnje raspolaganje zemljom i domicilnost.

– Cilj zemljišne politike nije samo proizvodnja hrane već to mora biti i očuvanje života u seoskim prostorima – naglasio je Hrg. Načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar tvrdi kako je na zadnjem natječaju državna zemlja dodijeljena čak i poduzeću Horki, koje je registrirano kao autoprijevozničko poduzeće i dosad se nije bavilo poljoprivrednom proizvodnjom. Nijedan mali, lokalni poljoprivrednik nije dobio ni kvadrata državne zemlje, a kako se ona daje u zakup na 50 godina i sljedeće generacija na nju mogu “zaboraviti”, čime poljoprivrednici s ovih prostora doslovce gube egzistenciju, a općina temelj budućeg razvoja.

U sljedećih godinu dana još bi oko 310 ha državne zemlje na području Lipovljana trebalo ići na natječaj na 50 godina, a sada se nalazi u petogodišnjem zakupu lokalnih poljoprivrednika. No ne izmijeni li se zakon, načelnik je uvjeren kako će i ona pripasti velikim tvrtkama koje čak nisu ni iz iste županije. Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin tvrdi kako je i u općini Dvor 90 hektara dobila velika tvrtka i Zeleni orah iz Zagreba. Prema kriterijima natječaja, čak 60 bodova dobiva se za gospodarski program, koji je po prijašnjem zakonu bio na zadnjem mjestu.

– Mali nikad neće moći napisati programe kao veliki. Izmjenama i dopunama sadašnjeg zakona male bi – predlaže Latin, trebalo vrednovati sa 15 bodova za domicilnost i očuvanje ruralnog prostora te sa 10 bodova ako su dosad bili u zakupu državne zemlje s potvrdama lokalnih jedinica. Nisu oni krivi što na području njihove općine u 20 godina nije raspisan nijedan natječaj, rekao je Latin.

>>‘Imamo dovoljno trsja, okrećem se sadnji aronije’

>>Grivičić: Agencija za poljoprivredno zemljište smeta samo špekulantima

Komentara 4

DO
domiva
17:16 05.12.2014.

Kako nekog boli ona stvar za tvoje mišljenje! Momak NEBITAN SI!

GO
godfather2
20:05 05.12.2014.

Branko Hrg je mislio na svog HSS-ovca Darka Grivičića koji je dobio u zakup na 50g oko 1000 hektara zemlje ,gospon Hrg kako nam to objašnjavate,sve hss-ovci, i to dobiva tvrtka a ne opg,to vam nesmeta.

MU
Mukowsky
22:29 05.12.2014.

Od 23 godine samostalnosti HSS je vodio Ministarstvo Poljoprivrede 18 godina. Rezultat je da uvozimo 1,5 mlrd $ hrane. Jeftina i konkurentna hrana mogu se proizvesti samo na velikim površinana. HSS je grobar hrvatskog sela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije