Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analitičari skeptični

Dačić: Srbija neće potpisati mirovni sporazum s Kosovom

Ivica Dačić
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
1/2
02.09.2014.
u 09:52

Kako ocjenjuju stručnjaci upućeni u dijalog Beograda i Prištine, do potpisivanja tog sporazuma mora doći, unatoč negiranju u Srbiji

Srbija neće potpisati međunarodni mirovni sporazum s Kosovom, rekao je Ivica Dačić, srpski ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade za beogradski dnevnik Danas. Mediji podsjećaju kako je premijer Kosova na odlasku Hashim Thaçi najavio skoro potpisivanje tog sporazuma, kao uvertiru za početak druge faze dijaloga koja bi se, kako je rekao, trebala okončati "međunarodnim sporazumom o miru između Kosova i Srbije".

Kako za Danas ocjenjuju stručnjaci upućeni u dijalog Beograda i Prištine, posredovanjem Europske unije do potpisivanja tog sporazuma mora doći unatoč negiranju u Srbiji, ali ipak ne u skorije vrijeme kako tvrdi Thaçi.

- Hashim Thaçi tu misli na međusobno priznanje Srbije i Kosova. Srbija neće potpisati taj sporazum - kaže Dačić.

- U takozvanom "non-paperu" Velike Britanije i Njemačke koje su prihvatile i druge zemlje EU, i koji će ući u pregovarački okvir Srbije i EU, odnosno poglavlje 35, piše da će nakon postizanja pune normalizacija odnosa Srbije i Kosova biti potpisan jedan sveobuhvatni, pravno obvezujući sporazum. To je upravo taj sporazum - međunarodni mirovni sporazum, o kojem govore kosovski dužnosnici. Thaçi, dakle, nije govorio neistinu u Berlinu o nužnosti potpisivanja mirovnog međudržavnog sporazuma, ali je govorio o nečemu što će se dogoditi za nekoliko godina. On je to učinio, pretpostavljam, zbog unutarnjih političkih potreba - kao da je riječ o nečemu što bi se trebalo dogoditi sutra - pojasnio je analitičar Dušan Janjić.

>>Vučić: Znat ćemo zaštititi naš narod i teritorij

>>Milanović i Vučić dobili zadatak: U dogovor jer su sporovi preskupi

Komentara 24

DU
Deleted user
13:45 02.09.2014.

hoćete, potpisat će te, i ja se tome radujem

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
13:36 02.09.2014.

Priznat ce i to ce moliti da im daju papir i penkalu.

DF
dario.franjic11
10:10 02.09.2014.

Oni bi se ali da ne ude,e nemoze polomit ce vam Europa rogove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije