Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Novi planet nema sličnosti sa Sunčevim sustavom

Novi teleskop počeo je otkrivati nove planete i zvijezde udaljene 60 milijuna svjetlosnih godina
10. siječnja 2019. u 08:31 4 komentara 2499 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

U devet godina, sedam mjeseci i 23 dana, koliko je u ‘službi’ bio, teleskop Kepler otkrio je 2662 planeta. Njegov nasljednik TESS, odnosno Transiting Exoplanet Survey Satellite, vrlo kratko nakon što je počeo s istraživanjem također je počeo donositi značajna otkrića. U prvih tri mjeseca istraživanja TESS je detektirao tri potvrđena egzoplaneta, svijeta koji se nalaze izvan našeg sustava.

svemir SVEMIR Zabilježeni misteriozni signali iz daleke galaksije

Konstelacija Mrežica

Prvo je potvrđeno otkriće svijeta Pi Mensae c, koji je otprilike dvostruko veći od Zemlje, a od nje udaljen oko 60 svjetlosnih godina. Svoju zvijezdu, koja je vrlo slična našem Suncu, Pi Mensae obiđe za šest dana.

– Zvijezdu poznajemo još otprije jer smo detektirali planet Pi Mensae b, koji je otprilike deset puta teži od Jupitera, a kreće se ovalnom orbitom. Ovaj novi planet Pi Mensae c kreće se kružno, a ta će se razlika pokazati ključnom u dolaženju do saznanja kako je stvoren ovaj neobični sustav, navode znanstvenici s Massachusetts Institute of Technology koji vode istraživanja koja se provode TESS-om.

>> Pogledajte i fotografije s Marsa

1 / 18
Nove fotografije Marsa

Detektiran je i LHS 3884b, stjenoviti planet koji je otprilike za trećinu veći od Zemlje a nalazi se na udaljenosti od 49 svjetlosnih godina u odnosu na naš planet, što ga čini jednim od nama najbližih egzoplaneta. Smješten je u konstelaciji Indus. Njegova je zvijezda patuljasta, tek jednu petinu veličine Sunca, LHS 3884b obiđe je za 11 sati što znači da je toliko blizu da se na njegovoj stjenovitoj površini za danjeg svjetla pojave bazeni lave. I za njega je još prerano reći kako je nastao.

Asteroid Ultima Thule NASA oduševljena Pogledajte neobični oblik asteroida Ultima Thule

Treći te moguće čak i četvrti planet nalaze se u orbiti zvijezde HD 21749 koja ima oko 80 posto Sunčeve mase, a smještena je na udaljenosti od 53 svjetlosne godine u konstelaciji Mrežica. Potvrđeni planet HD 21749 b trostruko je veći od Zemlje, a čak 23 puta teži, orbitira svoju zvijezdu 36 dana, a na njegovoj je površini temperatura 150 Celzijevih stupnjeva, što ga smješta među hladnije planete koji su toliko blizu svojoj zvijezdi.

To je planet s najduljom orbitom od prethodna dva koja je TESS detektirao, a njegova je zvijezda gotovo toliko sjajna kao naše Sunce. NASA-ini znanstvenici smatraju da novootkriveni planet nema nekih velikih sličnosti s planetima Sunčeva sustava, vjerojatno nije stjenovit poput Zemlje, no navode kako se u njegovu slučaju radi o atmosferi koja je u svakom je slučaju gusta, teška, vjerojatno sadrži i veću količinu vode. Drugo nebesko tijelo detektirano u toj konstelaciji nije još potvrđeno kao planet. Ako se radi o planetu, onda on okruži svoju zvijezdu za 7,8 dana, a mogao bi biti i prvi planet veličine Zemlje koji je novi teleskop otkrio. Sve je oko TESS-a jako zanimljivo pa tako i činjenica da je lansiran u javno-privatnom partnerstvu SpaceX-a Elona Muska čija ga je raketa Falcon9 i pogurnula u orbitu te NASA-e.

površina Mjeseca Uspjela misija Prvi u povijesti: Kineska letjelica uspješno sletjela na 'tamnu' stranu Mjeseca

Deset godina u orbiti

Riječ je o teleskopu vrijednom 200 milijuna dolara u kojem je iznosu s nemalim doprinosom sudjelovao i Google, a ukupnom iznosu treba pribrojiti i 87 milijuna koliko je stajalo njegovo lansiranje. To je doista malo u odnosu na 640 milijuna dolara koliko je stajao njegov prethodnik Kepler. TESS je u stanju detektirati i najmanje sjene ili treptaj svjetla što bi mogli biti novi egzoplaneti. Može pokriti četiri puta veći prostor od Keplera pa znanstvenici procjenjuju da će pronaći još oko 20.000 novih planeta izvan Sunčeva sustava. Kada je lansiran, bilo je poznato tek 3800 egzoplaneta.

Željko Ivezić: 'Nije isključeno da uskoro otkrijemo nove oblike života i u našem Sunčevu sustavu'

Za sada je Transiting Exoplanet Survey Satellite otkrio 300 kandidata za egzoplanete. Rezultat je to pregledavanja šest sektora, svakog po 27 dana. Teleskop dva puta obiđe Zemlju u vremenu koliko je Mjesecu potrebno da je obiđe jednom, a očekuje se da će u Zemljinoj orbiti ostati stabilan barem sljedećih deset godina.

>> NASA objavila kako zvuči vjetar na Mjesecu

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Avatar MilanZoranovic
  MilanZoranovic:

  a da se okrene i okine jedan selfie sa zemljom?

 • Zlatousti Hrvat:

  Ovaj članak je nezanimljiv jer nema navedenog ni jednog ustaše, četnika i partizana u njemu. Ima li četnika na tom planetu?

 • Deleted user:

  Zanimljivo, iako mi je malo čudno da možemo fotografirati planete iz drugih galaksija. S druge strane, fotografije udalhenih planeta iz našeg sustava su nikakve.