Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nekad nositelj razvitka, pa grad stradalnik, Vukovar se gospodarski oporavlja

Budućnost je u luci i slobodnim zonama

hrv-buduc-txt.jpg
import
13.11.2005.
u 13:35

Do 1991. grad Vukovar bio je jedan od nositelja gospodarskog razvitka cijele Hrvatske, pa i bivše države. Brojni sadržaji koje je grad imao do početka rata i danas su mnogim gradovima neostvarene želje. Samo u halama i prodavaonicama Kombinata Borovo radilo je više od 22 000 radnika. Tome treba dodati i veći broj zaposlenih u VUPIK-u, VUTEKS-u, ali i nizu malih gospodarstava koji su Vukovar stavljali na sam vrh brojnih lista s gospodarskim pokazateljima.

U jesen 1991. godine srpskom agresijom Vukovar je samo u gospodarstvu imao izravne štete od 3,3 milijarde kuna. Nekadašnje hale prepune radnika postale su ruševine pa je grad dospio na dno svih lista gospodarskih pokazatelja na kojem je i danas.

Brojke najbolje govore o sadašnjim prilikama u gradu heroju. Prema podacima iz gradskog Odjela za gospodarstvo, u Vukovaru su 31. ožujka ove godine bila 6952 zaposlena građanina, 8242 umirovljenika i 3210 nezaposlenih osoba. Evidentirano je 518 obrta na gradskom području, prosječna je plaća u 2004. godini iznosila oko 2600 kuna, a BDP je u Vukovarsko- srijemskoj županiji, iako je u samome gradu vjerojatno još niži, iznosio u prošloj godini 2070 dolara. Prema podacima iz županije, s tim BDP-om Vukovarsko- srijemska županija bila je na samome dnu u Hrvatskoj.

Vukovar svakako ima golem potencijal, ali on nije dovoljno iskorišten. Uz niz drugih prednosti tu je i Luka Vukovar koja bi morala biti osnova razvitka grada i ovoga dijela Hrvatske rekao nam je Ivan Marjanović, tajnik Županijske komore Vukovar. Ipak, unatoč svim problemima vukovarsko gospodarstvo iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate.

Za taj pozitivan pomak najzaslužniji su prije svega domaći ljudi. Međutim, oni dalje ne mogu sami, iscrpili su se na svaki način i sad im je potrebna pomoć. Za dalji razvitak nužan je dolazak kapitala iz drugih dijelova Hrvatske ili inozemstva. Ipak, preduvjet je razvitka svakako privatizacija istaknuo je I. Marjanović. U Hrvatskoj gospodarskoj komori smatraju da će za napredak biti nužan razvitak novih proizvoda i proizvodnji jer vukovarsko gospodarstvo više nikada neće biti isto.

Vukovar je danas specifičan po brojnim olakšicama koje se, kad je riječ o Hrvatskoj, mogu dobiti samo ovdje. Uz Zakon o obnovi Vukovara i Zakon o područjima od posebne državne skrbi, niz pogodnosti nudi i lokalna samouprava. Upravo je stoga gradonačelnik nedavno izjavio da je ?Vukovar hrvatski Monte Carlo? te da se uložena sredstva najbrže vraćaju iz toga grada. Unatoč svemu gospodarstvo se presporo razvija, a gospodarstvenici sve glasnije tvrde da nisu dobili koliko im se obećavalo te traže isti tretman kakav imaju tvrtke iz drugih dijelova Hrvatske.

Vukovar je u nezavidnu položaju, ali se pomaci osjete, doduše polako, ali mislim da će biti sve bolje. Svoj gospodarski razvitak temeljimo na slobodnim zonama, a prve ćemo rezultate uskoro osjetiti. Naime, u prosincu s radom započinje Poduzetnička zona Priljevo u kojoj je pripremljeno 18 parcela za poduzetnike, a u pripremi su i Gospodarska i Slobodna zona rekao je vukovarski gradonačelnik Vladimir Emedi.

Dodamo li zonama ostale prednosti poput Dunava, Luke Vukovar, cestovnih koridora, željezničkog čvorišta u Vinkovcima, ali i zemljopisni položaj i blizinu granica, jasno je da vukovarsko gospodarstvo ima svijetlu budućnost uvjeren je Dragan Njegić, pročelnik gradskoga Odjela za gospodarstvo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije