Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova dogma

Čistilište je u nama, a ne prostor u utrobi Zemlje

'dante domenico di michelino'
''
13.01.2011.
u 21:57

Ono ne poznaje ovozemaljsko vrijeme i dimenzije, odnosno to je traganje za iskupom od grijeha kako bi se došlo do Božjeg milosrđa, objasnio je u katehezi Benedikt XVI.

– Čistilište nije fizičko, materijalno, mjesto na koje se poslije smrti odlazi čistiti dušu – rekao je Benedikt XVI. Čistilište nije neki prostor, kakvim je opisan u povijesti, gdje se u vatri i muci čeka na ulazak u Božje kraljevstvo, već je unutarnji prostor bez vremena i dimenzija, odnosno to je traganje za iskupom od grijeha kako bi se došlo do Božjeg milosrđa. Nakon što je 2007. službeno obznanio kako ne postoji limb, mjesto u koje su prema tradiciji odlazila nekrštena djeca, papa Benedikt XVI. sada objašnjava kako ne postoji fizičko mjesto zvano čistilište.

Po uzoru na K. Genovsku

Papa je u katehezi predstavio lik svete Katarine Genovske (1447.-1510.), znamenite po viđenju čistilišta kao nutarnje vatre, što je objavljeno u posljednja dva dijela knjige, "Rasprava o čistilištu" i "Dijalog između duše i tijela", a u njima, kako je sada rekao papa, ona nikad ne govori o čistilištu ni o dušama koje su u njemu.

– Čistilište nije neko mjesto u utrobi zemlje, to nije izvanjska, već unutarnja vatra – rekao je papa i naglasio kako sveta Katarina Genovska govori o "putu pročišćavanja duše prema punom zajedništvu s Bogom".

– U njezino doba čistilište se prikazivalo u prvom redu uz pomoć slika vezanih uz prostor. Ali kod Katarine čistilište nije predstavljeno kao neki predio u utrobi zemlje. Katarina ne polazi od prekogrobnog života da opiše muke čistilišta, kao što je to bilo uobičajeno u to doba, a možda i danas, da bi zatim pokazala put čišćenja ili obraćenja, već polazi od vlastitog duhovnog iskustva svoga života na putu prema vječnosti – objašnjava papa i dodaje:

– Duša je svjesna Božje beskrajne ljubavi i savršene pravednosti i kao posljedica toga trpi jer nije odgovorila na ispravan i potpun način na tu ljubav i upravo sama ljubav prema Bogu postaje plamen, sama je ljubav čisti od njezinih natruha grijeha.

Ivan Pavao II. je 2003. opisao pakao, čistilište i raj kao "stanje duha povezano sa sjedinjenjem ili nesjedinjenjem s Bogom, a ne kao fizička mjesta prema našim shvaćanjima". Benedikt XVI. sada potvrđuje tu analizu. Još kao kardinal Ratzinger prije 34 godine u Njemačkoj je opisivao čistilište.

Potvrdio svoj stav iz 1977.

"Vrijeme koje se provodi u čistilištu ne može se mjeriti zemaljskim vremenom. Nije vječno. Bilo bi naivno kvalificirati ga prema mjerilima fizike. Htjeti mjeriti takvo vrijeme postojanja sa zemaljskim to bi značilo izobličiti posebnost ljudskog duha", pisao je kardinal Ratzinger 1977. Sadašnjim objašnjenjima o tome što je čistilište, papa je samo potvrdio i produbio svoje, ali i svoga prethodnika, viđenje prekogrobnog života.

Komentara 63

IB
ima boga
23:02 13.01.2011.

Niti jedan ozbiljan vjernik nikada niti nije pomišljao da je raj,čistilište,pakao prostor unutar ili izvan zemlje jer materija,vrijeme na drugom svijetu ne postoji.

IB
ima boga
23:08 13.01.2011.

Nebi se složio da je to nejasna tema,čovijek koji nezna ništa o avionima na primjer za njega je to velika tajna,za one koji tu temu poznaju sasvim im je sve jasno kako to da veliki komad željeza leti po zraku,isto je tako i ova tema nekima jasna,drugima nije.

IB
ima boga
23:12 13.01.2011.

Sveti Otac nije rekao ništa novo več je samo onima koji to nisu znali malo pojasnio,a naravno kao i što je rekao postoji raj,pakao i čistilište.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije