Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dobili što su tražili, ali na rate. Nakon revizije plaće će ovisiti o uspješnosti

Kako tvrdi premijer Plenković, novca u proračunu za prvi zahtjev sindikata kojim se tražilo povećanje koeficijenata s 1. rujnom ove godine nisu imali – zato i jest ponuda sada razlomljena u tri dijela i dva različita modela
02. prosinca 2019. u 19:04 64 komentara 6831 prikaza
Zagreb: Predstavnici školskih sindikata dolaze na pregovore u Banske dvore
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja, njih 46.000, dobit će nakon 36 dana štrajka – traženo. Premijer Andrej Plenković podiže koeficijente za učitelje, nastavnike i profesore, a za sve nenastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama umjesto koeficijenata mijenjaju se dodaci! Nakon više od mjesec dana i neprekidnog Vladina uvjeravanja da novca u proračunu za koeficijente nema – 6,11 posto pronašlo se nakon što su učenici izgubili 16 dana nastave, a 36-dnevni štrajk ušao u povijest Hrvatske kao najdulji dosad.

PREKINUT ŠTRAJK Kompromis Vlade i sindikata: Koeficijenti rastu do 6 posto u tri koraka

Kako tvrdi premijer Plenković, novca u proračunu za prvi zahtjev sindikata kojim se tražilo povećanje koeficijenata s 1. rujnom ove godine nisu imali – zato i jest ponuda sada razlomljena u tri dijela i dva različita modela.

Čarobnu riječ koeficijent, koja je izjednačena s dostojanstvom, sindikalni čelnici konačno su dočekali, a nastavnici, učitelji i profesori tri posto veće koeficijente osjetit će na plaći koja će im biti isplaćena već u siječnju, dodatnih jedan posto koeficijenata dobit će u lipnju 2020, a treće povećanje, i to u iznosu od dva posto koeficijenata, bit će nastavnicima i profesorima isplaćeno u 2021. Tada će učitelji i profesori konačno doći do koeficijenta koji će iznositi – 1,406. Kuharice, čistačice u školama dobile su povećanje kroz dodatke - pa sudeći po dosadašnjoj sindikalnoj borbi ne i dostojanstvo jer ono se očituje samo kroz koeficjente.

Kraći zimski i proljetni praznici

Takav kompromis, kako su danas kazali i premijer Plenković i Branimir Mihalinec, prati zahtjeve sindikata i kako trenutačno stoje stvari – za dane koeficijente nije zatražena nikakva garancija u sustavu odgoja i obrazovanja koja mora pratiti i bolje rezultate učenika. Štoviše, već sutra ministrica Divjak mora predstaviti najnovije PISA rezultate koji će dati uvid u kritičko razmišljanje mladih.

Budući da je premijer Plenković popustio pod pritiskom zbog kojeg sada može očekivati lavinu drugih nezadovoljnih članova različitih sindikata i predstavnika različitih resora, doznajemo da Vlada i dalje planira najavljenu reviziju svih koeficijenata zaposlenih u javnom sektoru.

Veliki prosvjed Hrvatska mora bolje popunio glavni gradski Trg NISU SVI ZADOVOLJNI Donosimo reakcije na dogovor Vlade i sindikata: 'Osjećamo se prodano. Osjećamo sram'

Završena saga, koja je doslovce blokirala sustav, što si osim učitelja i nastavnika nisu mogli priuštiti predstavnici bilo kojih drugih profesija, znači i da se sutra učenici osnovnih i srednjih škola vraćaju na nastavu. Oni su nažalost jedini na čijim se leđima prelomio 36-dnevni štrajk i iz cijele priče izlaze s najvećom štetom – po četiri dana bit će im kraći i zimski i proljetni praznici, a za nešto više od tjedan dana bit će im produljena nastavna godina, time i skraćeni ljetni praznici. U produljenu nastavnu godinu idu i maturanti – škola će im završiti 29. svibnja, a matura će im početi početkom lipnja, bez ikakva predaha.

Što se, pak, povećanim koeficijentom učinilo po pitanju administracije, Loomena, Škole za život, nakupljenog višegodišnjeg nezadovoljstva, što će sutra biti drukčije u učionicama i u načinu podučavanja što je, kako su to govorili učitelji, važnije i značajnije nego novac i koeficijenti, službenim krajem štrajka nitko nije znao objasniti. Dogovoreno je samo da će se izraditi akcijski plan protiv nasilja u školama, kao i da će se izmijeniti i zakon o prosvjetnoj inspekciji budući da su se učitelji požalili i na anonimne prijave.

– Kompromis je postignut u interesu djece, učenika, roditelja, učitelja i normalnog funkcioniranja obrazovnog sustava – poručio je premijer Plenković ističući da je Vlada prijatelj učitelja i nastavnika i da su posljednju odbijenicu shvatili i sada ponudili ono što su mogli. Da se nastavnici sutra vraćaju u škole i počinju raditi, potvrdio je i Branimir Mihalinec.

– Imamo povjerenje u Vladu da će u četvrtak donijeti uredbu koju smo dogovorili. Sutra se učitelji, nastavnici i profesori vraćaju na svoja radna mjesta. Sindikati prihvaćanjem takvog sporazuma jamče socijalni mir – kazao je Branimir Mihalinec.

Kolinda Grabar Kitarović i Milan Bandić 'NAJVIŠE CIJENIM ODANOST' Grabar-Kitarović: Ako ga osude, Bandiću ću nositi kolače u zatvor

Preporod na izjašnjavanje

Uz traženo i dobiveno, učiteljima i profesorima dani provedeni u štrajku biti plaćeni, a dobivaju i 6,11 posto osnovice kao i svi iz javnih službi. Na pitanje zašto su za nastavnike i učitelje sindikati inzistirali na povećanju koeficijenata odbijajući dodatke i gurajući u prvi plan dostojanstvo, pa onda pristali da se nenastavnom osoblju povećanje plaće manifestira povećanjem dodataka, ne i koeficijentima Mihalinec je kazao da su sindikati u svojim pregovorima postigli traženi cilj.

– Dogovorili smo dodatke za plaće za nenastavno osoblje, koje će imati jednake dodatke kao i nastavno osoblje kroz koeficijent 3+1+2 – ponovio je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, i tako nedvojbeno razočarao svoje nenastavno članstvo.

I dok će Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama kao i članovi Sindikata učitelja sutra početi s radom, članovi Sindikata Preporod koje predvodi Željko Stipić ići će na izjašnjavanje o Vladinoj ponudi samo zato što je riječ o internim pravilima tog sindikata. Kakav god rezultat izjašnjavanja članova Preporoda bio on ne može utjecati ni na što – prije svega zato što je taj sindikat manji od navedena dva i stoga što su dva sindikata koja su i inicirala i započela štrajk jučer i službeno zajamčila socijalni mir.

PROBLEM S ISPORUKOM
Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • Bojance:

    "kako su sindikati ukrali Bozic i ljeto"! Tko ce nadoknaditi silne milijune manje u turizmu zbog vaseg besmislenog strajka i produzene nastave?

  • jackiechan3:

    jesu sindikati sad zadovoljn.... 2 mjeseca su terorizirali cijelu drzavu, unistili djeci skolsku godinu a roditeljima praznike/godisnji, da bi na kraju prihvatili manje nego sto im je sama vlada nudila prosli tjedan!?!

  • tegovdizac:

    Na kraju je ispalo da više za interese učitelja brine Plenković, nego njihovi vlastiti sindikati. Prva ponuda Plenkovića bila je izdašnija nego ova, a ekipa se nije sjetila pregovarati i za prava nenastavnog osoblja!