Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
4 godinu zaredom

dm dodijelio green city nagrade za doprinos zaštiti okoliša

dm
Patrick Pleul/DPA/Pixsell
18.06.2015.
u 21:16

Mnogobrojne vrijedne pobjednike među kojima su se istakle OŠ Mladost iz Osijeka, OŠ Ljudevita Gaja iz Novske i Područna škola iz Gotalova odabrali su Marta Brkić, Martina Medverec i Stanislav Mesarić

Ukupno 47 pojedinaca, kompanija i institucija koji su vrijedno radili na zaštiti okoliša s nestrpljenjem je čekalo današnji dan. Svi oni bili su nominirani u ukupno devet kategorija dm green city nagrade koja se je u 19 sati pod voditeljskom palicom Ines Preindl svečano dodijelila u hotelu Westin u Zagrebu.

Pobjednike su odabrali članovi stručnog žirija u sastavu Marta Brkić, direktorica tvrtke Dvokut ECRO; predsjednica Upravnog odbora Hrvatske udruge stručnjaka u zaštiti prirode i okoliša; Stanislav Mesarić, predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Martina Medverec, urednica portala Zdrava krava, a uručila ih je Marija Šćulac Domac, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode koja je istakla važnost očuvanja okoliša te održivog razvoja koji bi u Hrvatskoj mogao osigurati otvaranje novih radnih mjesta.

Za najbolji edukativni projekt nagrađena je OŠ Mladost iz Osijeka koja je odnijela i Grand prix nagradu za najznačajniji doprinos u zaštiti okoliša. Kompanija Vivita d.o.o. pobijedila je u kategoriji za najbolju eko ambalažu dok je najbolju eko akciju provela Područna škola Gotalovo čiji su učenici s u akciji bicikliranja izvezli ukupno 22.000 kilometara. Najbolju eko fotografiju snimila je učenica Paula Šiptar iz Đurđevca, a eko dokumentarni film TZ Grada Nina pod nazivom ''Nin zlatni cvijet Europe''. Razloga za slavlje imao je i Sustav javnih bicikala d.o.o. koji je nagrađen za posebno dostignuće u zaštiti okoliša, ali i Udruga Lijepa Naša za najbolju provedenu eko kampanju. Nagrađena je i kompanija Pre-OS j.d.o.o. i to za eko inovaciju, odnosno proizvodnju ekoloških vozila.

Slavili su i učenici mnogobrojnih škola koji su u nekoliko kategorija dobili vrijedna priznanja za sudjelovanje u akciji Zeleni korak kojom su prikupljali i reciklirali stari papir. Među njima istakla se OŠ Ljudevita Gaja iz Nove Gradiške čiji su mališani prikupili impresivnu količinu od 13.200 kilograma starog papira. Ovo nije prvi put da su se novogradišku učenici pokazali vrijednima. Već treći put su zaslužili nagradu, a nju im je u obliku vaučera za jednodnevni izlet po izboru u RH dodijelio parter nagrade PBZ.

- Do sada smo bili u Kopačkom ritu i na Plitvicama, a učenici će opet imati prilike izabrati gdje će otputovati - poručili su ponosni predstavnici škole. Uz njih, nagrade su dodijeljene i OŠ Antuna Bauera iz Vukovara za prikupljenih 12.300 kilograma ( kategorija od 321 do 520 učenika); OŠ Fran Koncelak Drnje za prikupljenih 8000 kilograma ( od 221 do 320 učenik); OŠ Gradac s 8166 prikupljenih kilograma ( od 121 do 220 učenika) i OŠ Petar Zrinski iz Čabra koja je u kategoriji do 120 učenika prikupila nevjerojatnih 12.190 kilograma starog papira.

Iste su nagrade dodijeljene i područnim školama pa su tako profitirale škola iz Kutnjaka koja je sa svega osam učenika prikupila 1300 kilograma starog papira, zatim škola iz Gotalova ( kategorija od 10-21 učenik) koja je prikupila 8140 kilograma, iz Zaostroga ( 21-30 učenika) 2384 kilograma, iz Taborskog ( 31-40 učenika) za 600 kilograma te škola iz Briješća u kojoj je više od 41 učenika ukupno prikupilo 3440 kilograma papira.

>>Na jezeru Bundek trčalo oko 2650 trkačica

>>Bogat program dm-a za obilježavanje Međunarodne godine svjetlosti u Osijeku

Komentara 1

Avatar d-ano
d-ano
23:08 18.06.2015.

..............kupujmo domace,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije