Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.05.2017. u 19:03

U svakom slučaju nezgodna je pozicija u kojoj se našla domaća ekonomija jer rast BDP-a, djelomično i stabilnost javnih financija, ovisi o tome hoće li se pojačati likvidnost Agrokora, a dugoročnu stabilnost mogu osigurati samo veliki bankarski sustavi.

Može li Agrokor izaći iz krize bez ruskih banaka, pitanje je koje se vjerojatno vrti u glavi svim akterima uključenima u proces rješavanja krize u najvećem hrvatskom koncernu, pa čak i ruskim bankarima. Sberbank ima novca i postavlja se zajedno sa svojom mlađom sestrom VTB bankom kao ozbiljan financijski partner, ali traži svoj utjecaj.

Zato su uoči sastanka premijera Plenkovića i njihova drugog čovjeka Poletajeva i poručili Vladi da, ako ne misli u Agrokor uložiti svoj novac, popusti s kontrolom nad procesima unutar kompanija. Nejasno je traže li jaču poziciju unutar kompanije kako bi naplatili svoje dugove ili kako bi mogli ostvariti neke svoje strateške interese. U svakom slučaju nezgodna je pozicija u kojoj se našla domaća ekonomija jer rast BDP-a, djelomično i stabilnost javnih financija, ovisi o tome hoće li se pojačati likvidnost Agrokora, a dugoročnu stabilnost mogu osigurati samo veliki bankarski sustavi.

Iako izvanredni povjerenik Ante Ramljak tvrdi da mu banke nude i više novca nego što mu je potrebno, činjenica je da je sam proces otvoren u koncernu onemogućio zaduživanje u jednom dijelu financijskog sektora kojem naprosto poslovna politika brani ulaziti u aranžmane s tvrtkom čiji je kreditni rejting na razini bankrota. Da je sužen krug potencijalnih financijera, dokazuje i pristanak izvanredne uprave na takozvani roll-up model kojim se maksimalno podilazi bankama kako bi smanjile rizik plasmana i pristale dati još malog svježeg novca.

Međutim, Rusi su u jednom u pravu: fokusiranje na ishođenje kredita iz mjesec u mjesec neće donijeti oporavak kompanije koja svakodnevno gubi poziciju na tržištu. Pod hitno je potrebno zaustaviti pad prometa u Konzumu i pripremiti se za turističku sezonu ne samo u trgovinama nego i u tvornicama Agrokorovih tvrtki i njihovih dugogodišnjih dobavljača. Bez novca iz prodaje i proizvodnje nema oporavka tvrtki ni njihove tržišne vrijednost, što je bio cilj procesa i lex Agrokora.

Komentara 6

PU
Pukovnik
20:10 30.05.2017.

Samo netko tko nema ni osnovno ekonomsko znanje moze postaviti pitanje ili tezu da se AGROKOR moze spasiti. AGROKOR se ne moze spasiti - zaduzenje je vece nego vrijednost cijelog koncerna. Svako upumpavanje dodatnog novca za likvidnost samo povecava dug. Rijesenje je jednodstavno a ne sprovodi se zbog mafije koja vlada u Hrvatskoj. 1. Todorica i njegovu bandu u zatvor i konfiscirati svu njihovu imovinu i pokusati pronaci skrivene racune u inozemstvu. 2. Stecaj AGROKOR pod normalnim zakonskim uvjetima bez drzavne protekcije. 3. Dati trzisnom natjecanju da prodise i da samo iznivelira protekciju zlocinacke organizacije kroz dva desetljeca.

IB
iva.begovic
19:22 30.05.2017.

cilj Lex-a Agrokor nije bio, kao što tu piše, pokrenuti poslovanje jer da je to bilo moguće učinio bi to i sam Todorić, već je cilj Lex-a Agrokor dobiti na vremenu i uništiti dokaze nelegalnih radnji, političke korupcije i slično. Zametnuti trag onih 3,7 milijardi, eto to je cilj Lexa Agrokor.

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
20:07 30.05.2017.

agrokor se ne moze spasit nikako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije