Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE SE PROSLAVIO

Diplomati s East Rivera o Vuku Jeremiću: Jedva čekamo da ode!

Vuk Jeremić
PIXSELL
15.06.2013.
u 21:20

Izabran je njegov zamjenik, a istočnoeuropska skupina u UN-u kao i zapadne zemlje nisu mu ni zahvalile na radu!

Bliži se kraj jednogodišnjem mandatu Vuka Jeremića na funkciji predsjednika Opće skupštine Ujedinjenih naroda. U petak je na East Riveru aklamacijom izabran veleposlanik John W.Ashe, stalni predstavnik Antigva i Brabuda pri UN-u za novog Predsjednika 68. Opće skupština koja počinje s radom u rujnu kad se tradicionalno u New Yorku okupljaju lideri 192 zemlje članice svjetske organizacije.

Vuk Jeremić se na izbornoj sjednici u petak uvjerio da njegov mandat nije zapamčen kao jedan od uspješnijih i da velika večina zemalja članica jedva čeka njegov odlazak te da zaborave kako je srbijanski predstavnik pokušao iskoristiti časnu funkciju za promicanje interesa svoje zemlje u nezabilježenom agresivnom i diplomatski neprimjerenom stilu.

Bez pohvale na odlasku

Koliko drže do Vuka Jeremića najbolje pokazuje informacija da istočnoeuropska skupina zemalja u koju pripada i Hrvatska nije čak ni kurtoazno zahvalila na njegovom obavljaju dužnosti u UN-u. Pravilo je da se pri izboru novog predsjednika Opće skupštine pohvali rad onoga u odlasku i ako je zaista bio uspješan naglasi sav njegov trud i doprinos u radu Ujedinjenih naroda. U slučajevima da zemlje članice nisu zadovoljne kandidatom ali vjeruju da nije imao loše namjere zahvale se barem diplomatski kurtoazno dok se to nije dogodilo u slučaju Vuka Jeremića. Od predstavnika američke diplomacije Večernjak je saznao da ni njihova skupina kao ni Nijemci koji su pripadnici EU skupine nisu željeli odati priznanje Jeremiću ni pozitivno ocijeniti jednogodišnji rad ali su na kraju odustali od potpuno oštrog pristupa te brzo hladno zahvalili srbijanskom predstavniku na \"osebujnom stilu\" koji je pokazao u New Yorku.

Jeremić je svjestan što znači takvo ponašanje u UN-u i nije mu bilo ugodno kad je saznao da ga njegova skupina neće ni pozdraviti a u njoj je i Crna Gora čiji je veleposlanik pokušavao izlobirati povoljniju situaciju za svog prijatelja. I kad je pomislio da je loši dan iza njega dogodio se još jedan zanimljiv detalj zbog kojeg su se diplomati smijali na East Riveru. Glavni tajnik Ban Ki-Moon po tradiciji, izvlačio je brojeve s mjestima na kojima će tijekom Opće skupštine u sezoni 2013/2014 sjediti predstavnici zemalja članica jer se svake godine te pozicije izmjene. Prva zemlja koju je izvukao bila je Hrvatska. Diplomati su komentirali da je kojim slučajem Jeremić trebao zamjeniti glavnog tajnika u toj dužnosti sigurno bi bio \"oduševljen\" izborom prve zemlje.

Jeremića iz UN-a neće ispratiti Marš na Drini koji je prevarivši proceduru izveo u Općoj skupštini, ali sigurno će biti organizirana proslava sa pečenim odojcima koju će za njega pripremiti predstavnici srbijanske zajednice zajednice jer je to omiljeno jelo njihova Vuka čime se hvalio i na Facebooku na užasavanje UN diplomata.

Provocirao sjednicom na 10. travnja

Vuk Jeremić je, podsjetimo, nakon oslobađajuće, pravomoćne presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču u studenome prošle godine, koju je nazvao nepravednom a haaški sud pristranim jer \"osuđuje samo Srbe\" iz ureda predsjednika Opće skupštine krenuo samostalno u pohod koji je na Twiteru nazvao \"obranom nacionalnih interesa Srbije\" te je organizirao tematsku sjednicu na simboličan datum 10. travnja ove godine nadajući se da će u budućnosti Srbi prepoznati njegov trud i nagraditi ga na izborima za prvog čovjeka zemlje. Prošle godine je za izbor Jeremića glasovalo 99 od 193 zemlje članice UN-a a na odlasku za njega ruku ne bi podiglo ni tridesetak zemalja.

\"Kad smo podržali izbor Vuka Jeremića za predsjednika Opće skupštine UN-a vjerovali smo da će kao mlad i obrazovan čovjek biti širokih pogleda i surađivati sa svima te da će Srbija koja je izgubila na svakom polju, od ratnog do teritorijalnog znati cijeniti diplomatsku šansu koju su dobili. Duboko smo razočarani jer Jeremić je svoj kabinet na East Riveru pretvorio u srpsku utvrdu, on se isključivo bavi problemima svoje zemlje, ignorira sve druge, manipulira s ugledom Svjetske organizacije i svi jedva čekamo da njegov jednogodišnji mandat na ljeto završi\"- rekao je za Večernji list diplomat iz EU.

>>Odbijenica: \'Nećemo sudjelovati 
u Jeremićevu showu!\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije