Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobri pokazatelji

Marić najavio da će javni dug do kraja ove godine pasti na 80 posto BDP-a

Zdravko Marić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
24.10.2017.
u 20:05

Vlada će napraviti rebalans proračuna jer je planirala veći deficit, a stanje je bolje zbog rasta prihoda u državnoj riznici

Trend pada javnog duga Hrvatske najbrži je u Europskoj uniji, a brži je i od Vladinih prognoza. S obzirom na to da se očekivao i veći deficit, uskoro će se izvršiti rebalans proračuna za 2017. godinu.

Podaci Eurostata bilježe da je udio javnog duga u BDP-u pao na 81,9 posto u drugom tromjesečju 2017., a ministar financija Zdravko Marić najavljuje da bi do kraja godine udio duga u BDP-u mogao pasti na 80 posto, pojasnivši da to znači da će Hrvatska uspjeti u dvije godine smanjiti udio javnog duga u BDP-u za pet posto.

– Lani nije samo smanjen udio javnog duga u BDP-u nego i nominalni iznos javnog duga, i to za otprilike 500 milijuna kuna. Na tom tragu i otprilike na tim razinama možemo očekivati smanjnje i u 2017. – otkrio je Marić. Ministar financija očekuje da će se u idućim godinama nastaviti s istim tempom smanjenja javnog duga, od 2,5 do 3 posto BDP-a svake godine, pa bi do kraja mandata ove Vlade javni dug bio sveden na oko 75 posto BDP-a.

– To nam je plan, ali nastojat ćemo da se tempo i ubrza – poručio je Marić naglašavajući da je to podloga za rast kreditnog rejtinga i ulazak u eurozonu. 

Komentara 35

BM
branko.mihalic1
08:35 25.10.2017.

na čemu je tonemo sve više jer nema pravih reformi prodaje maglu ko i svi političari sve više ljudi odlazi iz hr ostace samo političari i svećenici u hr

NE
Netko92
21:51 24.10.2017.

Ispast ce da komunisti iz HDZ-a nesto rade

HR
Hrvatska
21:04 24.10.2017.

Bravo. Osobno moj najdrazi ministar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije