Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Prva europska komercijalna 5G mreža u suradnji Ericssona i Swisscoma

Swisscom je prethodno najavio cilj da 5G mrežu ima aktiviranu u cijeloj Švicarskoj do kraja 2019. s gotovo 90-postotnom pokrivenošću populacije.
17. travnja 2019. u 15:19 2 komentara 256 prikaza
Ericsson
Foto: Reuters/PIXSELL

Dugogodišnji strateški partneri Ericsson i Swisscom pokrenuli su prvu komercijalnu 5G mrežu u Europi kako bi podržali pametne mobilne telefone koji su dostupni na tržištu.

Zagreb: Prosvjednici protiv antena operatera na Vrbanima Mitovi i zablude Trebamo li se bojati? Što sve treba znati o 5G, i kada će stići u Hrvatsku

Mreža je puštena u pomet u prvoj minuti srijede, a budući da su svi drugi sastavni dijelovi bili na svojem mjestu dobivanje licence je značilo da partneri mrežu mogu jednostavno uključiti. Komercijalna 5G mreža i povezane 5G usluge sada su dostupne u 54 grada i zajednice u Švicarskoj, uključujući najgušće naseljena područja: Zürich, Bern, Ženeva, Basel, Lausanne i Luzern. Niska latencija, velika brzina, igranje igara neke su od koristi koje će imati Swisscomovi pretplatnici s komercijalnim 5G telefonima.

- Pokretanjem prve komercijalne 5G mreže u Švicarskoj, postavljamo temelje za različite nove primjene i poslovne modele. To neće biti dobro samo za Švicarsku, nego će također inspirirati ljude koji će sada biti dio digitalnog svijeta bez obzira živjeli u gradu, na selu ili u planinama - rekao je Urs Schaeppi, CEO Swisscoma.

5G Tanja Ivančić 5G mreža nije misteriozna opasnost, već prilika za razvoj

- Ovo je važan događaj za Swisscom i za Europu – 5G mreža  je sada komercijalno dostupna. Nastavljajući našu blisku vezu sa Swisscomom, ujedno i jačamo 5G ekosustav smanjujući vrijeme izlaska na tržište za proizvođače čipova i uređaja. Naši uređaji i mreže osiguravaju operabilnost različitim isporučiteljima u području 5G, omogućavajući da više uređaja izađe na tržište kako bi korisnici mogli uživati u 5G uslugama - rekao je Arun Bansal, predsjednik i voditelj regije Europa i Latinska Amerika u Ericssonu.

Swisscom je prethodno najavio cilj da 5G mrežu ima aktiviranu u cijeloj Švicarskoj do kraja 2019. s gotovo 90-postotnom pokrivenošću populacije. To će postići korištenjem Ericssonovog softvera za dijeljenje spektra koji dinamički dijeli spektar između 4G i 5G operatora, ovisno o zahtjevima prometa. Ovo rješenje će omogućiti brzu nacionalnu pokrivenost 5G mrežom s 5G-spremnim 4G radijskim uređajima, navodi se u priopćenju.

Samobor: Hrvatski Telekom demonstrirao brzinu 5G mreže VELIKA BRZINA HT u Samoboru demonstrirao 5G mrežu
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
  • Avatar mali322
    mali322:

    A muhe i glodavci!?

  • znam:

    Na swisscom site-u informacije koje navodite u tekstu su netocne. Mora da vi imate bolje informacije nego swisscom. Site kaze da ce prvi mobiteli sa 5G biti dostupni u svibnju. Tekst zvuci nesulvislo; ovo je cista propaganda. Autor: Vecernji?? Kanton ... prikaži još!ton Vaud i Geneva imaju moratorij na 5G.