Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska kinematografija u 2015.

Domaći filmovi u svijetu, strani filmovi u Hrvatskoj

zvizdan
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
29.12.2015.
u 08:37

U protekle tri godine, otkad Hrvatska nudi financijski poticaj za filmske i TV produkcije, bilježi se trend porasta lokalne potrošnje – u tom je razdoblju ulaganje od oko 42 milijuna milijuna kuna generiralo ukupni prihod od oko 332 milijuna kuna.

Hrvatski filmovi u svijetu, strani filmovi u Hrvatskoj – tako bi se ukratko mogla opisati protekla godina u domaćoj kinematografiji, koja je s uspjehom nastupala na međunarodnoj festivalskoj sceni, dok se Hrvatska pozicionirala kao inozemnim producentima jedna od poželjnijih destinacija za snimanja.

 Na gotovo sedamdeset međunarodnih festivala prikazano je 96 hrvatskih filmova – svakih nekoliko dana tijekom protekle godine stizale su vijesti o njihovu sudjelovanju ili osvojenim nagradama – kojih je bilo četrdesetak.

Dugometražni igrani film "Zvizdan" Dalibora Matanića imao je svjetsku premijeru na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je u programu "Un Certain Regard" dobio nagradu žirija.

 S 42.815 gledatelja Matanićev film je bio najgledaniji u domaćim kinima, a sudjelovao je i na više od četrdeset festivala, osvojivši devetnaest nagrada, nominacije za nagradu Europske filmske akademije, nagradu LUX Europskog parlamenta, nagradu Satellite, a bio je i hrvatski predstavnik za Oscara.

Za glavnu ulogu u "Zvizdanu", Tihana Lazović je uvrštena među deset najperspektivnijih europskih glumaca programa Shooting Stars, te na popis filmskih kritičara francuskog portala Le Passeur Critique.

Festivalske uspjehe postizali su podjednako dugometražni i kratkometražni filmovi. Filmski prvijenac "Belladonna" Dubravke Turić proglašen je najboljim kratkim filmom programa "Horizonti" Filmskog festivala u Veneciji, a uskoro ga očekuje i sudjelovanje u konkurenciji kratkog metra Sundance Film Festivala, jednog od najvažnijih svjetskih festivala nezavisnog filma.

 Kraj godine donio je još jednu dobru vijest - "Piknik" Jure Pavlovića osvojio je Europsku filmsku nagradu za najbolji kratki film, a u prvim mjesecima nove godine sudjelovat će na najvećem festivalu kratkometražnog filma u Clermont–Ferrandu.

 Od novih filmova na međunarodnoj festivalskoj sceni bio je aktivan i dugometražni prvijenac Ivone Juke, "Ti mene nosiš", koji je prikazan na festivalima u Karlovim Varima, Sarajevu, Luksemburgu, Torunu.

 Jukin film treći je domaći naslov po gledanosti u kinima - imao je nešto više od osam tisuća gledatelja, što je za oko 1500 manje od 'drugoplasiranog', "Život je truba" Antonia Nuića, čija distribucija još nije završila.

 Do kraja ove godine u distribuciji je bilo 24 hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija, a u kinima ih je pogledalo oko 80 tisuća ljudi.

 Priliku za dobar početak dobio je i novi dugometražni film Zrinka Ogreste, "S one strane", koji je uvršten na Berlinski filmski festival, u program "Panorama" koji daje prostor snažnim autorskim uratcima.

 Uspješne festivalske karijere nastavljaju i ranije snimljeni filmovi, te dokumentarci, animirana djela i manjinske koprodukcije. Samo u narednih nekoliko mjeseci petnaestak hrvatskih filmova prikazivat će se na festivalima diljem svijeta, od Palm Springsa do Pertha.

 Da hrvatska publika nije zakinuta za nagrađivane, nekomerijalne svjetske filmove pobrinuli su se brojni filmski festivali - tijekom godine održava ih se šezdesetak, a ovih je dana najavljen i jedan novi - Hrvatsko arapsko društvo prijateljstva najavilo je za kraj travnja iduće godine prvo izdanje Festivala arapskog filma u Zagrebu.

Hrvatska učvrstila svoju poziciju na europskoj mapi poticaja

Hrvatska je učvrstila i svoju poziciju na europskoj mapi poticaja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela, potvrdivši se kao zemlja u kojoj inozemni producenti žele snimati, a na što ih potiče i povrat dvadeset posto od uloženih sredstava.

 U ovoj je godini bilo prijavljeno deset projekta za ostvarivanje prava na mjere poticaja, dvije televizijske serije, dva televizijska filma u nastavcima te šest igranih filmova.

Prema podacima Hrvatskog audiovizualnog centra, za 492 snimajuća dana u Hrvatskoj, deset projekata je potrošilo skoro 167 milijuna kuna na hrvatske proizvode i usluge, u ukupnoj vrijednosti oko 32 milijuna kuna.

Za svoje projekte Hrvatsku su odabrali američka televizijska serija "Iskopina" produkcijske kuće NBC/Universal, indijski igrani film "Obožavatelj" u kojem glumi slavni bolivudski glumac Shahrukh Khan, belgijski "Uzvodno rijekom", francuski "Jezero" u produkciji Luca Bessona, francuski biografski film "Odiseja" o Jacquesu Cousteauu, njemačka "Trilogija o Winnetouu", njemački TV film o detektivki Branki Marić, te nizozemsko-hrvatski dječji film "Kad se moj otac pretvorio u grm", njemačka TV serija "Granice zločina", švicarsko-hrvatski, animirano-dokumentarni film "Chris the Swiss" – švicarske redateljice Anje Kofmel.

U protekle tri godine, otkad Hrvatska nudi financijski poticaj za filmske i TV produkcije, bilježi se trend porasta lokalne potrošnje – u tom je razdoblju ulaganje od oko 42 milijuna milijuna kuna generiralo ukupni prihod od oko 332 milijuna kuna.

Kino mreža zaživjela diljem Hrvatske

 Ove je godine aktivna bila i Kino mreža - Udruga nezavisnih kinoprikazivača, koja je organizirajući filmske programe revitalizirala kina diljem Hrvatske, ukazujući na vrijednosti gledanja filmske umjetnosti na velikom platnu.

 Osim bolje komunikacije i razmjene iskustava između članova, 37 kina u 27 gradova, Kino mreža omogućuje veću vidljivost obnovljenih i digitaliziranih kina koja nastoje opstati u, za male kinoprikazivače, nepovoljnim vremenima, u sredinama u kojima su upravo kina jedna od rijetkih preostalih kulturnih institucija.

 Jedan od projekata Mreže bio je "U kinu je bolje!" kojime se, u suradnji s HAVC-om, krenulo u decentralizaciju premijera domaćih naslova i privlačenje gledatelja u kino.

 S tim su ciljem zadnjih su mjeseci organizirane pretpremijerne projekcije "Zvizdana" i svečane projekcije filma "Život je truba ", koje su gledateljima predstavljali sami članovi filmskih ekipa.

 Na isti se način planira promocija filmova "Narodni heroj Ljiljan Vidić" u režiji Ivana-Gorana Viteza, koji počinje igrati na Silvestrovo, te "ZG80" Igora Šeregija, čija se distribucija očekuje na proljeće.

 Kino mreža je organizirala i "Ženijalni vikend" u povodu Dana žena, "Obiteljsko filmovanje" u povodu Svjetskog dana obitelji, Maraton kratkometražnih filmova ususret 'najkraćem danu u godini' te posebne programe Animafesta i Festivala Francuske u Hrvatskoj, a krajem rujna u Rijeci je organiziran i prvi Sajam filma.

>> Evo koji hrvatski filmovi uskoro stižu u kina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije