Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Agrokor

Poletaev nakon sastanka: 'Trebali bismo pronaći rješenje, ali to ovisi o razni suradnje'

Poletaev
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
29.05.2017.
u 11:28

Od današnjeg razgovora s predstavnicima Sberbanke očekuje se nastavak suradnje i da će se financiranje nastaviti

Predstavnici Sberbanke jutros su održali razgovore s premijerom Andrejom Plenkovićem i predstavnicima hrvatske Vlade o problemu daljnjeg financiranja Agrokora.

– Trebali bismo pronaći rješenje, ali to ovisi o razni suradnje – odgovorio je izvršni direktor Sberbanke Maksim Poletaev na pitanje novinara hoće li kreditirati Agrokor.

Poletaev je u Banskim dvorima razgovarao s premijerom Plenkovićem i potpredsjednicom Dalić o mogućnostima da ta banka sudjeluje u daljnjem financiranju koncerna Agrokor. Uz Poletaeva, u izaslanstvu ruske banke bio je i predsjednik Uprave Sberbanke Hrvatska Mario Henjak.

Ruski div Sberbank jedan je od najvećih kreditora koncerna Agrokor, kojemu je odobrio oko 1,1 milijardu eura kredita. Zadnji je kredit koncernu odobren u prvom tromjesečju ove godine, i to u iznosu od oko sto milijuna eura, a predstavnici ruske banke za taj kredit traže status ''najstarije tražbine'' kao uvjet za eventualne nove kredite.

Plenković je izjavio u nedjelju da se vode razgovori s domaćim i ruskim bankama oko financiranja Agrokora te očekuje da će se financiranje nastaviti pod povoljnijim uvjetima nego prije.

"Razgovori se vode, novo financiranje će doći. Pregovori se ne vode na cesti ni javno. Kada budu okončani, bit će takvi da će biti sigurno pod povoljnijim uvjetima nego što je to bilo prije", rekao je Plenković tijekom boravka u Vodicama.

Od današnjeg razgovora s predstavnicima Sberbanke očekuje nastavak suradnje te nastavak financiranja.

 

Komentara 15

DU
Deleted user
12:04 29.05.2017.

Kako sad ovo od tolikih prijatelja sa zapada kojima lizemo redovno da ne kazem sto ni jedan nije ponudio eura da spasimo Gazdu......

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:59 29.05.2017.

Hm, lijepo je znati da će hrvatski građani, ničim izazvani i ničim involvirani u aferu Agrokor, lijepo napuniti kesu ruskim bankarima koji su investirali na trusno gospodarsko područje u kompaniju sa megalomanom na čelu. Svi se smješkaju. I vlasnik i šef Vlade i bankari i hrvati kojima je uvijek sve smiješno na njihovom putu od srednje klase do pučke kuhinje.

PU
Pukovnik
12:15 29.05.2017.

Opce je poznato da AGROKOR ima dug veci od 40 mrd. HRK. Vjerojatno i puno veci ako se otkriju i druge kriminalne financijske radnje. Svakom je jasno da AGROKOR nije u stanju servisirati navedeni dug jer je u bankrotu, tj. njegova temeljena vrijednost je manja nego zaduzenje. Kako Vlada moze i otkud vuce demokratsku legitimaciju da kroz povjerenika odobrava i trazi daljne zaduzenje za "tekuce poslovanje" ako se vec stari dug ne moze vracati? Premijer jos daje izjavu "da ce uvijeti novog financiranja biti jos bolji" - to se moze smatrati ruganjem zdravom razumu i gradanima RH. Tko ce vracati nagomilane dugove koji se vratiti ne mogu? Bude li to novac iz javni financija (Drzavni proracun, tj. porezni obveznici) to je ravno nacionalne veleizdaje. Predsjednik Vlade i cijeli njegov kabinet za to moraju biti uhiceni i procesuirani zajedno s onima koji su prouzrokovali ovu situaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije