Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godina u fotografijama

Početak i kraj godine obilježili izbori, ali i odlasci u te izlasci iz zatvora istaknutih Hrvata

2015
Foto: Pixsell
1/25
21.12.2015.
u 13:42

Godina na izmaku bujna je po brojnim i značajnim društveno-političkim događajima

Godina kojoj se bliži kraj nesporno je obilovala brojnim društveno-političkim događajima – neki eminentni Hrvati završili su u istražnom pritvoru, dok su drugi iz njega izašli. U istoj godini održali su se predsjednički izbori, ali i parlamentarni čiji rasplet još iščekujemo. Turistička sezona ponovno je bila rekordna, ovaj put zahvaljujući terorističkim napadima na sjeveru Afrike, kulminirajućoj krizi koja je zadesila Grčku nakon pobjede Syrize. Prvi put je i Zagreb ostvario milijun turističkih dolazaka u jednoj godini. U Hrvatsku se prelila i izbjeglička kriza nakon što je Mađarska zatvorila svoje granice. Hrvatski BDP prvi puta je bio pozitivan više od tri kvartala zaredom pa smo statistički izašli iz recesije. Ljeto su obilježili požari, a cijelu godinu i nastavak deložacija. 

Početak godine obilježen je drugim krugom predsjedničkih izbora, 11. siječnja, u kojima je pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović, koja je postala prva ženu na čelu države. Iako je pobjeda bila tijesna, pamtit će se i to da je bivši predsjednik Ivo Josipović zasad jedini koji je na čelu države proveo tek jedan mandat.

U prvome mjesecu zagrebački gradonačelnik najavio je osnivanje stranke, odnosno udruge Bandić Milan 365. Riječ je o potezu koji je najavljivao još od parlamentarnih izbora 2011., a uskoro je otkriveno da posjeduje više imovine nego što je predočio u imovinskoj kartici.

Nakon što je u lani u listopadu završio u istražnom zatvoru zbog afere Agram, Bandić se žalio na odluku USKOK-a koji je njemu, njegovu bratu i supruzi blokirao imovinu. Osim stana i garaže uBužanovoj od 176,76 kvadrata te vikendice u okolici Samobora od 55 kvadrata, Bandić i njegova supruga imaju još tri stana s garažama na području Zagreba –  na Krugama 5, na Horvaćanskoj cesti 75 i  Gračanskoj cesti 145 F.

Dugoočekivana odluka o tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid, dogodila se 3. veljače. Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio je tužbu za genocid koju je protiv Srbije podnijela Hrvatska, no istovremeno je odbacio i protutužbu Srbije protiv Hrvatske.

U travnju je na svoju posljednju plovidbu nakon pola stoljetnog staža, ispraćen trajekt Liburnija, jedan od najpoznatijih i najstarijih u floti Jadrolinije, koji je  iz Malog Lošinja  završio u rezalištu Aliaga kraj Izmira u Turskoj.

Malo tko zaboravit će pohod branitelja iz Savske 66 na Markov trg u svibnju. Bili su se sklonili i u Crkvi sv. Marka, a fotografija PIXSELL-ova fotoreportera Željka Lukunića na kojoj branitelj guši hrvatskog policajca urezala se u pamćenje mnogim građanima. Nakon tog poteza branitelja iz Savske 66, posve su izgubili značaj, ali i povjerenje javnosti. 

U lipnju je papa Franjo posjetio Sarajevo. Bio je to velik događaj u susjednoj državi budući da je poglavar katoličke Crkve prvi puta u njezinoj povijesti posjetio BiH, najveću žrtvu ratova 1990-ih na Balkanu.

U srpnju je napokon, nakon niza godina čekanja, Hrvatskoj izručen Kapetan Dragan.

Kolovoz su obilježili lijepi i tužni događaji. Dvjema svečanostima Zagreb i Knin obilježili su 20. godišnjicu vojno-redarstvene operacije Oluja, a veliko slavlje bilo je i u Sinju gdje je proslavljena 300. godina Alke.

Hrvatska je u kolovozu tjednima strepila nad sudbinom Tomislava Salopeka, prvog otetog Hrvata u Egiptu, o čijem su životu odlučivali militantni Islamske države. Za njegovo spašavanje angažirale su se mnoge institucije i pojedinci, međutim, bezuspješno.

Prve izbjeglice sa Srednjeg istoka, ali i iz Afganistana te Afrike u Hrvatsku su počele stizati u rujnu. Hrvatska se unatoč kritkama, dobro nosila s izbjegličkom krizom, pa čak i uspješno kontrirala Europi koja se nije znala postaviti prema ovom galopirajućem problemu koji traje od proljeća kada je Angela Merkel pozvala izbjeglice dođu u Njemačku.

U listopadu su kontinentalnu Hrvatsku ponovno zadesile poplave – ovaj put najteže je bilo u Karlovcu.

Parlamentarni izbori održali su se 8. studenog. Dvije najveće koalicije Domoljubna i Hrvatska raste, bile su izjednačene, sa po 56 mandata dobivenih u Hrvatskoj. Most nezavisnih lista neočekivano je osvojio 19 mandata, no do danas nisu uspjeli konstituirati Sabor, sastaviti Vladu niti donijeti proračun za 2016. godinu.

U studenom je uhićen izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić zajedno sa sinom Marijem, Igorom Krota i Sandrom Stipančićem koje USKOK sumnjiči da su izvlačili novac iz Dinama preko off-shore računa za vlastitu korist.

U prosincu je iz istražnog zatvora i to zbog odluke Ustavnog suda, izašao bivši premijer Ivo Sanader. Po izasku iz Remetinca, izjavio je da sepolitkom više neće baviti. 

Komentara 1

Avatar Vigo__the__Carpathian
Vigo__the__Carpathian
18:11 21.12.2015.

Pusica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije