Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opći štrajk

Belgijci "zaustavili" zemlju, štrajkaju zbog mirovina i štednje

Jacko12
Foto: AFP
1/2
30.01.2012.
u 11:55

Cijela je željeznička mreža zaustavljena, autobusi i tramvaji su "umirovljeni", mnoge škole i trgovine zatvorene su, aviokompanije otkazuju letove...

Belgijski prvi opći štrajk u zadnjih nešto manje od 20 godina djelomično je zaustavio život u zemlji, dok prosvjednici čelnicima zemalja EU koji su se danas sastali na summitu u Bruxellesu pokušavaju pokazati nezadovoljstvo mjerama štednje. Cijela je željeznička mreža zaustavljena, autobusi i tramvaji su "umirovljeni", mnoge škole i trgovine zatvorene su, a zaustavljena je i proizvodnja u tvornicama Audija i Volva. Zračna luka Charleroi, čvorište za zrakoplove Ryanaira i ostalih niskobudžetnih avioprijevoznika, prisiljena je otkazati sve letove zbog blokade pristupnih cesta, javlja Reuters.

I zračna luka u Bruxellesu pogođena je štrajkom iako nisu željeli otkazivati letove. Indijski Jet Airways koji koristi Bruxelles kao europsko čvorište preusmjerio je svoje zrakoplove u Amsterdam, a United Continental otkazao je letove za SAD. – Neke aviokompanije ranije su otkazale svoje usluge, a štrajk će utjecati na 10 posto letova – objasnio je glasnogovornik zračne luke u Bruxellesu.

Brzi međunarodni vlakovi kao Eurostar iz Londona i Thalys iz Pariza prestali su voziti Belgijom jučer kasno popodne. – Malo smo iznenađeni, ali priznajemo pravo na štrajk – komentirao je situaciju u Belgiji Luiz Lopez, sveučilišni profesor iz Brazila koji traži prijevoz za London.

U zračnoj luci u Antwerpenu, drugoj najprometnijoj europskoj zračnoj luci, svi su teretni terminali zatvoreni, a otprema prometa kasni zbog suspenzije carinskih usluga.

Belgijski opći štrajk organiziran je u vrijeme održavanje 17. summita EU na kojemu će se Unija pokušati uhvatiti ukoštac s dužničkom krizom. Europski čelnici potpisat će privremeni plan spašavanja eurozone, a očekuje se i dogovor oko uravnoteženijeg proračuna.

Belgijski sindikati odlučili su se na opći štrajk, prvi od 1993. godine, zbog vladinih planova za podizanje granica starosne mirovine te drugih mjera kojima bi zemlja trebala uštedjeti 11,3 milijarde eura.

– Ljutiti smo jer su se okomili na naše mirovine – kazao je Philippe Dubois, član sindikata željeznica te dodao da sindikati žele dići buku i privući pozornost na važna pitanja.

Belgija je obećala da će ove godine deficit javnog sektora smanjiti ispod europske granice od tri posto bruto domaćeg proizvoda kako bi izbjegla kaznu EU i uvjerila ulagače da svoje financije drži pod kontrolom.

Ključne riječi

Komentara 8

UK
Ugo Kajvez
12:26 30.01.2012.

Uahahaha ..................... EU kao stvorena radi građana europe !!?? ............ yeah right ! .............. hebe se eliti i bankarima za građane bitno da cuclaju lovu od njih .............. you got what you wished for ! ...........

UK
Ugo Kajvez
12:27 30.01.2012.

Sutra i u vašem gradu !! .............

BB
brle brkić
12:12 30.01.2012.

To je dokaz da se kodnas dobro živi jel usuprotnom nešta bi se dešavalo kao naprimjer u belgiji il grčkoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije