Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.02.2015. u 12:00

Glavni državni odvjetnik baš i nema puno uspješnih ljudi. Treba li ih odbacivati?

Smjenu Željke Pokupec, šefice Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Zagrebu, u prvom redu treba iščitati kao poruku novog glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da će Državno odvjetništvo pod njegovim vodstvom zauzeti novi smjer, a to znači skretanje s pruge kojom je plovio njegov prethodnik Mladen Bajić.

Željka Pokupec je, naime, bila jedan od kadrova koje je Bajić smatrao tužiteljskim potencijalom i za njegova je mandata mogla računati na priznanja i promociju. Sada je neupitno da Cvitan nema iste kriterije kao Bajić, a to je poruka svima koji su još do prije godinu dana u profesionalne planove ukalkulirali promociju da se trebaju zamisliti.

Logično je da Cvitan kao prvi čovjek Državnog odvjetništva, kao osoba koja tom institucijom treba upravljati i koja, konačno, odgovara za njezine rezultate, želi na najvažnija mjesta postaviti ljude od osobnog povjerenja. Želi, što je logično, stvoriti tim s kojim može bez previše napora komunicirati i raditi. U tome nema ništa čudno ni sporno, ali je upitno je li Cvitan odabrao najbolji način da to ostvari.

Povod za smjenu Željke Pokupec neposluh je u istrazi i optuživanju Željka Sačića za ratni zločin. Zagrebačka tužiteljica vrlo vjerojatno nije bila cvijeće u ovome slučaju. No, nakon što ju je Cvitan pozvao na ostavku i javno to objavio te još ostavio otvorenu mogućnost pokretanja stegovnog postupka, stvorio je situaciju nakon koje se sa Željkom Pokupec više ne računa. A bez obzira tko o njoj ima kakvo mišljenje, ona iza sebe ima rezultate i može pobrojiti čitav niz značajnih predmeta u kojima je požnjela uspjeh. Takvih pak kadrova Cvitan nema previše i valjalo bi mu se zapitati je li mudro na ovakav ih se način rješavati. To prije što nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju tužiteljstvo radi u novim okolnostima, a pred njim su novi izazovi koje bi morao znati prepoznati, prilagoditi im se i na njih odgovoriti.

Komentara 14

Avatar Neron
Neron
12:19 10.02.2015.

Draga Ivanka, da li je gđa Pokupec Vama nešto u rodu? Osobno stvarno nemam stav o g. Cvitanu, no nakon što sam pročitao Vaš članak, stekao sam dojam da je jedini razlog Vašeg pisanja bio stati u zaštitu gđe Pokupec. I sami kažete kako Željka ima putra na glavi, kako Cvitan ima pravo birati svoje suradnike... U čemu leži razlog Vašeg napada na Cvitana? Da li su njegovi kriteriji zapošljavanja i unapređivanja mimo zakona? Željka je dobila nogu jer je, kako iščitavam iz Vašeg pisanja, nešto zabrljala, a ne zato da Cvitan "pošalje poruku". Ovakvim manipulativnim pisanjem možete pisati vlastite kolumne, ali se suzdržite od pisanja vijesti.

DU
dubravkai16
12:30 10.02.2015.

Glavni državni odvjetnik si valjda treba birati suradnike, a Pokupec je zabrljala, gdje je ostao Mladineo, dobro je to odradila. Kako možete štititi takvu osobu.

Avatar navijač
navijač
12:58 10.02.2015.

Da Cvitan hoce raditi ono za sto je placen istrazivali bi se srpski zlocini kojih ima na tisuce ili bi jednostavno izvadio iz ladice vec gotove prijave koje vec godinama tamo drzi njegov predhodnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije