Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podjela zemlje?

Bashar al-Assad stvara sigurnu državu na obali Sirije

'Two men with the fingers painted in the colours of the Syrian flag show the V-sign as they pose in front of a huge image of President Bashar al-Assad during a rally by thousands supporters for their
AFP/PIXSELL
20.07.2012.
u 07:00

Predsjednik se odlaskom u Latakiju nije odrekao Sirije jer još uvijek računa na podršku Kurda, šijita, pa i kršćana

Damask za Assada više nije sigurno mjesto! Sirijski predsjednik povukao se iz glavnoga grada i preselio svoj stožer u Latakiju, odakle će rukovoditi borbenim operacijama i pokrenuti udar kojim bi se pobunjenicima osvetio za atentat u kojem je u srijedu ubijen njegov šogor te ministri obrane i unutrašnjih poslova. Znakovito je da Latakija nije samo jedna od glavnih sirijskih luka već i nekadašnji glavni grad alavitske države koja je, odvojeno od Sirije, postojala između 1922. i 1944. godine. Danas je jasnije nego ikada da Assad vjeruje samo “svojim” alavitima koji već godinama čine vladajuću kastu u ovoj zemlji, iako je ta skupina u Siriji puno manja u odnosu na sunite, šijite ili kršćane.

I kemijsko oružje u igri

– Assad se više ne osjeća sigurnim u Damasku i nema puno povjerenje u svoje snage sigurnosti. To je osnovni razlog zašto Assad premješta svoj stožer na sigurniji teren koji je gotovo potpuno naseljen alavitima kojima i sam pripada – kaže analitičar Zoran Grgić. Kako tvrdi, opcija stvaranja alavitske države na obalnom dijelu Sirije sve je izglednija.

– Ne samo da je ovo područje etnički homogeno nego se i proteže uzduž sirijske obale Mediterana, a koncentriranjem snaga presijecaju se i logističke linije pobunjenika od mora prema unutrašnjosti. Ujedno, priobalni pojas razdijeljen je od ostale Sirije planinskim masivom, što daje stratešku prednost u slučaju napada – kaže Grgić. Prema tvrdnjama analitičara, premještanje zapovjednog mjesta može signalizirati i kako je Assad sve bliži uporabi kemijskog oružja.

– Ipak, ne treba misliti da se Assad već odrekao ostalog dijela zemlje. On stvara bazu iz koje će voditi operacije, ali još uvijek računa na Kurde i šijite koji su mu skloni, a žive u ostalim dijelovima Sirije – ističe Grgić.

I dok bombaškim napadom osakaćen vrh sirijskog režima konsolidira snage u spomenutom lučkom gradu, Damask se pretvara u bojno polje. Ulice grada u četvrtak su bile polupuste, većina trgovina bila je zatvorena, a većina stanovnika glavnoga grada nije ni pomišljala da napusti relativnu sigurnost svojih domova. U pojedinim gradskim četvrtima stihijski su se razbuktavale borbe između Assadovih trupa i pobunjenika. Zemlju napušta tko god može, a pojavila se informacija i da je predsjednikova supruga Asma Assad napustila zemlju i utočište pronašla u Rusiji. Izvjesno je samo da Sirija više nikada neće biti onakva kakva je bila proteklih godina.

Rusi uz alavite

– Moguće je da se Sirija podijeli na dva dijela ili da alavitski dio postane autonomna oblast. Rusija i Kina neće dopustiti da se kriza završi na štetu njihovih interesa i sigurno će i dalje biti prisutne u toj zemlji. Upravo zbog toga neće dopustiti da obalni dio zemlje, bio on samostalna država ili autonomna oblast u sklopu Sirije, padne u ruke pobunjenika – kaže analitičar Davor Domazet Lošo.

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
08:11 20.07.2012.

Piše: Bernard Karakaš/VLM koji los komentar.ovaj iznosi svoja razmisljanja kao eksperte a pise samo bit ce kad bi bilo...to je smjesno kako ovi kod VL rade..

RI
Riznica
08:55 20.07.2012.

Koliko sam shvatio Assad podrzava Rusija i neka grupica alivitskih sektasa protiv sunita muslimana .. I uz koga su u svemu tome Bosnjaci i susjedi Hrvati koji misle da su pokupili svu mudrost svijeta , jeli uz Rusiju i sijitske sektase ?? ...

PA
Perfidious Albion
11:06 20.07.2012.

On racuna na podrsku krscana, kurda, sija - uzalud mu je. Amerikanci racunaju na podrsku raspskavajucih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije