Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevrijeme u Dalmatinskoj zagori

Drniš: Spasio staricu iz kuće koju je zapalio grom

duic
Hrvoje Jelavić/Pixsell
20.12.2009.
u 14:14

- Marica je ležala na krevetu i uopće nije imala pojma da joj gori kuća. Ni kad sam joj rekao da gori nije htjela izaći, rekao je susjed Jospi Duić koji je spasio staricu.

Marica Duić (88) iz Razvođa kraj Drniša ostala je živa samo zbog prisebnosti i hrabrosti njenog susjeda Josipa Duića Žitara (88). Tijekom nevremena praćenog snijegom i grmljavinom u subotu oko 10.50 sati izbio je požar požar na krovištu kuća u nizu. Grom je zapalio i krov iznad glave teško pokretne starice dok je ona drijemala čekajući da joj susjedi donesu kruh i mlijeko.

- Kao i svakog dana oko 10.30 krenuo sam niže u selo po kruh i mlijeko koje nam dovoze dostavnim kombijem, kad sam u nosu osjetio miris paljevine. Po samom mirisu paljevine nisam mogao znati da se zapalila kuća, ali neposredno prije toga čuo sam grom i vidio da je nestalo struje. Mislio sam da je možda zapaljena moja kuća, ali gorjela je kuća Marice i kuća njenih stričevića koji žive u Zagrebu - priča Josip Duić.

- Marica je ležala na krevetu i uopće nije imala pojma da joj gori kuća. Ni kad sam joj rekao da gori nije htjela izaći. Kaže, neka gori, pa sam je morao nagovarati i vući je vani - rekao je Duić. Nesretnu ženu doveo je kod sebe u kuću i nazvao vatrogasce.

Devetorica vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe sa tri vozila brzo su došli i počeli gasiti, a je do 16.20, kada su požar u potpunosti ugasili, ipak je izgorjela drvena krovna konstrukcija. Na obije kuće, dimenzija 13 sa osam metara svaka, došlo je djelomičnog urušavanja krovišta, a policija je izvijestila da će se uzrok požara i materijalna šteta utvrditi naknadno.

Kako nema gdje, starica se vratila u napola spaljenu kuću. Marici Duić su susjedi pomogli očistiti prizemlje kuće koje je vatra poštedila, ali je ostalo natopljeno tisućama litara vode iz vatrogasnih cisterni.

Josip Duić Žitar kaže kako je kroz svoj radni vijek po rudnicima boksita u okolici Drniša, a i po Nizozemskoj i Njemačkoj, mnogo puta bio u prilici pomagati ljudima u nesreći. Iako su neke rudarske nesreće bile poprilično teške, njegova susjeda, rekao je, bila je bliže smrti nego svi ljudi kojima je dotad u životu imao priliku pomoći.

- Nije to ništa. Napravio sam što bi svak bio napravio da je bio na momm mjestu - kaže Duić. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije