Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Biondić: Neće nas vlasnik svilane tužiti ako mu popravimo krov

Ni konzervator ne može doći do vlasnika stare svilane - kazala je gradonačelnica Vesna Želježnjak
28. listopada 2014. u 14:00 2 komentara 849 prikaza
svilana
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Neće nas vlasnik tužiti da smo mu spasili kuću od rušenja - našalio se Stanislav Biondić, HDZ-ov oporbeni vijećnik, na zadnjoj sjednici koprivničkog Gradskog vijeća, misleći na devastiranu zgradu bivše svilane u samom središtu grada, u Svilarskoj ulici.

Grad neće u privatno

Smatra da Grad Koprivnica nešto mora pod hitno poduzeti jer je ta zgrada, ne samo ruglo, nego i opasnost za građane. Problem s bivšom svilanom u staroj gradskoj jezgri nastao je u siječnju prošle godine kada se pod teretom snijega srušio krov.

- Ni konzervator ne može doći do vlasnika stare svilane. Grad se ne smije uplitati u privatno vlasništvo - na prozivke je odgovorila gradonačelnica Vesna Želježnjak (SDP).

“Bivši vlasnik Marijan Steiner, državljanin Kanade, temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme Jugoslavenske komunističke vladavine podnio je zahtjev za povrat oduzetih nekretnina na čestici 1300/2, a na kojoj se između ostalog nalazi i zgrada svilane”, na naš upit o toj temi lani su nam odgovorili iz gradske uprave.

Dodali su kako postupak povrata imovine provodi Ured državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji. Pitali smo ih jučer kakva je situacija s tim postupkom, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor. Ipak, neslužbeno doznajemo, Steiner je tijekom prošle godine postao vlasnikom triju četvrtina parcele, samim time i zgrade bivše svilane.

- Ako je tome tako, neka Grad obnovi barem tu četvrtinu - kazao je jučer Biondić.

I nekoliko dana nakon sjednice Gradskog vijeća tvrdi da se običnom radnom akcijom, poput nekadašnjih omladinskih radnih akcija, može popraviti oronula zgrada, i to za samo nekoliko tisuća kuna.

- Stvari se moraju pokrenuti s mrtve točke. Sramota za trg tipičnog srednjoeuropskog grada da na tri od četiri kuta ima ruševine. Srušenu svilanu, poduprti balkon iznad ulaza u Erste banku i devastiranu Merićevu zgradu skrivenu od očiju prolaznika reklamom Linoja - izjavio je Biondić, naglasivši da dok čovjek počne nešto raditi može lakše i pronaći vlasnika.

Naziv po manufakturi

Koprivnički povjesničar Hrvoje Petrić u svom djelu ‘Šetnja starom Koprivnicom’ otkrio je da je Svilarska ulica i dobila naziv po manufakturama za preradu svile koje su se u njoj nalazile. Potvrdila nam je to i 85-godišnja Katarina Križević, poznata koprivnička frizerka u mirovini, i jedna od najstarijih stanarki užeg središta grada. Stara svilana, desetljećima je već, kaže, potpuno ista.

- U ulicu sam doselila 1940. godine i od tada je u ovakvu stanju. Ništa se nije promijenilo - otkrila nam je ona.

Što želi natrag

Prema dostupnim podacima, Steiner je od Ureda državne uprave u Koprivničko-krževačkoj županiji, osim zgrade bivše Svilane, zatražio i povrat prostora gdje se nalazi današnja Podravkina pivnica Kraluš i kafić Mojo. S obzirom da su ti prostori u privatnom vlasništu i teško je očekivati da će ih netko sada “istjerati na ulicu”, nije isključeno da će se Steiner pokušati namiriti odštetom koju u takvim slučajevima isplaćuje država. Inače, zahtjev za povrat oduzete imovine morao se podnijeti prije 1. srpnja 1997. godine. Kada je to učinio Steiner, nismo uspjeli doznati.

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • kafka:

    Takve se stvari reguliraju zakonom. Traži se od vlasnika da uredi svoju nekretninu da ne ugrožava živote drugih i da nije ruglo grada. Ako se ne odazove ili ga nije moguće pronaći grad ili država saniraju nekretninu i upisuju potraživanje ... prikaži još! u iznosu realne cijene sanacije koja se postigla na javnom natječaju i koju bi odredili vještaci. . . . . . . . . . . . . . Grad bi također trebao snositi odgovornost za neodržavanje zgrade do trenutka povratka prvotnom i sadašnjem vlasniku.

  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Ne čudim se da gosp. Steiner živi Vani kao i moja malenkost. Moj postupak vraćanja oduzete imovine traje 20 godine i do dana današnjeg nismo dobili ni lipe, a ostali smo bez svega. Pa kaj se onda čudite da se ... prikaži još!e krov srušio. Vjerojatno država čeka da oduzeta imovina potuno postane bezvrijedna.