Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.10.2010. u 12:00

Sanader je u HDZ-u mnogima bio idol. Oporba ga nije voljela, ali mu je zavidjela.

Još početkom srpnja prošle godine izgledalo je da tadašnji premijer Ivo Sanader nikada više neće biti običan građanin. Činilo se to sasvim izvjesnim.

No, prije dva dana bivši se premijer iz Amerike vratio samo kao privatna osoba, kao običan putnik – Ivo Sanader. Neki nisu ni vjerovali da će se vratiti, da će se pojaviti pred saborskim istražnim povjerenstvom i svjedočiti što se prtljalo s Inom; kako se uspjelo izgubiti najjaču nacionalnu kompaniju. Prije no što bude pred saborskim povjerenstvom odgovarao i na neugodna pitanja, Sanader se suočio s realnošću da sam nosi svoj kofer, da oko njega nema opreznih čuvara i da ga na aerodromu ne dočekuju nasmiješeni suradnici.

Sanaderova je, psihološki vjerojatno teško podnošljiva situacija, proistekla iz preobrazbe obožavanoga u ignoriranoga. Od slavljenoga do prezrenoga. Ali ta je situacija, možda čak i više nego što se to čini, posljedica i ponašanja njegovih bivših “stranačkih prijatelja”, posilnih oko njega, pa i ponašanja mnogih izvan politike.

Sanader je u HDZ-u mnogima bio idol. Oporba ga nije voljela, ali mu je zavidjela. Imao je on liderskih osobina. Bio je pojava, samouvjeren, govorio je jezike, ostavljao dojam da je kompetentan. A onda je stvoreno povjerenje naprasno i neshvatljivo proigrao. Šok i nevjerica da sve ostavlja i izlazi iz politike bili su još i veći jer nije ostavljao dojam nekoga tko je u politiku ušao slučajno i tko bi iz nje tek tako zagonetno i neshvatljivo otišao. Nagađa se da je to iz ovih ili onih razloga, a zapravo je to i dalje pravi misterij.

Otišao Sanader zbog ovoga ili onoga, činjenica je da je državu ostavio u kaotičnom stanju. Kada se danas počelo istragama rasvjetljavati likove koje je postavio da vode državne tvrtke, onda su ljutnja i ogorčenje još i veći. Mahom su to opskurni tipovi provincijalnih životopisa čiji su pohlepa i grabež gotovo neshvatljivi, baš kao i Sanaderov odlazak. Za to što su činili Sanader je politički odgovoran jer ih je postavio. Politički je odgovoran i za ovo stanje u državi, gdje je korupcija postala “stil života”. Mnogi koji su ga nekoć slavili sada bi ga s jednakim žarom strpali u Remetinec. I to bez istrage i suda, kao da smo u nekoj negativnoj totalitarnoj nedođiji! Kao što je u državnim tvrtkama postavljao gramzive, no odane, u stranci je postavljalo poslušnike koji su u njega gledali kao opčinjeni. Kada ih je napustio, napustili su i oni njega. Pa čak i oni koje je on zapravo izmislio.

Kao neka vrsta osvete Sanaderovoj nekadašnjoj političkoj nedodirljivosti, sada se javno i neukusno potežu čak i njegove kćeri! Kakve one veze imaju s njegovom nekadašnjom funkcijom, s time kakav je bio premijer? Sada čak i onaj koji mu je tepao “dragi Ivo” vrijeme njegove vlasti zove – “kriminalna država Ive Sanadera”! Dok je vladao, bio je politički genij, danas je pak politički idiot! Mnogi tako, iz krajnosti u krajnost. Da je bilo više opreza, osjetljivosti i kritičke prosudbe, ni Sanader ne bi postao bogomdan, niti bi bio pretvoren u političko polubožanstvo. Ne samo u stranci nego i izvan nje. Država mu je bila povjerena s nekom naivnom i djetinjastom vjerom. Kada je otišao i kada se počelo uviđati kamo je njime vođena država dospjela, nitko gori od njega! Danas još i više.

Nekada su stranački fanovi klicali “Ivo, Ivo!”, a otkad je pobjegao s vlasti, mnogi samo kratko i jetko kažu: “Lopov”! Kakva je bila njegova prava uloga možda će pokazati već i istraga oko Ine. Ako državne istražne ustanove budu doista “radile svoj posao”, Sanaderova će se uloga uistinu znati, bit će prevedena iz sfere nagađanja u područje činjenica. Ovisno o tome hoće li činjenice biti za Sanadera ili protiv njega, možda će biti i jasnije zašto je svojedobno onako iznebuha i nenadano otišao, zašto sada sam nosi svoj kofer.

Ključne riječi

Komentara 10

KU
kumajela
13:59 06.10.2010.

Ja mislim da ovaj u koferima vuče satni mehanizam.

SR
sta_reci
15:08 06.10.2010.

Ponasanje prema Sanaderu je ogledalo hrvatskog licemjernog politickog karaktera. On je bio idol grupi glupana koje je postavljao na mjesta koja im ni po cemu nisu pripadala, i naravno da su ga obozavali. Koja budala nebi obozavala nekoga kad mu dade ministarku fotelju k\'o da je pametan, previsoku placu, i jos ga pritom ne pita odakle mu viletine, kucerine i bazeni, zakonom mu odobrava milijunske bonuse i td. Tko nebi podrzavao takvog vodu, koji je pritom naocit, rijecit i sposoban privuci mase, sto danas, od ovih preostalih nitko nije. Kad je Sanader okrenuo leda i rekao dosta je, iz bilo kojeg razloga, dali privatnih ili po necijem nalogu (tko to zna, ali ja dozvoljavam i ideju da se zasitio svega toga i pozelio obicnog zivota), ostatak mafije se osjetio uvrijeden, jer tko ce sada garantirati njihove izvore prihoda, tko ce zataskavati sve pocinjene nebuloze, pa je pocelo pljuvanje, u stilu, ako je on najgorji, onda smo mi malo manje losi. Pogledajte tko je ostao i kak funkcionira vlada, pa to je za smijanje i za plakanje. Neznam sta bi prije ... zakoni koje mjenjaju svakih 5 minuta, procesi kojima se nezna pocetak niti kraj, hapsenja pri cemu osumnjicenima ostavljaju vremena za brisanje dokaza za koje bi najrade da ih nema.. itd. Meni se cini da bi svi bili najsretniji da se Sanader nije ni vratio iz USA, pa bi svi mogli pljuvati i muciti covjeka do iznemoglosti, naravno nase. Odustali bi tek kad vise nebi imali snage za biti jos gorji, nego sto jesmo. Tu naravno ukljucujem i poneke novinare koji se izivaljvaju na takvim temama, a probajte pitati nekog malog covjeka na cesti, ili radnice u Kamenskom, vjerujem da bi vecina njih koja nije na drzavnoj sisi, samo slegnula ramenima i rekla da imaju svoje probleme koji su prioritetniji nego idolizirati ili sotonizirati Sanadera.

MM
Mladen Miletić
12:21 06.10.2010.

Sanader je u HDZ-u mnogima bio idol. Oporba ga nije voljela, ali mu je zavidjela, i tipičan Hrvat. jednom visoko i zvjezada a poslje stoka Serenader utopili bi ga brača Hrvati u žlici vode da im Ameri dozvole. Tito herojj antifasšista- zločinac - čak čitali objavili u VL: perkan ! Glavaš Hrvat župan , heroj general - zločinac ... Norac je Hrvat ili svi smo mi NORCI ! O kome želimo dalje nema jednoga normalnoga jednoga koji je čist koji je ... Šta tvrdi Hag za Hrvatski vrh zna se tu i tamo ispriča se... Gdje je problem ? Srbi dobrovoljno odoše ostaviše nas znali su prepoznali su tko i kakavi smo ili ? Nadalje neki nisu pobjegli ( dobrovoljno otišli i ostavili sve imanje i djedovinu od stolječa kojega ? ) sada im Josipovič podiže obnavlja spomenike ! Sanadr nas je doveo do praga EU nije dao Slovencima dio Hrvatske, zatvorio je hrvatskog heroja vlekog branitelja i generala Petrača ! Franjo je bio dobar napunio prvu rundu Hrvata iz Bosne i deportirao te \"branitelje u HAG\" ! gdje je laž tu? samo mnogi ne žele vjerovati da smo to mi - Hrvati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?