Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iskustva nastavnika

Često se susreću s problematičnim učenicima, no bespomoćni su: 'Svi su se bojali roditelja na pozicijama'

Prazna učionica
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
22.12.2023.
u 09:28

"Nikakva podrška, samo ušutkavanje. Taj dječak me svakodnevno nazivao pogrdnim imenima", ispričala je nastavnica svoje iskustvo u jednoj zagrebačkoj školi koja se kroz novine stalno provlači u negativnom kontekstu

Nakon što se u javnosti pojavila snimka sukoba profesora i učenika u zagrebačkoj školi nakon koje je profesor završio u istražnom zatvoru, a učenik nije dobio kaznu, mnogi prosvjetni radnici odlučili su podijeliti svoja iskustva s problematičnim učenicima. Tako je jedna nastavnica opisala da ju je njezin učenik, koji je tad bio drugaš, ošamario te se požalila kolegici koja joj je odgovorila da je dječakova mama jučer "bila na informacijama, opet se žalila" te da moraju pripaziti da ne bi bilo problema, pišu 24sata.

Nastavnica više ne radi ondje, a kako navodi, radi se o zagrebačkoj školi koja se kroz novine stalno provlači u negativnom kontekstu. "Znači nikakva podrška, samo ušutkavanje jer su se svi bojali roditelja koji su na pozicijama. Taj dječak me svakodnevno nazivao pogrdnim imenima. Ne samo mene, nego i djecu iz razreda. Izrazi poput 'kurvetino debela' i 'najgora si na svijetu' bili su svakodnevica", opisala je nastavnica. Prisjetila se i događaja kada je taj isti dječak drugom dječaku skinuo hlače i ostavio ga skoro golog da plače nasred razreda.

POVEZANI ČLANCI:

"Što mi je kolegica prešutjela, naravno, ali sam reagirala kad sam doznala od djece iz razreda. Nedugo nakon toga tamo sam prestala raditi. Nema dana da nisam dolazila s posla s grčem u želucu. Sad radim u drugoj školi, gdje je situacija sasvim drukčija, počevši od kolektiva pa do djece i roditelja. Dugo nakon što sam tamo prestala raditi nisam ni tražila posao jer sam se bojala da je svugdje isto i da ću redovno iz škole izlaziti u suzama", ispričala je nastavnica koja nije jedina koja se susrela s problematičnim učenicima. I njezini kolege imali su neugodne situacije.

"Radim u strukovnoj školi posljednjih 15 godina. Nedavno sam od kolege, koji je otišao u mirovinu, naslijedio razred. Na početku smo lijepo komunicirali, no tad su nastali problemi s jednim učenikom koji konstantno odbija slijediti pravila. Na satu glasno priča, ometa, šeta se po učionici, pušta glazbu na mobitel ili jednostavno igra igrice i ne radi apsolutno ništa. Nakon mojih opetovanih zamolbi da se uključi u nastavni proces, jednog dana je došao do mene dok sam stajao ispred ploče i unio mi se u lice, zaista sam pomislio da će me udariti", ispričao nastavnik koji je s nelagodom i strahom ulazio u razred.

"Momak je velik i krupan, a ja nisam baš neki snagator niti sam više u cvijetu mladosti. U tom trenutku svašta mi je prošlo kroz glavu. Mogućnost da me fizički ozlijedi, a ja da instinktivno uzvratim, pa zbog toga završim na ulici ili u zatvoru. Stoga sam upisao bilješku u e-dnevnik i zamolio sastanak sa stručnom službom. Na moje zaprepaštenje, savjetovali su mi da ne činim ništa. Dakle, ništa", rekao je nastavnik. Učenik ima papir na kojem piše da teško kontrolira agresivne impulse, a nastavnikovo je je da ga "ne izaziva". "Na pitanje što ako krene fizički na mene, nisam dobio odgovor. Od tada s nelagodom ulazim u taj razred i pitam se što me još čeka do mirovine", ispričao je nastavnik.

Podsjetimo, u nezapamćenom incidentu u zagrebačkoj Tehničkoj školi nastavnik (61) je dvojicu 16-godišnjaka lakše ozlijedio tijekom sukoba na satu. Incident je snimljen i izazvao je brojne reakcije, a na snimci se može vidjeti da su se profesor i učenik hrvali pred pločom te kako profesor nečim udara učenika po glavi. Odvjetnik Veljko Miljević, branitelj profesora, podnio je žalbu na odluku suda o istražnom zatvoru.

Ističe kako se profesor branio od napada te je učenike lakše ozlijedio. Također, naveo je kako je profesor pred sutkinjom svoje ponašanje nazvao nedopustivim. Neka izvješća o incidentu ukazuju na to da je nastavnik bio pod utjecajem alkohola, no on je u svojoj obrani sve to porekao. Tamara Šoić, profesorica hrvatskog u strukovnoj školi u Rijeci i osnivačica nastavničke grupe 45 minuta, smatra da je u navedenom slučaju najveći krivac ravnateljica, pišu 24sata.

"Kakva će to pouka biti, ostavljam njihovim roditeljima i našim vrlim institucijama, iako su ovi potonji svojim nedjelovanjem, inertnošću, pogodovanjem i nezainteresiranošću za probleme u sustavu stvorili klimu u kojoj učenici premlaćuju profesore, a nakon toga ih taj isti sustav kao islužene konje ostavlja ponižene, osramoćene i nezaštićene. Nevinih u ovom nema, samo krivih i krivljih, odgovornih i odgovornijih", zaključila je Šoić. 

VIDEO Zagrebački nastavnik ide u zatvor, opisao kako je počeo sukob: 'Nisam bio pijan, provocirali su me'

Komentara 2

Avatar Crni labud
Crni labud
13:23 22.12.2023.

Tko su roditelji problematičnih učenika koji su se iživljavali nad 61-godišnjim profesorom? Zašto je profesor predmet medijskih i političkih iživljavanja a oni koji su glavni krivci to nisu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije