Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KVAR U DUKOVANYJU

Češka nuklearka zatvorila reaktore nakon curenja u rashladnom sustavu

elektrana
Foto: ilustracija
06.11.2014.
u 07:56

Zaustavljeni su reaktori 3 i 4, dok će 1 i 2 nastaviti raditi punim kapacitetom

Nuklearna elektrana Dukovany na jugu Češke jučer je obustavila rad dva reaktora nakon što je jedna cijev u rashladnom sustavu počela puštati tekućinu, prenosi RT.

- Ova situacija ne utječe na sigurnost - rekla je Dana Drabova, šefica SUJB-a, državnog tijela za nuklearnu sigurnost.

Češka tvrtka CEZ, koja vodi elektranu, izvijestila je kako je zatvaranje bilo nužno jer će popravak najvjerojatnije trajati više od tri dana. Zaustavljeni su reaktori 3 i 4, dok će 1 i 2 nastaviti raditi punim kapacitetom. Glasnogovornica CEZ-a Barbara Pulpanova rekla je kako potrošači neće osjetiti utjecaj zatvaranja jer je energetsko tržište sposobno pokriti manjak.

RT navodi kako je ovo curenje prvi ozbiljni kvar u gotovo 30-godišnjoj povijesti elektrane Dukovany, koju su od 1985. do 1987. godine zajednički izgradili tadašnji ČSSR i SSSR.

>> Stanovništvu oko nuklearke Krško dijele tablete kalijevog jodida

>> Austrija tuži EU zbog subvencioniranja britanske nuklearke

Komentara 1

Avatar think pink
think pink
09:28 06.11.2014.

"Češka nuklearka zatvorila reaktore nakon curenja u rashladnom sustavu" - čak i pučkoškolci znaju da se reaktori ne "zatvaraju" nego "gase" ili "zaustavljaju".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije