Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mihalinec: Štrajk nije toliko omeo učenike da bi polugodište bilo izgubljeno

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić rekao je da je odrastao u Francuskoj, koja je "svjetski šampion štrajka", ali da se nikad nije probila školska godina
02. prosinca 2019. u 22:37 36 komentara 3658 prikaza
Branimir Mihalinec
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nastavnici će sve napraviti da učenici ne budu oštećeni, neka se roditelji ne brinu, poručio je večeras predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec komentirajući štrajk u školama koji je danas završen nakon što su predstavnici sindikata postigli dogovor s Vladom.

PREKINUT ŠTRAJK Kompromis Vlade i sindikata: Koeficijenti rastu do 6 posto u tri koraka

Mihalinec je, gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, rekao da se ne slaže da je štrajk toliko omeo učenike da je polugodište praktički izgubljeno. Rekao je da će učenicima sutra sve biti novo, ali da će se u srijedu već naviknuti te da će sve uskoro opet ući u kolotečinu.

- Vjerujem da neće biti nikakvih velikih šteta. Nastavnici će sve napraviti da učenici ne budu oštećeni. Neka se roditelji ne brinu - rekao je Mihalinec koji smatra kako je  postignut dobar kompromis i zadovoljan je kako su pregovori završili. 

Branimir Mihalinec
1 / 16
Nakon 36 dana štrajka učenici ponovno u školskim klupama

Na pitanje što je s nenastavnim osobljem za kojeg su isto tražili povećanje koeficijenta kaže kako nikada nije bilo riječ o koeficijentima za njih jer bi to bilo prekomplicirano: - Nismo ih iznevjerili jer to nije bilo moguće postići takav dogovor. Tada bi se otvorila mogućnost za povećanje koeficijenta svima za što Vlada nema novca. Za njih smo postigli jednako povećanje plaće i nismo tražili jednak koeficijent nego smo tražili koeficijente za nastavno osoblje. Nismo nikog iznevjerili postigli smo ono što smo tražili i još smo dogovorili povećanje koeficijenata za računovođe i tajništvo. Oni imaju veće povećanje koeficijenata nego učitelji. Kroz ovu dinamku će biti povećanje plaće od 9 posto ta računovođe i tajništvo.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, na pitanje kako će nastava biti nadoknađena odgovorila je da će se to vidjeti prema preporukama iministarstva te da se radi o autonomnom pravu svake škole.

- U ovom momentu sa sigurnošću možemo reći da nastava sutra počinje. Na koji način će škola modificirati rad, koji će biti oblik nadoknade, to ćemo tek vidjeti - rekla je Šprem.

Veliki prosvjed Hrvatska mora bolje popunio glavni gradski Trg NISU SVI ZADOVOLJNI Donosimo reakcije na dogovor Vlade i sindikata: 'Osjećamo se prodano. Osjećamo sram'

Savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Marko Košiček napomenuo je da bi upisi na visoka učilišta trebali ostati kao što je planirano. Rekao je da još nemaju podatak o financijskom učinku.

- Dozvolite da si uzmemo još nekoliko dana da možemo dati konkretan odgovor na to pitanje - rekao je Košiček.

Kako je svaka škola imala drugačiji pristup štrajku, postoje četiri opcije za koje se škole mogu odlučiti kako će nadoknaditi nastavu: Nenastavni dani, primjerice dan škole kada nema nastave. Svaka škola ima barem tri nenastavna dana koja sada može iskoristi za nadoknadu;  Zimski praznici ne bi trebali trajati duže od dva tjedna; Proljetni praznici se mogu skratiti: Rad subotom koji nije njiihova preporuka no postoji opcija da se i tako nadoknadi jedan dio nastave.

S tim su se složili i Šprem i Mihalinec. 

Zagreb: Predstavnici školskih sindikata dolaze na pregovore u Banske dvore Kraj štrajka u školama Dobili što su tražili, ali na rate. Nakon revizije plaće će ovisiti o uspješnosti

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić rekao je da je odrastao u Francuskoj, koja je "svjetski šampion štrajka" koji znaju trajati puno duže nego ovaj.

- Nikad se nije probila školska godina, sve se stigne u godini malo bržim ritmom i nikada se nije otvorila tema kako će se nadoknaditi godina - rekao je Frka Petešić.

Upitan je i očekuje li Vlada sada zahtjeve drugih državnih i javnih zaposlenika poput carinika, liječnika...

- Razgovara se i traži se rješenja, a upravo je to bio cilj Vlade, da se izbjegne situacija gdje bi došlo do nekontroliranih i prekomjernih zahtjeva koji fiskalno nisu održivi, koji bi poništili sve što je omogućeno protekle tri godine, a to je zdrav rast - rekao je Frka Petešić, dodajući da je svima u interesu da plaće rastu postupno, a ne skokovito.

Što mislite?
Žestoko osudili fotografiju s vjenčanja i poručili mladenki: 'Ponižavaš se!'
Logitech
Istražili smo
Evo što niste znali o mišu i tipkovnici
 • Avatar Mican999
  Mican999:

  Da vama ništa ne smeta. Niti izgubljeno vrijeme, niti problemi roditeljima oko prošlih dana, niti budući problemi oko zimskih i ljetnih praznika i dogovorenih i plaćenih aranžmana oko praznika, niti nervozni profesori koji budu sad nadoknađivali pošto poto gradivo, niti ... prikaži još!i kvaliteta gradiva koje ce se predavati. Vama su samo važne vaše guzice gospodo sindikati. Vi morate opravdati svoje postojanje i skupe plaće koje dobivate. Sada bi gospodo sindikalisti trebalo pričekati PISA testove pa ako oni podbace svima vama skinuti i te koeficijente i sve dodatke na plaću jer vi za ništa niste odgovorni a samo tražite svoja prava. PRAVI SOCIJALISTIČKI LICEMJERI.

 • stefj:

  Ma je, sad odjednom uhljebi pokazuju veliku brigu za djecu, onu istu djecu koju su bez imalo empatije ili grižnje savjesti koristili u svrhu ucjene. A roditelji? Ko da imaju Stocholmski sindrom podržavaju ucjenjivače... Ma ovo je dno dna, pokazuje ... prikaži još! koliko je ta državna i javna služba odvojena od realnosti, taj nadrealni sektor. Baš me zanima koliko će to opteretiti i dodatno devastirati realni sektor... Baš me zanima koliko će ti uhljebi pokazati empatije za radnike u realnom sektoru koji imaju manju plaću od njih, rade, ovise o rezultatima, a još k tome moraju i njima plaćati plaću... Jako dobra je usporedba realnog sektora kod nas sa žabama u loncu. Najbolja. Nadrealni sektor i političari kuhaju, a realni sektor kad skuži da je kuhan već je kasno... Marić i Plenković bulazne o nekakvim poreznim rasterećenjima, a sve ekstra prihode (i više od toga) odmah uzme država. Porezna rasterećenja su tolika da smo po udjelu poreza u proizvodnji došli na sam vrh EU-a, a udjel poreza u BDP-u uvjerljivo raste, došli smo i tu na vrh tranzicijskih zemalja... Porezna rasterećenja, baš. Parafiskalnih nameta nikada nije bilo više, a porezna presija je svakim danom sve veća. Uhljebistan, ništa drugo, država gdje se ništa ne isplati raditi, samo se isplati biti uhljeb...

 • zarko815:

  Ova sramota od štrajka i maltretiranje nacije najviše je naštetilo učiteljima koji su izgubili i ono malo ugleda i dostojanstva koje su imali. Postali su ruglo i sprdnja nacije koje su sindikati vodili kao male majmune.