Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Svi se dignute glave mogu vratiti u škole. Ovo je povijesni događaj, borba je uspjela'

Ana Tuškan najavila je kako će njezin sindikat nakon sastanka u vezi s Temeljnim kolektivnim ugovorom i dorade detalja sve stvari dodatno pojasniti.
03. prosinca 2019. u 08:37 48 komentara 2789 prikaza
Zagreb: Predstavnici obrazovnih sindikata dolaze u Vladu na pregovore
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Nakon što su Vlada i sindikati obrazovanja postigli su dogovor, učenici su se danas vratili u školske klupe nakon 36 dana štrajka. Dani provedeni u štrajku bit će plaćeni, ali ne i nadoknada nastave. Učitelji i nastavnici dobit će traženo povećanje koeficijenta složenosti poslova od 6 posto, ali ne odjedanput nego u tri dijela tijekom idućih 13 mjeseci.

Branimir Mihalinec Nadoknada nakon štrajka Mihalinec: Štrajk nije toliko omeo učenike da bi polugodište bilo izgubljeno

No ono što je već izazvalo lavinu nezadovoljstva na društvenim mrežama, uz spomenuto povećanje u tri dijela, jest i činjenica da je nenastavno osoblje izostavljeno od povećanja koeficijenata i da, osim sindikata Preporod, članstvo sindikata nije pozvano da na referendumu odluči prihvaća li dogovor koji su u njihovo ime postigli sindikalni vođe. 

Zagreb: Predstavnici obrazovnih sindikata dolaze u Vladu na pregovore
1 / 16
Nakon 36 dana štrajka učenici ponovno u školskim klupama

Mogu li učitelji biti zadovoljni s kompromisnim rješenjem i zašto nenastavno osoblje nije dobilo povećanje koeficijenta, u emisiji HRT-a U mreži Prvog govorili su predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan, posebni savjetnik premijera akademik Zvonko Kusić i novinarka Dora Kršul.

Zagreb: Predstavnici školskih sindikata dolaze na pregovore u Banske dvore Kraj štrajka u školama Dobili što su tražili, ali na rate. Nakon revizije plaće će ovisiti o uspješnosti

– Ljutnja je posljedica svih štrajkova u obrazovanju, a bilo ih je 14. Pravo je pitanje koji je omjer zadovoljnih i nezadovoljnih. Jedini način da to doznate jest da pitate članstvo. Mi ćemo to i učiniti i sutra ćemo znati prve rezultate – kazao je Željko Stipić.

Ana Tuškan najavila je kako će njezin sindikat nakon sastanka u vezi s Temeljnim kolektivnim ugovorom i dorade detalja sve stvari dodatno pojasniti..

– Vladin razlog što nenastavno osoblje nije dobilo povećanje plaće kroz koeficijent jest složenost poslova koja se njima ne povećava reformom. Borili smo se za povećanje plaća teta spremačica i drugog osoblja jer ih cijenimo i do povećanja je došlo – kazala je.

Zagreb: Predstavnici školskih sindikata dolaze na pregovore u Banske dvore 'Kvalitetan kompromis' Sustav 3+1+2: Što je točno Vlada ponudila sindikatima, a oni prihvatili

– Kad se slegnu dojmovi, vidjet će se da se svi dignute glave mogu vratiti u škole. Ovo je povijesni događaj i borba je uspjela. Što se tiče tajnika i računovođa – oni su najviše zaostajali. Oni će dobiti najviše od svih. Razgovori su bili dinamični, o svemu se razgovaralo i sve će biti jasnije ovih dana – kazala je Tuškan.

– Kada bi se nenastavno osoblje uključilo u koeficijent prosvjetara, onda bi to važilo za sve to osoblje u svim sektorima. To je glavni razlog. Oni će se morati riješiti kroz sistemsko uređenje svih koeficijenata, u međuvremenu se rješavaju kroz dodatke. Kompromis je po definiciji da su svi nezadovoljni, pitanje je kako će biti naglašeno ono što je dobiveno – kazao je Zvonko Kusić. Dodao je kako dosad nije bio toliko svjestan nezadovoljstva prosvjetara zbog nasilja u učionicama i anonimnih prijava.

Video: Prosvjed prosvjetara na Trgu bana Jelačića

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • zagabria2:

    Žena je trebala biti preciznija: ovo je povijesni događaj za naš džep. Svi ostali koji će to platiti nek se hebu

  • verica2:

    Pravo na štrajk u javnoj i državnoj službi bi trebalo ograničiti ili ukinuti. Ukoliko se to ne učini, minimum pristojnosti prema svim ostalim građanima bio bi da se štrajkašima naknade plaća isplaćuju iz sindikalnih blagajni, a ni u kom slučaju iz Proračuna.

  • domagoj1492:

    Klošari. Dođite u realni sektor štrajkati.