Naslovnica Vijesti Svijet

Dačić: Srbija neće potpisati mirovni sporazum s Kosovom

Kako ocjenjuju stručnjaci upućeni u dijalog Beograda i Prištine, do potpisivanja tog sporazuma mora doći, unatoč negiranju u Srbiji
02. rujna 2014. u 09:52 24 komentara 1907 prikaza
Ivica Dačić
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Srbija neće potpisati međunarodni mirovni sporazum s Kosovom, rekao je Ivica Dačić, srpski ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade za beogradski dnevnik Danas. Mediji podsjećaju kako je premijer Kosova na odlasku Hashim Thaçi najavio skoro potpisivanje tog sporazuma, kao uvertiru za početak druge faze dijaloga koja bi se, kako je rekao, trebala okončati "međunarodnim sporazumom o miru između Kosova i Srbije".

Kako za Danas ocjenjuju stručnjaci upućeni u dijalog Beograda i Prištine, posredovanjem Europske unije do potpisivanja tog sporazuma mora doći unatoč negiranju u Srbiji, ali ipak ne u skorije vrijeme kako tvrdi Thaçi.

- Hashim Thaçi tu misli na međusobno priznanje Srbije i Kosova. Srbija neće potpisati taj sporazum - kaže Dačić.

- U takozvanom "non-paperu" Velike Britanije i Njemačke koje su prihvatile i druge zemlje EU, i koji će ući u pregovarački okvir Srbije i EU, odnosno poglavlje 35, piše da će nakon postizanja pune normalizacija odnosa Srbije i Kosova biti potpisan jedan sveobuhvatni, pravno obvezujući sporazum. To je upravo taj sporazum - međunarodni mirovni sporazum, o kojem govore kosovski dužnosnici. Thaçi, dakle, nije govorio neistinu u Berlinu o nužnosti potpisivanja mirovnog međudržavnog sporazuma, ali je govorio o nečemu što će se dogoditi za nekoliko godina. On je to učinio, pretpostavljam, zbog unutarnjih političkih potreba - kao da je riječ o nečemu što bi se trebalo dogoditi sutra - pojasnio je analitičar Dušan Janjić.

>>Vučić: Znat ćemo zaštititi naš narod i teritorij

>>Milanović i Vučić dobili zadatak: U dogovor jer su sporovi preskupi

Joško Jeličić
DINAMO - ROSENBORG
Joško Jeličić uoči uzvratne utakmice: Spokojan sam, jači smo individualno i momčadski

A1 izdvaja za Vas