Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKRETNINE HUP Vladi predlaže rješenje za 15 tisuća neprodanih stanova

U stanovima mrtvi kapital 2 milijarde eura

05.03.2009.
u 20:40

Predsjednik IO HUP-a Dalmacije Zvonko Kotarac predstavio je mjere za aktiviranje kapitala teškog oko 2 milijarde eura koji je u 15.000 neprodanih stanova u Hrvatskoj.

Očekujući da će Vlada prepoznati prijedlog kao dobar isključivo kroz novinske napise, jer HUP ga neće službeno slati, Kotarac tvrdi da bi se njegovom primjenom snizile cijene stanova, očuvala radna mjesta u građevinarstvu, a profitirao bi i državni proračun.

U oko 15.000 stanova u Hrvatskoj koji trenutačno nemaju kupaca, a vrijede oko 2 milijarde eura, “leži” 1,7 milijardi eura plaćenih za zemljište, doprinose i građenje plus 300 milijuna eura plaćena PDV-a. Njihovom prodajom, tvrdi Zvonko Kotarac, državni proračun ubrao bi 300 milijuna eura PDV-a, 40 milijuna eura poreza na promet nekretnina i 20 milijuna eura poreza na dobit.

Kupcima stanova država treba subvencijom kamata za prve tri godine omogućiti nisku kamatnu stopu (od 3,5 do 4 %) i pri gubitku posla odobriti poček od 3 godine. Od 360 milijuna eura koje Vlada potencijalno ima, između 25 i 30 % išlo bi za subvencioniranje kamata. Akcija bi trajala ograničeno, proces treba strogo kontrolirati, a rezultat mjera bile bi realnije cijene. Cijene stanova u prigradskim dijelovima bile bi do 30 posto niže. Kotarac je siguran da bi se prodalo oko 10.000 stanova.

Želite prijaviti greške?