Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON SASTANKA MINISTARA

Božinović: EU čini sve kako bi spriječila masovni dolazak izbjeglica, ali neće zaboraviti humanitarnu dimenziju

Božinović o izbjeglicama iz Afganistana: 'Ne smije ponoviti situacija iz 2015.'
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/2
31.08.2021.
u 19:41

ministar je rekao da Hrvatska neće slijediti jučer usvojene preporuke Vijeća EU o tome da se, zbog pogoršanja epidemiološke situacije s Covidom-19, ponovo zabrane ne-esencijalna putovanja američkih državljana u EU.

Moramo pomoći ljudima što bliže problemu - ta ideja, s naglaskom na “što bliže problemu”, provlačila se kroz raspravu na današnjem sastanku ministara unutarnjih poslova Europske unije, koji su raspravljali o tome kako pomoći izbjeglicama iz Afganistana, ali i spriječiti njihovo masovno pojavljivanje na granicama Europe.

“Na temelju naučenih lekcija, EU i države članice odlučne su u tome da zajednički djeluju na sprečavanju ponovne pojave nekontroliranih masovnih ilegalnih migracija, viđenih u prošlosti”, kaže se u usvojenim zaključcima Vijeća EU za unutarnje poslove i dodaje: “Treba izbjeći poticanje ilegalnih migracija”.

Ministar Davor Božinović u izjavi novinarima nakon sastanka djelovao je zadovoljno jer je, kaže, EU u ovoj potencijalnoj izbjegličkoj krizi djelovala brže i ranije nego u sličnim krizama. 

- Obavili smo cijeli niz razgovora prije nego što je ijedan ilegalni migrant nakon smjene režima u Kabulu stigao do Europe, što je dobar znak onoga o čemu govorimo već par tjedana, a to je da Europa ne smije ponoviti greške iz 2015. godine. EU čini sve, i činit će sve, kako bi spriječila masovni dolazak izbjeglica iz Afganistana. Ali, s druge strane, nije i neće zaboraviti svoju humanitarnu dimenziju, koja će se prije svega primjenjivati u državama koje okružuju Afganistan. Usvojena izjava Vijeća EU dobra je poruka o tome što Europa radi, što planira raditi, a što ne planira raditi. Ovo zadnje se sigurno odnosi na otvaranje granica - komentirao je Božinović. 

REUTERS/Johanna Geron/Pool JOHANNA GERON
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas poručio je da “ovaj put moramo raditi što bliže problemu, što znači raditi sa susjednim zemljama i pokušati pomoći ljudima kako bismo smanjili mogućnost da krijumčari stvore masovni pokret prema našim vanjskim granicama”.

U usvojenom tekstu spominje se mogućnost preseljenja izbjeglica iz Afganistanu susjednih zemalja u EU, ali vrlo načelno, uvjetno i na dobrovoljnoj osnovi, bez obvezujućih kvota: “kao dio globalnih nastojanja, podrška se može pružiti u obliku preseljenja na dobrovoljnoj osnovi, prioritizirajući ranjive osobe, poput žena i djece”. No, jasno se komunicira razlika između takvih legalnih migracija, u sklopu kojih je i Hrvatska već odlučila primiti 19 afganistanskih izbjeglica, od ilegalnih migracija, koje će EU, prema usvojenom tekstu izjave, aktivno sprječavati, i u suradnji sa zemljama u okruženju Afganistana, i kroz jačanje kapaciteta zaštite vanjske granice Unije. 

- Pa upravo i primjer tih 19 osoba nam govori da ljudi, u uvjetima kad su životno ugroženi, uzmu sa sobom dokumente. Za razliku od najvećeg broja onih koji nam pokušavaju ilegalno ući i od kojih baš nitko nema nikakav identifikacijski dokument - komentira ministar Davor Božinović. 

Upitan o jednoj sasvim drugoj temi, ali iz njegova resora, ministar je rekao da Hrvatska neće slijediti jučer usvojene preporuke Vijeća EU o tome da se, zbog pogoršanja epidemiološke situacije s Covidom-19, ponovo zabrane ne-esencijalna putovanja američkih državljana u EU. 

- Naši epidemiolozi ne procjenjuju da su američki turisti rizik za Hrvatsku. Kao što uostalom nisu ni izraelski - rekao je Božinović. 

VIDEO: Od sutra se otvaraju i unutarnji dijelovi kafića: Evo koja su pravila ponašanja.

 

 

Komentara 19

BR
Breoxs
20:22 31.08.2021.

Turaka je 1952.bilo 22,5 milijuna, a danas ih je 84 milijuna. Za 30 godina EU će biti puna Afrikanaca, Arapa, Indijaca i Kineza.

GE
genadij
20:20 31.08.2021.

Naivni ili programirano zlobni EU političari ne kuže da afganistanci, sirijci i ostali vojno sposobni koji svim silama žele u EU nisu manje radikalni muslimani koji se nikada neće integrirati, nego uništavati sve različito od njih. Pustili su zmije u vlastiti krevet.

BR
Breoxs
20:16 31.08.2021.

EU nije čula za pojam džihad, islamski fudamentalizam i potencijalni terorizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije